En İmkansız Zamanlarda Bile Bire Bir Ders İmkanı

Sözel Ders Öğretmeni Hilal

“Keşke benim zamanımda da inekle.com olsaydı, şimdiki öğrencileri çok kıskanıyorum. Çünkü bir matematik sorusuyla gece yarısı boğuşurken yardım alacak kimsem yoktu. Oysaki inekle.com‘la sorunun yanıtı bir tık’la öğrencilerin yanı başında. Ayrıca sistemdeki birbirinden başarılı ve deneyimli öğretmeni bir arada başka bir yerde bulmak mümkün değil. Öğrencinin öğretmenini seçme özgürlüğü de harika! Hangi öğretmenden dilersen ondan ders almak gibisi var mı?!”

Hilal, Bilkent Üniversitesi, Türk Edebiyatı, %100 İngilizce, Master 3. Sınıf

Lisedeyken inek bir öğrenci miydin?
Lise 2. sınıftan başlayarak özellikle ÖSS’ye hazırlanırken tabiri caizse “inek” bir öğrenciydim. Okuldaki notlarımı yüksek tutup liseden derece ile mezun olabilmek ve ÖSS’de hedeflediğim bölümü kazanabilmek için gerekli puanı almak temel hedefimdi. Bu nedenle de yoğun bir tempoyla ve programla çalıştım.
Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?
Okulum Anadolu Lisesi olsa da, yeni açıldığı için mezun olana dek öğretmen sıkıntısı çekmiştik. Kadrosuz öğretmenlerle derslerin konuları ya bitirilemiyor ya da maalesef dersler ayrıntılı ve ÖSS’ye yönelik işlenemiyordu. Bu nedenle lise 2. ve 3. sınıfta, hafta sonları dershaneye gittim. Okulda anlamadığımı dershanede anlıyordum, çözemediğim soruları dershanedeki öğretmenlerimin yardımını alarak çözüyordum. Hem okuldaki hem dershanedeki derslerde devamsızlık yapmıyordum, konuyu derste anlıyordum. Böylece okul derslerimin notları da yükselmeye başlamıştı. Lisemden okul 2.si olarak mezun oldum. Parolam “Her işi günü gününde yap, hiçbir işi erteleme”dir. Çalışma taktiklerim vardı tabii. Birinci taktiğim şöyleydi: Yeni bir konu öğrenmişsem, öğretmenimin verdiği ödevi mutlaka konuyu öğrendiğim gün yapmaya çalışırdım. Çünkü öğrenilen bilgi, örneklerle ve alıştırmalarla hemen pekiştirilmezse unutuluyor, ben de ödevimi hemen yapmazsan konuyu unutuyordum. İkinci taktiğim de şuydu: “Dersi derste öğren”. Neredeyse hepimizin okulda dinlemediği, gözü açık uyukladığı dersler olmuştur. Ama bunu yapmamak gerekiyor. Çünkü zaman, öğrencinin aleyhine işliyor. Kendi kendine konu anlatımlı ders çalışmak yerine, konuyu uzman olan öğretmenden dinlemek zaman kazandırıyor. Üçüncü taktiğim “bol tekrar”dı. Hafızaya pek güvenmemek gerekir; zira çalışacak konu çok, beynimizde bilgiyi saklama süresi hayli az. Öğrendiğim konuyu belli aralıklarla (haftada ya da iki haftada bir) tekrar etmem, öğrendiklerimi hatırlamamı kolaylaştırıyordu. Dördüncü taktik, “boşa zaman kaybettiren teknolojiden uzak dur”. Günümüzde artık teknolojik aletler neredeyse vücudumuzun bir uzvu gibi. Telefonsuz yaşayamıyor, televizyonsuz bir hayatı düşünemiyoruz. Yararlı ve yararsız teknolojiyi iyi ayırt edersek sorun kolay çözülür. Ben ders çalışırken cep telefonumu kapatmayı adet edinmiştim, böylece gelen mesajlarla ve çağrılarla zaman kaybetmiyordum. Televizyon da izlemiyordum. İnternetin de yararlı özelliklerini kullanıp (inekle.com‘u takip etmek), yararsız ve zaman kaybettirici kısımlarından (Twitter, Facebook, Tumblr, Instagram vb.) uzak durmanızı tavsiye ederim.
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?

