LYS için son tavsiyelerimiz

LYS’ye sayılı günler kala önemli uyarılar ve tavsiyeler vererek sizlere biraz da olsa yol göstermek ve rahatlatmak istiyoruz. Öncelikle daha önce yazdığım LYS Matematik Konusunda Öneriler yazısını bir kez daha dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum. Yine de kısaca dersleri ve özel noktaları belirtirken matematiğe değineceğim.

Matematik: Matematik LYS için en önemli derslerden biri. Hem sayısal hem eşit ağırlık öğrencileri için matematik kilittir. Son günler için dikkat etmeniz gereken konular tabii ki matematiğin son bölümü olan limit, türev ve integral üçlüsüdür. Bu üç konu hem soru sayısı olarak, hem de konuların zorluğu olarak önemlidir. Size tavsiyem; son günlerde bu üç konudan sadece test çözmek değil, kuralları ve formülleri de durmadan tekrar etmenizdir. Bu arada YGS ile ortak olan konuları da kendinize mutlaka hatırlatın.

Fizik: Fizik dersi öğrencilerin şüphesiz en zorlandığı derstir. Bunun en temel sebebi fizik dersinden ya öğrencilerin ya tamamen kaçması ya da yanlış çalışma teknikleri uygulaması. Öncelikle fizik öğrenmeden de fizik sorularını çözebilirsiniz; bu detayı sakın atlamayın. Şimdi bunu nasıl yapacağınıza gelirsek eğer, öncelikle hep söylediğim yolu deneyin: Her konudan bir sayfalık formül kağıdı çıkarın. Ancak formüllerin nasıl uygulandığına dair en az ikişer örnek çözmeyi de ihmal etmeyin. Gelelim fiziğin bel kemiği konularına… LYS fiziğin önde giden konuları optik, dalgalar, atom fiziği, fotoelektrik, kompton saçılmaları, enerji seviyeleri ve rölativitedir. Bu saydığım konular neredeyse sınav sorularının yarısına yakınını oluşturuyor. Bu konulardan sınav gününe kadar mutlaka birer test çözün.

Kimya: Kimya göreceli olarak sınavın en rahat soru yapılabilen dersidir. Çünkü soru tipi olarak daha az sürprize açıktır ve fizik gibi fazlaca formül ve işlem gerektirmez. Bu yüzden kimyanın bu özelliğini lehinize çevirmek için elinizden geleni yapın. Gelelim kimyanın önemli konularına… LYS söz konusuysa kimya dersinin yarısına yakını organik kimya sorularından oluşmaktadır. Haliyle organik kimya son günlerinizden elinizden düşmemesi gereken konu olmalıdır. Son günlerde mutlaka en az 10 test çözün.

Biyoloji: Biyoloji dersi tamamen ezbere dayalıdır sözü aslında doğru bir söz değildir. Gayet yorum gerektiren soruları vardır. Bu yüzden biyoloji dersini ne son günlerde, ne de sınav anında asla küçümsemeyin. Çok soru sorulan konularına gelince; tabii ki sistemler ve bitki biyolojisidir. Bu iki konuyu her gün ihmal etmeden baştan sona okuyun. Şöyle düşünün: En detaylı kitapta bile bu iki konunun konu anlatımı toplam 60 sayfa olsa, bir saat içinde okursunuz.

Geometri: Geometri dersi içinse hep üstünde ısrarla durduğum formül kağıtlarını kullanın. Ancak o formüllerin nasıl uygulanacağını unutmayın. Önemli konularına gelecek olursak; çember ve daire ile analitik geometridir. Bu konuların formül kağıdını daha detaylı hazırlamanızı tavsiye ederim.

LYS’ye girecek tüm öğrencilere şimdiden başarılar!

Emre Solmaz – inekle.com Eğitim Danışmanı
One thought on “LYS için son tavsiyelerimiz”
  1. gerçekten faydalı bir yazı olmuş allah razı olsun elinize sağlık

Leave a Comment