Alan Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alan Seçimi

9. sınıf öğrencilerinin ilgi, yetenek, istek ve derslerdeki başarı durumlarına göre tercih yaptıkları alan seçim dönemi yaklaşıyor. Alan seçimi aynı zamanda öğrencinin meslek seçimine de yön verir diyebiliriz. Öğrencinin seçtiği alan, YGS-LYS sonrasında yerleşeceği üniversite ve bölümü de belirleyen etkenlerdendir. Alan seçimi geri dönüşü olmayan bir yol olmasa bile öğrencilerin bu konuda olabildiğince hassas davranmaları gerekir.

Sayısal seçecek öğrenciler
Bir öğrenci için en tehlikeli seçimlerden biridir. Sayısalcı karaktere sahip olmak demek kesinlikle Fizik ve Kimya’yı sevip, Coğrafya ve Tarih’ten nefret etmek demek değildir.
Çünkü iyi bir sayısalcı bütün derslerde baz bir başarıya sahip olmak zorundadır. Tarih, Coğrafya ve Türkçe derslerine el sürmeden, çok iyi sayısal bilgisiyle iyi üniversitelerin iyi bölümlerine yerleşmek çok zordur. Haliyle sayısalcı olmak, sözel derslerden kaçış yolu değildir. Sayısalcılık sözel derslerdeki başarının üzerine sayısal derslerde de elde edilecek başarı ile mümkündür. Sayısalcılar için seçenek çoktur ancak, sayısalcılıkta başarı bir öğrencinin kendini 3 yıl boyunca öğrenciliğe adayabilmesiyle mümkündür.
Eşit ağırlık seçecek öğrenciler:
Öncelikle “Fizik ve Kimya kesinlikle benim ilgi alanıma girmiyor” diyen, Matematik ve Geometri’de başarılı bir öğrenci söz konusuysa onun için bu alan doğru alandır.
Üzerine bir de hukuk, işletme gibi bölümlere kendini yakın hissediyorsa, o zaman bu seçimin doğruluğu bir kat daha artacaktır. Ancak, bu alan için de yapacağım uyarı bu bölüm öğrencilerinin sözel derslerde başarılı olmak için kesinlikle çalışabilme yetenekleri, ezber kabiliyetleri ve muhakame yeteneklerinin bulunmasıdır. Çünkü, eşit ağırlık öğrencileri için özellikle ikinci aşamadaki sözel alan soruları ve bu sorularda elde edilecek başarının katkısı önem taşımaktadır.
Sözel seçecek öğrenciler:
Bir öğrenci “Matematik ve Geometri hiçbir koşulda çalışabileceğim ve başarabileceğim dersler değil” diyorsa, seçebileceği iki alternatiften biri sözel alandır. Bu alanı seçen öğrenciyi bekleyen iki sıkıntı vardır. Birincisi; dar yelpazedeki meslek seçimi, ikincisi ise 3 yıl boyunca ezberlemesi gereken ders ve konu yüküdür. Ancak, bir öğrenci Matematik ve Geometri’yi direkt reddedip, sözel zekasına güveniyor ve sonrasındaki meslek alternatiflerinden birine kendini yakın hissediyorsa o zaman bu alanı seçmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Yabancı dil seçecek öğrenciler:
Bu alan da aynı sözel gibi Matematik ve Geometri’den uzak duran alandır. Bir öğrencinin dile yeteneği ve sözel muhakemesine güveni varsa bu alanı seçebilir. Ancak, tavsiyem çok dar meslek seçimine sahip bu alandaki mesleklere eğiliminiz olup olmadığına iyice emin olmanızdır.
Son olarak seçilen alan bir kader olmasa dahi kaybedilen zamanın geri alınamayacağını aklınızda bulundurmanızı öneririm. Seçeceğiniz alana karar verirken okulunuzdaki öğretmenlerinizin önerilerini de dinlemeyi unutmayın.
Emre Solmaz – inekle Eğitim Danışmanı

One thought on “Alan Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler”
  1. Alan seçimi gerçekten önemli.9.sınıf sonunda sayısal bölümde meslek olanağı çok diye anlattılar.Bazı öğretmenlerimin sen yaparsın demesi,çevrenin sayısalcı zekidir gibi kalıplara sokması ve bilinçsiz biri olmamla sayısal bölümü tercih ettim.Etmez olsaydım.Şuan psikoloji bölümü istiyorum ve son sınıfım sayısal derslere ek olarak çalışmam gereken dersler var.Bence bu alan seçimi öğrencinin isteğine bırakılmamalı.İlkokul,ortaokul ve 9.sınıftaki ders puanlarına bakılıp hangi alanda başarılıysa ona yönlendirilmeli.Unutulmamalıdır ki o tercihleri sadece öğrenci yapmıyor.Aile,öğretmen,çevre baskısı öğrencinin hayatını ya iyi yöne getiriyor ya da öğrencinin hayatını mahvediyor.Demem o ki gençler hayatınız için önemli olan tercihi sadece kendiniz yapın size karışanlar hayatınız boyunca yanınızda olmayacak ve bu hayatı yanlızca siz yaşayacaksınız

Leave a Comment