LYS Edebiyat (2015)

LYS 3 puan türünde büyük olasılıkla 56 soru sizi karşılayacak. Bu 56 soru benzerlikleri olmakla birlikte YGS’deki Türkçe sorularından farklı olacaklar. Geçmiş yılların sorularına baktıysanız hem uzunluk olarak hem de içerik olarak farklılıklar gözünüze çarpmıştır.

Öncelikle, her zaman ısrarla üzerinde durduğum noktanın bir kez daha altına çizeyim ki geçmiş yılların soruları sizlerin elindeki tek gerçek referanstır. O soruları çözmeden bu sınava girmemenizi şiddetle tavsiye ederim. Kalan sürede şu rehavete kapılmamanızı da vurgulamak isterim ki YGS Türkçe’de başarılı olmak LYS Edebiyattaki başarının garanti olması anlamına gelmez. Unutmayın, YGS Türkçe temel Türkçe becerileri ve okuduğunu anlama üzerine kuruluyken burada bilgiye sahip olma ve onu kullanma kısmı ön plandadır.

İçerik konusunda biraz daha detaya girecek olursak ortalama 10-12 sorunun paragraf yorumundan gelmesini öngörüyorum. Burada paragrafların bir derece daha ağır olabilme ihtimali var, fakat aynı YGS ayarında ya da daha kolay da olabilir. İkinci olarak şiir bilgisinden 5-6 soru gelmesi muhtemeldir. Bu sorulardan başarılı olmak için sadece şiir yorumlamak değil aynı zamanda şiir yapılarına hakim olmanızı öneririm. Cumhuriyet dönemi türk edebiyatı da yine LYS edebiyatının bel kemiği alanlarından biridir. Genelde 7-8 soru sorulan bu alandan 2012 yılında bir farklılık yaratarak 12 soru sormuşlardı. Bu bahsettiğim üç alan neredeyse sınavının yarısını oluşturmamaktadır.

Onun dışında sözcük türleri, tanzimat edebiyatı, batı edebiyatı ve akımlar tarzı konulardan 2 ile 4 arasında soru gelmesi beklenebilir.

Geçmiş yıllarda hiç soru sorulmamış ses bilgisi, fiilde çatı, cümlenin öğeleri (sadece 2013 yılında bir adet soru geldi ) gibi YGS konularından da bu yıl soru gelme ihtimali olduğundan bu konularla ilgili bilgilerinizi de mutlaka tazeleyin.

Basit bir özet geçecek olursak 56 sorunun 20 adeti YGS konularından 35-36 adeti ise yeni konulardan gelmektedir. Bu yüzden hem geçmiş bilgilerinizi tazeleyin hem de sınav gününe kadar ezber kısımları bıkmadan usanmadan bol bol tekrar edin.

Takıldığınız noktalarda zaman kaybetmeden mutlaka inekle.com‘daki üniversitelilerden yardım alın, konuları, soruları tamamlayarak ilerleyin.

Hepinize başarıla diliyorum.

Emre Solmaz – inekle Eğitim Danışmanı

blog-banner

Leave a Comment