En büyük motivasyonum sevdiklerimin (ailemin) yanımda olması, onların bana ve başarılı olacağıma dair olan inançlarıydı. Tabii yalnız bunlar da yeterli değil! Hayallerimin gerçek olacağını düşünmek ve buna inanmak motivasyonumu destekleyen diğer unsurdu. Yalnızca inanmak, ders çalışmak ve programlı olmak motivasyonun kuvvetli olmasını bazen sağlayamıyor. Sınav sürecimde ilgi alanlarım da en büyük yardımcımdı. Kitap okumak, müzik dinlemek, bağlama çalmak, türkü söylemek stresimi azaltmama yardımcı oldu.

Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?
Aslında taktiklerimi sayarken en büyük çalışma ip uçlarını verdim. Ancak dikkat etmeleri gereken en önemli konu da “hedef seçimi”. Öncelikle gelecek için neyi hedeflediğinizi bilmeniz gerekir. Hedeflediğiniz branşta mutlu olmak istiyorsanız, hedefinizin sizin özelliklerinize uygun olup olmadığına önceden karar verin. Seçtiğiniz branşta 5 yıl sonrasını hayal edin: Üniversiteyi bitirmişsiniz, iş bulmuş ve çalışıyorsunuz. Orada çalışmaktan ve o işi yapmaktan mutlu muyum diye kendinize sorun.
Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?
Seçim yaparken ilgi alanlarıma dikkat ettim. Neyi severek yapıyorum ve hangi alanda başarılıyım diye baktım. Öğrenmeyi, öğretmeyi, araştırmayı ve okumayı seviyorum. Bir yandan hukuk fakültesi mi seçeceğim diye düşünüyorum. Ama öğrencilerle olmak da çok heyecan vericiydi. O nedenle hem hukuk hem de eğitim fakültesi tercih etmiştim. Bu seçimde sanırım doğrudan olmasa da dolaylı olarak ailemin de katkısı vardı. Eğitimci bir aileden geliyorum. Tercihlerimden biri olan Türkçe öğretmenliği bölümünü kazandım ve bitirdim. Bir yıl bir ilköğretim okulunda öğretmenlik yaptım. Şu an Türk Edebiyatı alanında yüksek lisans yapıyorum. Babam ÖSS tercihlerimde yardımcı olurken bana şöyle demişti: “Hangi alanda okumaktan ve çalışmaktan mutlu olacaksın? Mutlu olmayacağın branşı tercih olarak yazmayacağız”. Babamla her bir tercihi teker teker tartıştığımızı hatırlıyorum. Hatta bazılarını bu diyalog sonrasında silmiştik. Branşımı kendim seçtim ancak beni iyi tanıyan ailemle de bunu tartışarak son kararımı verdim.
Sence inekle’nin faydaları neler?
inekle.com, öğrenciye bire bir ders imkânını, en imkânsız zamanlarda bile sağlıyor. Keşke benim zamanımda da inekle.com olsaydı, şimdiki öğrencileri çok kıskanıyorum. Çünkü bir matematik sorusuyla gece yarısı boğuşurken yardım alacak kimsem yoktu. Oysaki inekle.com’la sorunun yanıtı bir tık’la öğrencilerin yanı başında. Ayrıca sistemdeki birbirinden başarılı ve deneyimli öğretmeni bir arada başka bir yerde bulmak mümkün değil. Öğrencinin öğretmenini seçme özgürlüğü de harika! Hangi öğretmenden dilersen ondan ders almak gibisi var mı?!
Öğrenciler inekle’den en iyi şekilde nasıl yararlanabilirler?
