TEOG Fen ve Teknoloji Tavsiyeleri

teog-fen-ve-teknoloji

Daha önce yayınlanan TEOG Matematik ve Türkçe hakkında tüyolar ve konular yazılarına çok büyük ilgi gösterdiğiniz için ben de benzeri bir yazıyı Fen ve Teknoloji için de yazmayı uygun gördüm. Yaz çalışma programında bazı püf noktalardan bahsetmiştim ancak, şimdi hepsini iyice detaylandıracağım.

Bu yazıların ya çıktılarını almanızı ya da yazıyı okurken kendiniz için notlar almanızı tavsiye ederim. 

Başlangıç olarak şunu belirteyim ki 1. sınavın Fen kısmı belki de üç büyük ders içinde en kolay olan kısım. Çünkü, sizi bekleyen ağır sayılabilecek konular hep ikinci sınava kalıyor. Dürüstçe söylemek gerekirse ikinci sınavın konuları ciddi çalışma gerektiriyor. Birinci sınav ise bilinçli bir çalışmayla ve bol tekrarla kolayca geçilebilir. Ortalama ve dikkatli bir çalışma ile 17 doğrunun üzerinde yapmamak için hiçbir sebep yok. Ancak, hedefiniz büyük ve tam yapmaksa çok çalışmanız şart. 

