LYS Matematik

LYS için Matematik tıpkı YGS’de olduğu gibi çok önemli. Bu hepimizin gayet iyi bildiği bir gerçek fakat unutmamız gerekir ki LYS matematik gerçek bir matematik bölümüdür. YGS ‘de sorulan sorular temel matematik becerileri üzerineydi ve çok çok ciddi bir çalışma olmadan dahi geçmişte girdiğiniz SBS’den kalan bilgiler ve 9. sınıftan hatırladıklarınızla dahi yapabileceğiniz sorulardı. Ancak madalyonun öbür yüzü farklı; LYS matematik sağlam bir çalışma gerektirir.

Peki LYS matematiğinin hiç mi avantajlı noktaları yok ? Tabii ki var her şeyden önce LYS matematik hiç nankör değil. Yani emeğe güzel cevap verir. Ne kadar çalışırsanız netleriniz o oranda yükselir ve sonuçlarınız o oranda iyileşir. Bu yüzden çalışmalarınızı hemen arttırmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Öncelikle, hep belirttiğim üzere LYS matematiğin bel kemiği sayılabilecek konuları türev, integral ve limittir. Bu üç konuyu çok iyi bir şekilde öğrenmelisiniz ve bu üç konudan çıkabilecek bütün soru tiplerini görmelisiniz. Fakat yapılan çok büyük bir hata mesela integrali sadece “üstünü bir arttır, arttırdığın sayıya böl” gibi basite indirgemektir. İntegral de limit de türev de detayları olan ağır konulardır. Öncelikle konuyu çok iyi öğrenin ve üzerine hazırladığınız özet kağıtları eşliğinde bol soru çözün.

Bu konuların ardından onlar kadar soru gücüne sahip trigonometri, karmaşık sayılar ve logaritma konuları gelir. Bu konulardan trigonometri kapsamı biraz geniş bir konudur ancak karmaşık sayılar gerçekten kısa sürede öğrenilebilen basit sayılabilecek bir konudur. Logaritma da aynı şekilde biraz üstüne düşülünce çok da sıkıntı çıkarmayacak konulardandır.

Olasılık, determinant gibi diğer konularsa genelde 1 veya 2 soru gelen fakat iddialı öğrencilerin hakim olması gereken konulardandır. Bu sınava çalışırken YGS matematiğine çalışmanıza göre farklı olarak formül kağıtlarından ve konu özetlerinden daha çok faydalanmanızı ve süreye çok fazla takılmamanızı tavsiye ederim. Unutmayın matematik sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri için en kilit alanlardan biridir. Bu yüzden biraz önce bahsettiğim önem sırasını mutlaka göz önünde bulundurun.

Tam olarak kavramadığınız konularda ve çözemediğiniz sorularda inekle.com‘daki üniversitelilerden birebir yardım alabileceğinizi unutmayın. Bu sayede zaman kaybetmeden, konuları oturtarak ilerleyebilir, daha fazla konuyu bitirip, daha çok çeşit soru çözmeye vakit kazanabilirsiniz.

Başarılar.

Emre Solmaz – inekle Eğitim Danışmanı

blog-banner

Leave a Comment