LYS Matematik Konuları

LYS Matematik Konuları

LYS matematiği belki de bir öğrencinin üniversite hazırlık sürecindeki en büyük derdidir. Hem kapsam genişliği hem de soruların YGS’ye göre daha zor oluşu öğrencileri zorlamaktadır. Bu bağlamda çalışırken belli bir strateji geliştirmek en doğrusudur. Ben konuları üçe ayırarak inceliyorum.

1. Grup Konular
Bu grup en fazla soru gelme ihtimali olan konulardan yani türev – integral, trigonometri ve limitten oluşur. Bu üç birbirine bağlı konuya tam hakim olmayan bir öğrencinin LYS matematiğinde tatmin edici bir sonuç alma ihtimali düşüktür. Geçen sene bu üç konudan 16 soru gelmesi 1.grubun önemini daha da arttırmaktadır.
2. Grup Konular
Bu grubun can alıcı kısmı az ama sürekli soru sorulan konular olmaları.  Çarpanlara ayrıma, 2. ve 3. dereceden denklemler, diziler seriler, karmaşık sayılar, matris determinant bu grubun konularıdır. Konu başına ortalama 2-3 soru gelmesine rağmen, her sene istikrarlı bir şekilde soru soruluyor olması bu grubun konularına olan önemi arttırmaktadır.
3. Grup Konular
Bu gruptaki konulardan ya 1-2 soru gelmekte ya da hiç soru gelmemektedir. Bu konular ise; binom açılımı, eşitsizlikler faktöriyel, fonksiyonlar, işlem, köklü ve üslü sayılar, kümeler, modüler aritmetik.
Kısa Özet
Bu gruplamayı özetleyecek olursak 1. grup konular özellikle çok iddialı öğrencilerin asla es geçmemesi gereken konulardır. Türev, integral, limit ve trigonometri önümüzdeki sınavda mutlaka karşınıza çıkacaktır. Bu konuların zorluğundan ötürü öğrencilerin birçoğu ya çalışmamakta ya da erteleyebildikleri kadar ertelemektedirler. Ancak bu konular hayalinizdeki üniversitelerin kapılarını aralayacaktır bunu sakın unutmayın.
2.grup konulardan dediğim gibi az soru gelse de her yıl istikrarla soru sorulması önemli bir detaydır. Bu demek oluyor ki bu yıl gireceğiniz sınavda büyük ihtimalle karşınıza bu konulardan en az birer soru gelecektir.
3. grup ise ilk 10.000 gibi yüksek bir dilime oynayan öğrenciler için önemlidir.  Bu konulardan bazı yıllar soru gelmese dahi bu sene sizin gireceğiniz sınavda karşınıza çıkma ihtimali vardır.
inekle Eğitim Danışmanı – Emre Solmaz
Leave a Comment