Öncelikle sınavın karakterini bir ortaya koyalım. Sınavın Fen ve Teknoloji bölümü iki dersten oluşuyor. Birinci kısım biyoloji, ikinci kısım ise fizik.
Biyoloji konuları: Hücre bölünmeleri, kromozomlar, dna benzeri konuları içerir. Konu yoğunluğu olarak sınavın %70-80 civarında kısmı buraya ait. Daha önce de belirttiğim gibi bütün konuyu baştan sona defalarca okuyun. Hiç üşenmeyin, “Ben bunları zaten biliyorum” demeyin. En ufak bir detayı bile farketseniz kardır. Ayrıca hep söylüyorum, asla elinizdeki kitaplarla yetinmeyin. Konunun çok eğlenceli ve ilginç bölümleri var (genetik hastalıklar, deneyler ) bunları açıp internetten de araştırın.
Fizik konuları: Temel kuvvet ve hareket bölümü. Bu konu aslında pek kolay bir konu değildir. Çok fazla soru tipi vardır. Ancak, konunun asıl ağır kısımları bu sınava dahil değil. Fizik konu yoğunluğu olarak %20-30’unu oluşturur.
Geçen sene birçok eğitimci, danışman ve koçu şaşırtan bir durum oluştu ve her iki konudan da neredeyse eş miktarda soru soruldu. Yani, daha yoğun olan biyoloji kısmına yüklenilmedi. Haliyle ne ile karşılaşacağımızı asla kestiremeyeceğimizden asla konusu az olana daha az çalışmayın. 
ÖNEMLİ NOKTALAR
Şimdi madde madde benim çok önem verdiğim durumların bazılarını sizlerle paylaşayım.
1) Mitoz ve mayoz bölünme konularını çok iyi okuyun ve anlayın. Mesela kolumuz kesilince neden hücrelerimiz kendini mayoz bölünmeyle onarmıyor de mitozla onarıyor ? Ya da neden biz mitozla değil de mayozla ürüyoruz? Bu tip soruların cevaplarını verebilecek duruma gelinceye kadar çalışın. inekle.com‘da sayısal bölüm öğrencisi abla ve abilerinizden de yardım alabilirsiniz. Evrelerini de şema halinde bilin. Nerede bölünme başlıyor? Hangi evreden önce veya sonra DNA kendini eşliyor, vs.
2) Baskınlık ve Çekiniklik kavramlarını iyi öğrenin. Mesela mavi gözlü anne ile mavi gözlü babadan neden kahverengi gözü olan çocuk doğar? Çaprazlama nasıl yapılır? Bu kavramları ve soruları iyice hazmedin.
3) Genetik hastalıklar çok önemli. Geçen sene bir soru direkt bu hastalıklardan geldi. Down sendromu, orak hücreli anemi, renk körlüğü vs. Bu hastalıkları mutlaka internetten de araştırın.
4) Hayat döngüsünü iyice anlayın. Sperm ve yumurtadan başlayıp insana gelene kadar ki yolları öğrenin ve şemayı kafanıza iyice kazıyın.
5) DNA nedir ? Bunu hem okuyun hem de internetten araştırın. Mesela DNA üzerine üniversite bölümü var; moleküler biyoloji ve genetik diye. Belki de ait olduğunuz meslek bu ve belki de bunu bugünden keşfedeceksiniz.
6) Adaptasyon, modifikasyon ve mutasyon. Bu üç kavram da çok önemli. Geçen sene bir soru geldi ve bence bu sene de gelebilir. Bu kavramları öğrenin ama örnekleriyle öğrenin. Mutasyonun nesilden nesile aktarıldığını, modifikasyonun ise sonradan olan ve aktarılmayan değişiklik olduğunu bilin. Örneğin bronzlaşmış bir kadının esmer çocuğu olmaz çünkü bronzlaşmak bir modifikasyondur. Bunun gibi bir çok örnek var, hepsini bir çalışma kağıdına listeleyin.
7) Evrim kavramını öğrenin.
8) Suyun kaldırma kuvvetini ve dinamometre kavramlarını anlayın. Mesela dinamometre ile havada ölçülen bir cisim 10 kg iken suda neden 7 kg’a düşer? Komisyon bu tarz, “İşin mantığını anlamış mısınız?” sorularını seviyor.
9) Dinamometre okumayı öğrenin. Geçen sene sorulan sorulardan biriydi ve bilen biri için 10 saniyede çözülebilecek kadar kolaydı.
10) Kütle ille ağırlığın farkını iyice öğrenin. Ayrıca, yoğunluk ve hacim kavramlarını ezber cümlelerle değil, anlayarak çalışın. Hacim; boşlukta kapladığın alandır. Evet bu tanım doğrudur ama bunun ne demek olduğunu anlayana kadar çalışın ve araştırın. Bir de bu nicelikler nelerle ölçülür, bunu mutlaka bilin. Mesela; kütle- eşit kollu terazi gibi.
11) Bir cisim suyun neresinde neden durur ? Bu benim en çok önem verdiğim kısımdır. Mesela, koca bir gemi tonlarca yüke rağmen suda yüzerken, bozuk para 5 gram kütlesiyle batar. Bunun cevabına bakarsak, suda batma ya da yüzme, cismin yoğunluğuna bağlıdır olacak. Bu tür durumları sormayı severler. O yüzden, bir kabın içinde bilyenin duruş yerleri yoğunluğa bağlıdır ve kaptan su taşırma bilyenin suya giren hacmine bağlıdır gibi kavramları iyice çalışın. Fakat size tavsiyem inekle.com‘dan özellikle Fizik ve Matematik bölümündeki abi ve ablalarınızı sıkıştırın. Onlara gösterdiğiniz bir soru üzerinden onlar size bu soru şöyle sorulsaydı şeklinde yeni sorular türetecektirler. Dediğim gibi işin Fizik kısmında soru tipi oldukça fazla.
Fen ve teknoloji için bazı çok önemli gördüğüm noktaları paylaştım sizinle. Umarım yaz çalışmasına başlamışsınızdır. Henüz başlamadıysanız ve disipline olmakta zorlanıyorsanız bundan sonraki yazımı heyecanla bekleyin çünkü hiç yapmadığım bir şeyi yaparak sizlerle meslek sırları paylaşacağım. Bir sonraki yazı “Nasıl motive olunur ve nasıl uygun ders çalışma ortamı hazırlanır?”
Hepinize sevgiler, kolay gelsin.
Emre Solmaz – inekle.com Eğitim Danışmanı

6 thoughts on “TEOG Fen ve Teknoloji Tavsiyeleri”
  1. Bu fen cok karisik. Kafam cok karis. İnekle.com daki ogret!enler bu programa uyarak mi anlatiyor ? Ders alicam da

    1. Gülay merhaba, öğretmenler bu programa uyabilirler ya da seninle görüştükten sonra sana özel ortak bir plan hazırlayıp onun üzerinden de ilerleyebilirsiniz. İyi çalışmalar ve başarılar dileriz!

  2. Bu siteyi yeni ogrendim yazin pek siki calisamadim cok az zamanim kaldi yapabilecegim bir sey varmi

    1. Ecem merhaba, inekle.com’daki üniversitelilerden birebir yardım alabilirsin. Derslerinle ilgili soru çözümü ve konu anlatımı isteyebilirsin. Bunun dışında çalışma stratejileri hakkında da danışabilirsin. Şimdiden başarılar dileriz!

  3. Ya şu teog bu sene zor olmasın lütfen
    Kimseden bir şey istemiyorum yalnızca Allah’a dua ettim
    Amin
    😶

Leave a Comment