Seçim Yaparken Dershanelerdeki Danışman Hocalara Pek Güvenmeyin

Sayısal ders öğretmeni Kadir K.

“Bence hayatımızda motivasyon kaynakları çok önemli yer tutuyor. Eğer bir de sınavlara hazırlanıyorsanız mutlaka psikolojik anlamda güçlü olmalısınız. Bu yüzden motivasyonumun düştüğü her anda aklıma hayallerimi getirdim. Gerçekleştirmek istediğim hedefler benim en büyük yardımcımdı.”

Kadir, Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği 2. Sınıf

Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?
Merhaba sevgili arkadaşlar. Ben, Askerî Lisede uygulanan, sınava yönelik olmayan bir eğitim programından mezun oldum ve aklımda hiçbir şekilde üniversite sınavlarına girmek yoktu. Kararımı değiştirip, hayatıma yeni bir sayfa açtığımda ise hazırlanmak için önümde yalnızca bir senem olduğunu gördüm.
Sürenin darlığı yüzünden tedirgindim ve bu duygu sınava hazırlandığım senenin başında bende olumsuz bir etki yaptı, derslerime tam odaklanamadım. Sonrasında ise aklım başıma geldi, “Kendine gel Kadir! “ dedim ve kendime günlük, güzel bir program yaptım. Bu program dahilinde olabildiğince soru çözmeye ve yapamadığım soruların cevaplarını kavramaya çalıştım. Özellikle anlayamadığım soruların çözümlerine ulaşmak için küçük çaplı bir savaş verdim. Maalesef o sene inekle gibi bir nimet yoktu!
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?
Bence hayatımızda motivasyon kaynakları çok önemli yer tutuyor. Eğer bir de sınavlara hazırlanıyorsanız mutlaka psikolojik anlamda güçlü olmalısınız. Bu yüzden motivasyonumun düştüğü her anda aklıma hayallerimi getirdim. Gerçekleştirmek istediğim hedefler benim en büyük yardımcımdı. Ayrıca ailemin koşulsuz desteği, dershanemdeki nefis arkadaşlık ortamı ve de sevgili kız arkadaşımın arkamda durması beni ayakta tutmuştu. Lütfen sizler de kendinize bunlara benzer motivasyon kaynakları yaratınız.
Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?
Çok klişe bir tabir ama üniversiteye ve liseye giriş sınavını gözünüzde büyütmeyin demek zorundayım. Biliyorsunuz yaşamda bizleri bekleyen bir çok zorluk daha var. Ancak bu da boş vermişlik anlamına gelmiyor. İdeal bir çalışma programı ve günlük soru çözümü mutlaka gerekmekte. Bunun yolu ise zamanımızı akıllıca planlamaktan geçiyor. Sabah yataktan kalktığınızda bugün neler yapacağım diye mutlaka düşünürsünüz. İşte bu düşündüklerini yazıya dökün ve o yazdıklarınıza harfiyen uyun. Eğer bunu gerçekleştirebilirseniz sosyal yaşamdan da kopmadan nasıl sınava hazırlanılır herkese göstermiş olursunuz.
Tekrar sınava girecek olsan farklı yapacağın şeyler olur muydu?
Uyku düzenime daha çok dikkat ederdim. Çünkü geç saatlerde yatıp sabah erken saatte derse gidiyordum. Bu da performans düşüklüğüne sebep oldu. Bunun yanında, “Keşke biraz daha deneme sınavı çözseymişim.” diye içimden geçirmiştim. Özellikle sınava bir ay kala kendimi yoğun bir şekilde deneme testlerine tabi tutardım.
Yıldız Teknikli olmak ne demek?
Hayat bize sayısız fırsat sunar ve “başarı” bu cömert sunumları değerlendirebildiğimiz ölçüde bizim olur. İşte Yıldız Teknikli olmak da bahsettiğim fırsatlar kapısının eşiğinde durmak demektir! Çünkü Yıldız Teknik Üniversitesi geçmişin aksine; alanında en iyisi olmak için mücadele eden bir yapıya bürünmüş, yaşam boyu öğrenmeyi hedef edinmiş, yaratıcı, girişimci, sorgulayıcı bir üniversite oluşumun gerçekleştiriyor şu günlerde.
Akıllarınızda bir resim oluşturabilmek için hemen kendimden örnek verebilirim. Elektrik Mühendisliği dalında, oldukça iyi fiziki şartlarda öğrenim görüyorum ve yararlanabileceğim sosyal imkanlar da fazlasıyla mevcut. Bunun yanında BEST (Board of European Students of Technology) adlı bir öğrenci kulübünün üyesiyim ve uluslararası düzeyde öğrenciler ile bir araya geliyor, projelerde yer alıyorum. Diğer bir imkan olan Erasmus Öğrenci Değişim Programına bu yıl başvurdum ve Avrupa’nın en iyi teknik okullarından biri olan Münih Teknik Üniversitesi’nde 1 yıl süreyle eğitim görmeye hak kazandım.

Daha aklıma gelmeyen fırsatlardan niceleri Yıldız Teknikli olmak isteyenleri bekliyor.

Bölümünü isteyerek mi seçtin?
Bölümümü o tercih kargaşası içinde biraz alt sıralara yazmıştım. Ama iyi ki de üst sıralardaki tercihlerim gerçek olmamış, çünkü Elektrik Mühendisliğini çok sevdim. inekle blog’da yazan diğer arkadaşlarımın da üzerinde durduğu gibi, kişilerin sevdiği mesleği yapması çok mühim. Sakın ola ki istemediğiniz bölümü sırf puanınız yetiyor diye yazmayın. Çünkü tercih döneminde bir kargaşa durumu söz konusu olabiliyor. Aksi takdirde gelecekte pişmanlıklar yaşarsınız. Lakin şunu da belirtmeden geçemeyeceğim: Elektrik Mühendisliği Türkiye’de yalnızca İTÜ, Yıldız ve Kocaeli olmak üzere üç üniversitede var. Buyurun sizleri de bölümümüze bekleriz!
Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?
Size tavsiyem seçim yaparken dershanelerdeki danışman hocalara pek güvenmeyin. Evet, onlar size yeni yollar gösterebilirler fakat sizin hangi mesleğe yatkın olduğunuzu bilemezler. Ben kararımı kendime ve ailemin düşüncelerine görme aldım. Bununla birlikte tercih edeceğim bölümleri önceden bir güzel araştırdım. Listeme yazacağım bölümlerin mezunlarıyla, öğrencileriyle konuştum, kararımı ona göre kafamda şekillendirdim.
Eklemek istediklerin var mı?
Herkese başarılar diliyorum! Rica ediyorum kesinlikle pes etmeyin, sınavlardan önceki son güne dek öğrenmenin peşinde koşun. Bu yolda inekle öğretmenleri her daim yanınızda olacaktır! Sevgiyle kalın.
Leave a Comment