TEOG Matematik Konuları ve Tavsiyeler

TEOG Matematik konuları ve tavsiyeler

1 hafta içinde geçmişte yapılan SBS sınavının yerini alan Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavlar sisteminin (TEOG) ilk adımı atılacak. 28 – 29 Kasım tarihlerinde iki oturum halinde gerçekleşecek olan ilk ortak sınav, okul açılışından itibaren işlenen konuları kapsayacak. Eğitim Danışmanımız Emre’den sınava girecek olanlarınız için bazı tavsiyelerde bulunmasını istedik. Bugün de en çok zorlanılan derslerden biri olan Matematik’e değindik.

Öncelikle, bu çok erken yapılan bir sınav veya bir dezavantaj gibi görülse de aslında az konuyu kapsıyor olması büyük bir avantajdır.
Matematik dersini iki bölümde inceleyebiliriz. İlk bölümde Geometri konuları, fraktallar, yansıyan dönen şekiller ve histogram yer alıyor.
Fraktallar konusu için geçmiş yıllarda SBS sınavında çıkmış sorular ilk referanstır. Fakat konu yakın zamanlarda müfredata eklenmiş bir konu olduğundan geçmiş yılların soru adedi azdır. Bu nedenle konuyu çalıştıktan sonra farklı kaynaklardan en az 40-50 soru çözün!
Ardından yansıyan dönen şekiller gelir. Bu konuda sizden istenen koordinat düzlemini tanımanız, yansımayı ve ötelemeyi ayırt edebilmenizdir. Bu konulardan da en az 80-90 soru çözmeye çalışın.

Matematik’in ikinci bölümünde ise bence asıl can alıcı konular olan köklü sayılar ve üslü sayılar var. Köklü sayıların ve üslü sayıların ayrı ayrı soruları dışında, bu konuların birbirini ilgilendiren kısımlarına da hakim olmanız gerekir. Bu konulardan toplamda en az 200 soru çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü konu kapsamları geniş ve sürprize daha açık konulardır.

Bu sınavla ilgili elimizdeki tek referans meb.gov.tr’de yayınlanan örnek snav ve geçmiş sınavlardır. Fakat en önemli tavsiyem geçmiş yılların sorularını referans alırken daha dikkatli olmanızdır. Çünkü, örneğin Matematik dersinden geçtiğimiz yıllarda 20 konudan tek bir sınav yapılırken, bu sefer ilk sınav sadece 4-5 konudan yapılacak. Haliyle örneğin üslü sayılar konusundan geçmiş sınavlarda 1 belki 2 geniş kapsamlı soru sorulurken, bu sefer sorular daha ayırt edici ve detaylı gelebilir.
Leave a Comment