TEOG Sonrası Tercih Yapacak Öğrencilere ve Ailelerine Öneriler

Öncelikle hepinize geçmiş olsun. TEOG sonuçları açıklandı. Umarım sonuçlar beklediğiniz gibidir. Ancak, bu sene sonuçlar hepimizde hem kafa karışıklığına hem de meraka yol açtı. Geçmiş sınavlardan ve geçmiş dönemden kısaca bahsedelim. Bundan önceki yıllarda 100 soruyu aşkın tek bir sınav yaptırılırdı. Bu sınavla gelen 500 üzerinden olan puan verilir ve bu puanla öğrenciler tercihlerini oluştururdu. Bu yıl ise toplam 240 soruyu bulan iki oturum yapıldı ve bu sınavlara okul başarısı da eklendi. Bütün bu hesaplama sonucunda karşımıza tek bir puan geldi. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu yıl alınan 425 puan geçen senenin 425 puanıyla aynı değil. Bunu çok net görebiliyoruz çünkü yüzdelik dilimler farklı. Her bir puana göre, nereye girilebilir, nereye girilemez bunları tek tek burada açıklamamıza imkan yok. Ancak, daha genel bir bakışla durumu anlatabiliriz.

ANADOLU LİSELERİNİ TERCİH EDECEKLER 

1) Puanınıza değil yüzdelik diliminize odaklanın. Yani yüzdelik diliminiz diyelim ki %9, o zaman istediğiniz okulların geçen seneki puanlarına değil dilimlerine bakın. Bu noktada örneğin A lisesini istiyorsunuz ve dilimi %13. Bu okula yerleşebilme ihtimaliniz var demektir.

2) Okulun üniversite başarısını öğrenin. Bu konuda okul müdürlüklerinin veya internet sitelerinin yardımı olabilir. Örneğin, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ni düşünen bir öğrenci bu seneki mezunlarının hangi üniversitelere yerleştiklerini veya geçmiş yıllardakilerin nerelerde okuduklarını araştırmalıdır.

3) Okulun bulunduğu ilçeyi yani yerini önemseyin. Bu bir çok öğrencinin hiç önemsemediği bir durumdur. Evet 9.sınıfta çok önemli değildir yolda geçireceğiniz süre ancak, unutmayın 12.sınıfta üniversiteye hazırlanacaksınız ve bir dakika bile sizler için önemli olacaktır. Bahçeşehir’de oturan bir öğrenci için Kadıköy’deki bir okul çok ciddi bir vakit kaybı olabilir.

ÖZEL LİSELERİ TERCİH EDECEKLER 

Tercihini özel okullardan yana kullanacak öğrenciler için yukarıdaki maddeler genel olarak geçerli olmakla birlikte, aşağıdakiler de önemlidir;

1) Okulların yıllık ücretlerini mutlaka öğrenin. Bu yıllık ücretler dışında yıllık ücret artışlarını da mutlaka araştırın.

2) Okulun sosyal faaliyetleriyle ilgilenin. Bazı özel okullar bu konuda son derece donanımlılar. Ücret ödediğiniz bir okulun her anlamda donanımlı olması son derece haklı bir beklenti olacaktır.

3) Okulun yurt dışı ile bağlantısını inceleyin. Lise sona geldiğinizde bir anda yurt dışında okumaya karar verirseniz bu sizin için cankurtaran niteliği taşıyacaktır.

4) Burs imkanlarını araştırın. Puanınız yüksekse, mesela %2’lik dilimdeyseniz ve Alman Lisesi’ne direkt girebilecek durumdaysanız mesela, birçok okuldan burs da alabilirsiniz. Tabii, burada karar verirken de önceki maddeler de belirttiklerimi de göz önünde bulundurun.

Son olarak da okulları mutlaka gezin kendinizi oraya ait hissediyor musunuz ? İşte en önemli nokta bu. Gezin ve orayı sevecek misiniz ? Bunu hissedin ve isteyerek karar verin.

Emre Solmaz – inekle.com Eğitim Danışmanı

Leave a Comment