Ders Çalışırken Müzik Dinlemeli miyim?

Bugüne kadar müzikle ders çalışmak hakkında birçok görüşe maruz kalmış olabilirsin. Dinlemeyin diyenler çoğunlukta olmasına rağmen, müzikle ders çalışabilirsiniz diyen de hatrı sayılır bir eğitimci kitlesi var. Ben bu görüşlere bir yenisini eklemek yerine, konu hakkında yapılmış çalışmalardan bahsedip biraz daha temellendirmek istiyorum. Ama bilimsel çalışmalara girmeden önce sana bir sorum var; Sence, Einstein bugün yaşasaydı çalışmalarını müzik dinleyerek mi yapardı?

Şimdi bu konu hakkındaki çalışmalara bakalım.


Neredeyse her araştırmacının üzerinde  hemfikir olduğu bir konu var. Çalışmaya başlamadan önce müzik dinlemenin depresyonu ve stresi azaltıcı, belleği ve zihinsel beceriyi arttırıcı bir etkisi var. Bunu çoğu araştırma destekliyor. Asıl tartışma, çalışırken müzik dinleme konusunda gerçekleşiyor.

Çoğu araştırma çalışma esnasında müzik dinlemenin odaklanmayı ciddi anlamda zorlaştırdığını söylüyor. İnsan aynı anda aynı verimle iki işi birden yapamaz diyor bu araştırma sonuçları. Sadece yaptığını zanneder. Yani sen aslında ders çalışırken müzik dinlemeye çalışınca ders çalışmak için harcadığın enerjinin bir kısmını müzik dinlemeye ayırıyorsun. Bu da verimini düşürüyor.


Bu araştırmanın karşısında ise ‘Mozart Etkisini savunan başka bir araştırma ekibi var. Mozart Etkisi, Mozart dinlemenin IQ’yu geçici de olsa artırdığını dolayısıyla çalışırken Mozart dinleyen öğrencinin bilişsel becerileri arttığı için daha çok verim aldığını savunuyor. Bilimsel açıdan yeterince desteklenmediği için büyük bir destekçi kitlesi olduğunu söylemek doğru olmaz. Ama ben müziksiz yapamıyorum diyorsan ona da bir öneri getiriyor araştırmalar. Sözsüz müzikleri tercih etmek ve müziği kısık sesle dinlemek gerekiyor. Ayrıca müzik o anki modunu düşürecek veya aşırı yükseltecek ritimde olmamalı. Çok yavaş müzikler seni yavaşlatacağı gibi, aşırı ritimli müzikler de kısa sürede yorulmana neden olabilir.

Sonuç olarak, büyük bir çoğunluk müzikle çalışmayı çok desteklemese de, çalışmanın, kişiye özgü bir şey olduğunu ve kişinin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiği düşünülüyor. Eğer sen çalışırken müzik dinlediğinde hızının ve veriminin düştüğünü fark ediyorsan uzak durmakta fayda var. Müziği derse başlamadan hemen önce veya ara verdiğinde dinlemek bu durumda senin için çok daha verimli olabilir.

Yukarıda sorduğumuz soruya ithafen Einstein da tam olarak bunu yapıyordu ve büyük ihtimalle günümüzde de bunu yapardı. Klasik müziğin gücüne inanan ve çok iyi derecede keman ve piyano çalan Einstein’ın eşi Elisa bir konuşmasında Einstein’ın müziği çalışmalarında kullanmasını aşağıdaki cümlelerle açıklamıştı.

“Müzik, teorileri hakkında düşünmesine yardımcı oluyordu. Çalışmaya giderdi, geri gelirdi, piyanosunda birkaç nota çalardı, birden aklına bir şey gelirdi, heyecanla çalışmaya geri dönerdi.”

Einstein’la başladık şimdi de onun bir cümlesiyle bitirelim.

“Eğer bir bilim insanı olmasaydım, bir müzisyen olurdum.”

Şans seninle olsun.
H. Ali

One thought on “Ders Çalışırken Müzik Dinlemeli miyim?”
Leave a Comment