Yapamadığınız Dersten Sakın Kaçmayın!

aykut-k

“Bu sınavlar dünyanın sonu değil. Hayatımız sınav. Dikkat çekmek istediğim en önemli nokta ise okula göre değil, istedikleri bölüme göre seçim yapsınlar. Ve bu hayatta hiçbir şeyin kendilerinden daha değerli olmadığını unutmasınlar.”

Aykut, Yıldız Teknik Üniversitesi, Matematik Mühendisliği 3. Sınıf

Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?
Doğrusunu söylemek gerekirse, çok düzenli bir program uygulamadım dönemin ilk zamanları. Ama konular artık oturunca, daha uygulanabilir bir program yaptım. Sosyal derslerini hiç sevmem. Sadece dershaneden verilen testleri yaptım. Türkçe zaten fazla zorlamadığı için direk dershanede halledebiliyordum.
Taktiklerimi ise daha çok matematik, geometri ve fen dersleri üzerinde uyguladım. Herkesin her dersi anlama kapasitesi farklıdır. Ben sayısal öğrenci olduğum için bu derslere ağırlık verdim. Fende zorlanıyordum. Onun üzerine gittim. Matematik ve geometriyi ise her zaman çalışabiliyordum.
Dershaneden ya da okul hocalarından özel bir program almadım. Her insan kendini bilir az çok. Yine en güzel çalışma stratejisini kendiniz belirleyin.
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?
Tabii ki de ailem ve okulumdu. Annem, babam her akşam çalışırken abur cubur getirirlerdi. Çok çalıştığımı görünce de bazen üzülürlerdi. Aileler için de zor tabi. Ama beni hep rahatlatmaya çalıştılar.
Okuduğum lise ise oldukça kaliteliydi. Bilgi birikimi, destek açısından bana çok yararı oldu okulumun ve okul arkadaşlarımın.
Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?
Az bir zamanları kaldı. Öncelikle sakin olsunlar. Sınavları iyi geçerse olabilecekleri düşünüp motive olsunlar. Yapamadıkları dersten sakın kaçmasınlar. Ve her konuda kendilerine pratik bir yol aramaya çalışsınlar.
Tekrar sınava girecek olsan farklı yapacağın şeyler olur muydu?
Çok da farklı bir şey yapmazdım. Çünkü aşırı çalışmayı seven birisi değildim. Gerektiği kadar çalışılması taraftarıyım. Kendimi biliyordum ve ona göre bir yol çizdim. Yine olsa, yine o yoldan giderdim.
Yıldız Teknik’li olmak ne demek?
Yıldık Teknik’in bende yeri büyük. Çocukluğumdan beri istediğim okuldu. İki kampüs var; Yıldız kampüsü zaten çok güzel, fakat Davutpaşa kampüsü hakkında çok olumsuz eleştiri duyuyorum ve bu eleştirilere katılmıyorum. Şu an kampüsümüz bitmek üzere ve bence büyüklük açısından birçok kampüsü geride bırakabilir. Teknik imkanları, sosyal faaliyetleri ve ismiyle bana göre hala ilk sıralarda; daha da yukarıları zorlamaya da aday. Tabi Yıldız Teknik’i seçeceklere uyarım; yüzlerce ödeve, projeye, vizelere ve İngilizce eğitime hazırlıklı gelin.
Bölümünü isteyerek mi seçtin?
Evet. Makine ve endüstri de vardı istediklerim arasında ama şu anda derslerin zorluğu dışında çok memnunum. Az mezun ve çok sayıda iş olanağı var. Öğrenciyken bile birçok yerde part-time çalışabilirsiniz. Geleceği parlak bir bölüm.
Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?
Seçim yaparken çok yardım almadım. Matematiği zaten seviyordum; bölümleri araştırdım, şehirlere dikkat ettim. Ve okuyacağım okulun teknik bir okul olmasını çok istiyordum.
Eklemek istediklerin var mı?
Sınava girecek arkadaşlara bu zorlu yolda başarılar diliyorum. Bu sınavlar dünyanın sonu değil. Hayatımız sınav. Dikkat çekmek istediğim en önemli nokta ise okula göre değil, istedikleri bölüme göre seçim yapsınlar. Ve bu hayatta hiçbir şeyin kendilerinden daha değerli olmadığını unutmasınlar.
Leave a Comment