Sistemdeki öğrenciler, öğretmenini seçtikten sonra ondan hangi konuda ders alacağını belirlemeli. Hatta o konuyla ilgili sorularını sisteme önceden yüklemeli. Çünkü anlatılan konu, örneksiz kalamaz. Derse bağlanmadan önce mikrofonlarının çalışıp çalışmadığından emin olmalılar. Çünkü, öğrencinin sesini duymadan ders anlatmak boş duvara konuşmak gibi garip ve zor oluyor. Sistemdeki tüm öğrencilere başarılar diliyorum… Başarı dolu haberlerinizi almak dileğiyle…
Öğretmenin Verdiği Dersler
Üniversite Hakkında Deneyim Paylaşımı, Çalışma Stratejileri Deneyim Paylaşımı, İngilizce SBS Soru Çözümü, İngilizce SBS Konu Anlatımı, İngilizce 8. Sınıf Soru Çözümü, İngilizce 8. Sınıf Konu Anlatımı, İngilizce 7. Sınıf Soru Çözümü, İngilizce 7. Sınıf Konu Anlatımı, İngilizce 6. Sınıf Soru Çözümü, İngilizce 6. Sınıf Konu Anlatımı, İngilizce 5. Sınıf Soru Çözümü, İngilizce 5. Sınıf Konu Anlatımı, İngilizce 4. Sınıf Soru Çözümü, İngilizce 4. Sınıf Konu Anlatımı, İngilizce 3. Sınıf Soru Çözümü, İngilizce 3. Sınıf Konu Anlatımı, İngilizce 2. Sınıf Soru Çözümü, İngilizce 2. Sınıf Konu Anlatımı, İngilizce 1. Sınıf Soru Çözümü, İngilizce 1. Sınıf Konu Anlatımı, Edebiyat YGS Konu Anlatımı, Edebiyat YGS Soru Çözümü, Edebiyat 12. Sınıf Konu Anlatımı, Edebiyat 12. Sınıf Soru Çözümü, Edebiyat 11. Sınıf Konu Anlatımı, Edebiyat 11. Sınıf Soru Çözümü, Edebiyat 10. Sınıf Konu Anlatımı, Edebiyat 10. Sınıf Soru Çözümü, Edebiyat 9. Sınıf Konu Anlatımı, Edebiyat 9. Sınıf Soru Çözümü, Dil ve Anlatım YGS Konu Anltımı, Dil ve Anlatım YGS Soru Çözümü, Dil ve Anlatım 12. Sınıf Konu Anlatımı, Dil ve Anlatım 12. Sınıf Soru Çözümü, Dil ve Anlatım 11. Sınıf Konu Anlatımı, Dil ve Anlatım 11. Sınıf Soru Çözümü, Dil ve Anlatım 10. Sınıf Konu Anlatımı, Dil ve Anlatım 10. Sınıf Soru Çözümü, Dil ve Anlatım 9. Sınıf Konu Anlatımı, Dil ve Anlatım 9. Sınıf Soru Çözümü, Türkçe SBS Konu Anlatımı, Türkçe SBS Soru Çözümü, Türkçe 8. Sınıf Konu Anlatımı, Türkçe 8. Sınıf Soru Çözümü, Türkçe 7. Sınıf Konu Anlatımı, Türkçe 7. Sınıf Soru Çözümü, Türkçe 6. Sınıf Konu Anlatımı, Türkçe 6. Sınıf Soru Çözümü, Türkçe 5. Sınıf Konu Anlatımı, Türkçe 5. Sınıf Soru Çözümü, Türkçe 4. Sınıf Konu Anlatımı, Türkçe 4. Sınıf Soru Çözümü, Türkçe 3. Sınıf Konu Anlatımı, Türkçe 3. Sınıf Soru Çözümü, Türkçe 2. Sınıf Konu Anlatımı, Türkçe 2. Sınıf Soru Çözümü, Sosyal Bilgiler SBS Konu Anlatımı, Sosyal Bilgiler SBS Soru Çözümü, Sosyal Bilgiler 8. Sınıf Konu Anlatımı, Sosyal Bilgiler 8. Sınıf Soru Çözümü, Sosyal Bilgiler 7. Sınıf Konu Anlatımı, Sosyal Bilgiler 7. Sınıf Soru Çözümü, Sosyal Bilgiler 6. Sınıf Konu Anlatımı, Sosyal Bilgiler 6. Sınıf Soru Çözümü, Sosyal Bilgiler 5. Sınıf Konu Anlatımı, Sosyal Bilgiler 5. Sınıf Soru Çözümü, Sosyal Bilgiler 4. Sınıf Konu Anlatımı, Sosyal Bilgiler 4. Sınıf Soru Çözümü, Sosyal Bilgiler 3. Sınıf Konu Anlatımı, Sosyal Bilgiler 3. Sınıf Soru Çözümü, Sosyal Bilgiler 2. Sınıf Konu Anlatımı, Sosyal Bilgiler 2. Sınıf Soru Çözümü, İnkilap Tarihi ve Vatandaşlık SBS Soru Çözümü, İnkilap Tarihi ve Vatandaşlık SBS Konu Anlatımı, İnkilap Tarihi ve Vatandaşlık 8. Sınıf Soru Çözümü, İnkilap Tarihi ve Vatandaşlık 8. Sınıf Konu Anlatımı, Hayat Bilgisi 1. Sınıf Soru Çözümü, Hayat Bilgisi 1. Sınıf Konu Anlatımı.
Leave a Comment