Çok Soru Çözmek Değil, Kaliteli Soru Çözmek

sayisal-ogretmen-caner

“Ben sınava hazırlanmanın ciddi bir taktik ve disiplin savaşı olduğunu düşünüyorum. Bu sınavda, zeki olan değil zekasını sorulara uygulayabilen kazanıyor. Bunun içinde çok soru çözmek yerine kaliteli soru çözmek gerekiyor. Tek bir kaynağa bağlı kalmayıp birçok kaynağı verimli bir şekilde kullanmak gerekiyor.”

Caner, Yıldız Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik, 2. Sınıf

Lisedeyken inek bir öğrenci miydin?
Hayır, inek bir öğrenci olduğumu düşünmüyorum. Ders çalışma konusunda her zaman orta halli bir öğrenci oldum. Ders notlarımı hep başkalarından alırdım fakat yazılılara iyi çalışırdım. Özellikle lise 2. sınıftan başlayarak üniversite sınavınında verdiği ciddiyetle test çözme üzerine daha çok odaklandım.
Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?

Açıkçası net bir taktiğim yoktu. Fakat kendimde eksik gördüğüm şeyleri açık yüreklilikle ayna karşısında kendime söyleyebiliyordum. Mesela ben lise 3. sınıfa gelene kadar nasıl verimli ders çalışılırmış bilmiyordum. Öncelikle onu öğrendim. Matematik dersini soru çözerek öğrenebilirim sanıyordum, fakat matematik dersinde o sevmediğimiz tanım kısımlarını okumadan matematik öğrenilmiyormuş. Tabii bu konuda önemli noktalardan biri de kaynak seçimi. Kaynakları doğru seçmek sınava daha hazır girebilmek adına çok önemli.

Kaynağı doğru seçtikten sonra sıra ders çalışmaya geldiğinde, her öğrenci gibi ben de biraz zorlandım. Hem konu çeşidinin fazla olması hem de sınavın tarihinin artan ivmeli bir hızla yaklaşması insanı büyük bir yükün altına girdiğinin farkına varmasını sağlıyor. Sanırım benim en iyi yaptığım şey bu zorluklar karşısında sakin kalıp belirli bir programa göre hareket etmemdi. Program derken öyle dakika dakika yapılan bir programdan bahsetmiyorum. Öyle planlamalara hiçbir zaman uyamadım. Program yaparken önemli olan hedef koymaktır. ‘Ben bugün dolaşım sisteminin konusunu ve bitireceğim bu haftanın sonuna kadar A kitabındaki tüm soruları çözeceğim’ şeklinde yapılan planlar benim için hep verimli olmuştur.

Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?

Kendimce belirlediğim bir meslek ya da üniversite hedefim yoktu. Sınava hazırlanırken beni motive eden tek şey sınavda alabileceğim en yüksek puanı almaktı. Çünkü, bir şeyi çok isteyip başaramadığımız zaman büyük hayal kırklığına uğrayabiliyoruz ve bu durum yaşamımızın geri kalanını da etkiliyor. Önümüzde sınavdan sonra uzun bir hayat var ve bunu kötü bir şekilde geçirmek istemeyiz. Bu nedenle tek bir hedefe bağlı kalmadım.

Ben bu sınavın hayatımda karşıma çıkacak birçok fırsattan sadece biri olarak gördüm ve fırsatı da değerlendirdiğimi düşünüyorum.

Bunların dışında ailemin bana her konuda çok büyük desteği oldu. Onlara layık olabilmek benim için ayrı bir motivasyon kaynağıydı.

Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?

Ben sınava hazırlanmanın ciddi bir taktik ve disiplin savaşı olduğunu düşünüyorum. Bu sınavda, zeki olan değil zekasını sorulara uygulayabilen kazanıyor. Bunun içinde çok soru çözmek yerine kaliteli soru çözmek gerekiyor. Tek bir kaynağa bağlı kalmayıp birçok kaynağı verimli bir şekilde kullanmak gerekiyor. Ve bence en kaliteli soruları da ÖSYM soruyor. Bu nedenle sınavda çıkmış soruları kesinlikle çözmek gerekiyor. Çünkü, bir sınava hazırlanıyoruz ve o sınavda daha önce sorulan sorular belli. Eğer onları iyice anlarsak yeni soruları da rahatlıkla çözeriz.

Sınava hazırlanan öğrencilerin disiplini elden bırakmamaları gerekiyor. Çünkü, konuları takip etmek zaman ilerledikçe zorlaşıyor. Bunun yanında geçmişte tamamlanmamış konular olursa işler daha da karmaşık bir hal alıyor. Buna izin vermemek lazım.

Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?

Seçim yaparken dikkat ettiğim en önemli şey: istemediğim bir yeri asla tercih listeme koymadım. Hep istediğim ve sevdiğim meslekler vardı tercih listemde. Sadece bunları sıralarken biraz sıkıntı yaşadım. Böyle anlarda da tabii ki profesyonel yardım aldım. Bu yardımlar tercih konusunda ufkumu genişletmekte de yardımcı oldu. Yeni açılan bölümler, değer kazanan bölümler ve değer kaybeden bölümler hakkında daha çok bilgi sahibi oldum.

Sence inekle’nin faydaları neler?
inekle’yi arkadaşımdan duyduğumda ‘Keşke bir sene önce açılsaydı’ dedim. Çünkü, bu platformun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Öğretmen seçebilme imkanı, anında ders alabilme imkanı ve bu derslerin saatinde herhangi bir kısıtlamanın olmaması gerçekten çok önemli. Öğrencinin gece 12’de çözemediği bir soruyu, rüyasında çözmeye çalışması yerine anında çözümünü öğrenmesi çok büyük bir avantaj.
Öğrenciler inekle’den en iyi şekilde nasıl yararlanabilirler?

inekle öncelikle bir ders çalışma platformu. Yani buraya gelecek öğrencinin derse hazır bir şekilde gelmesi gerekiyor. Aynı şekilde bizler de oraya hazır bir şekilde geliyoruz. Fakat biz üniversite sınavına hazırlanırken konu anlatmak yerine soru çözmeye odaklandığımız için konu anlattırmak isteyen öğrencilerin daha önceden mesaj atmaları faydalı oluyor. Çünkü, her dersten her konunun tamamen ayrıntılı bir şekilde aniden anlatılması çok zor. Bunun yanında bir de konu ile ilgili soru çözmek gerekiyor. Bu sorularda öğrencinin seçtiği sorular olursa ders daha anlamlı oluyor. inekle’nin teknik ekibinin çok güçlü olduğunu düşünüyorum. Fakat onlara yardımcı olmak için bağlanmadan önce mikrofon ve gerekli yazılım ayarlarının yapılması çok önemli.

İnanıyorum ki, emek harcayan herkesin başarılarla dolu, mutlu bir hayatı olacaktır.

Leave a Comment