YGS-LYS Hazırlıkları Başlasın

LYS-2015-Hazirlik

Geçmiş yazılarda belirttiğimiz ve birçoğunuzun hevesle beklediğini düşündüğüm bir programı yayınlayacağız. Bu gerçekten uygulamanız durumda çok olumlu sonuçlar alabileceğiniz özel bir program.

Öncelikle hepiniz lise eğitiminin büyük bölümünü tamamladınız ve gelecek yıl liseden mezun olacaksınız. Biliyorum ki çok iyi bir üniversite ve çok iyi bir bölüm hayalleri kuruyorsunuz. Birçoğunuzun bildiğine inandığım bazı noktalarının altını çizmek istiyorum.

TEK BİR SEÇENEĞİNİZ YOK
İki aşamalı üniversite sınavı (YGS ve LYS) ve lise eğitimi boyunca olan okul başarı puanınız birlikte hesaplanacak ve yerleşme puanınız ortaya çıkacak. Bu noktada lise başarı puanı düşük geleceklerde şöyle bir kaygıyla karşılaşıyorum; “Benim notlarım iyi değil zaten. Bütün soruları tam yapsam da A üniversitesine yerleşemem”. Okul puanınızın etkisi tartışılamaz olmakla beraber hemen karaları bağlamamanız gerektiğini hatırlatalım, hele ki önünüzde bir sene daha varken. Lise başarısı gerçekten düşük bir öğrencinin ilk 100 öğrenci arasına girmesi veya ilk 1000 öğrenci arasına girmesi zordur. Ancak unutmayın ki önünüzde tek bir seçenek yok. Kendinize tek bir hayal, tek bir ihtimal belirleyip mutsuz olmayın. Yüzlerce, binlerce seçeneğe sahipsiniz.
Birincisi lise henüz bitmedi. Bu başarı puanına lise son sınıfta katılacak ve sizin önünüzde koca bir yıl var. Bunu bir yana bırakalım diyelim ki lise başarı puanınız ciddi anlamda kötü ancak ne olursa olsun siz Boğaziçi Üniversitesi, Makine Mühendisliği’ni normal şartlarda kazanacak kadar iyi bir YGS-LYS geçirirseniz, İTÜ Makina Mühendisliği bölümüne girebilirsiniz. Bakın dikkat edin açıkta kalırsınız demiyorum bir favori üniversite yerine aynı bölümün başka bir ekol üniversitesine yerleşirsiniz diyorum. Bunun örneklerine sıkça rastladım ve siz de bunlardan biri olabilirsiniz.
YAZI BOŞ GEÇİRMEYİN
Bir diğer yanlış cümle ise şu; “15 Eylül’de yani okulların açıldığı gün öyle bir tempoya gireceğim ki o güne kadar tatil yapabilirim”. Bu cümleyi hemen unutun. Yaz boyu eline kalem almamış bir öğrencinin sadece ders çalışma temposuna girebilmesi bile haftalarını alır. Renkli gömlekleriniz ve bronz tenlerinizle, 100 günlük tatilin rehavetini nasıl bir anda üzerinizden atabilirsiniz ki? Haliyle benim sizlere vereceğim program 15 Temmuz’da başlayacak şekilde planlanmıştır ve bu uygun olandır. Unutmayın, yarın diye bişey yok ya bugün başlarsınız ya bugün.
Gireceğiniz ilk sınav hepinizin bildiği gibi YGS, ikincisi LYS’dir. Benim her zaman LYS’yi tanımlarken kullandığım tamlama ”ER MEYDANI” tamlamasıdır. Çünkü YGS pratik zeka ve yorumlayabilme gücüyle kotarılabilecek bir yapıya sahiptir. Yani, YGS genellikle bilgi değil yorum ağırlıklıdır. Biraz akıl yürütmeyle, biraz kıvrak düşünceyle YGS sınavında başarı elde edilebilir. Tembel ama kafası iyi çalışan çocukların hep parladığı tarzda bir sınavdır. Fakat, bu starlık sadece 2 ay sürer çünkü LYS sınavı ciddi manada bilgi gerektirir ve ne kadar zeki olursanız olun, akıl yürüterek formülünü hiç bilmediğiniz bir eğik atış sorusunu çözemezsiniz. Bu yüzden zekaya asla güvenmeyin. Güvendiğiniz dağlara kar yağabilir. Zekanız bankada duran dijital bir paradır ancak kullanırsanız işe yarar.
LYS’Yİ ERTELEMEYİN
Ve son olarak şunu belirteyim ki gördüğüm bir başka büyük hata da YGS’ye kadar sadece YGS çalışıp, sonrasında LYS çalışmaya başlamaktır. Bu affı olmayan bir hatadır. Çünkü basitçe şunu belirteyim YGS için ne kadar efor sarfediyorsanız, LYS için en az 5 kat fazla efor sarfetmelisiniz. Haliyle benim sunduğum programda esas olan prensip bugünden başlayıp yaz bitmeden YGS’nin büyük bölümünü temizleyip, 15 Eylül sonrası kendinizi daha çok LYS hazırlanmaya adapte edebilmeniz.
Bahsettiğim program bir sonraki yazıda.
Leave a Comment