YGS Öğrencilerine Tavsiyeler

YGS Tavsiyeleri

inekle’de öğretmen olarak yer alan üniversitelilerin hepsi şu an YGS için hazırlanan öğrencilerin geçtiği yollardan geçtiler. Aynı stresi, kaygıları yaşadılar. Bugüne kadar birçoğu ile blog’umuzda sohbetler gerçekleştirdik. Hepsinin üniversiteye hazırlanan öğrencilere farklı tavsiyeleri oldu. Bu tavsiyeleri biraraya getirdik. “YGS’ye nasıl çalışmalıyım” diyorsanız, Türkiye’nin en başarılı gençlerinin tavsiyelerini mutlaka okuyun. Tabii, bunların sadece tavsiye olduğunu ve kendinizi en iyi sizin bilebileceğinizi unutmayın. Umarız sizler için biraz olsun faydası olur!

inekle öğretmenlerinden YGS ve LYS’ye hazırlananlara tavsiyeler:
“Yapabildikleri konunun değil, yapamadıkları konunun üzerine gitsinler. Anlayamadıkları soruları kesinlikle çözdürsünler.

“Öncelikle sakin olsunlar. Sınavları iyi geçerse olabilecekleri düşünüp motive olsunlar.

“Konuyu anladıklarını hissettikleri anda da peşinden mümkün olduğunca farklı tipte soru çözmeliler, çözemediklerini üzerinden çok vakit geçmeden sorup doğrusunu anlamalılar.”

“Sınav zamanı öğrencilerin sosyal hayattan kendilerini soyutlaması asla doğru değil, kendilerine bir uğraş bulmaları onların kafalarını dağıtmalarına yardımcı olacaktır.”

“Genel öğrenci davranışı olarak bir soruyu çözemediğimizde kenara atar unuturuz onu ama aksi gibi sınavlarda da hep o sorulardan gelir. ‘Ben bunu yapamadım ama kimseye de sormayacağım’ mantığı puan kaybettirmekten başka bir işe yaramadı benim deneme sınavlarımda.”

“Sınava hazırlanan arkadaşlara en büyük tavsiyem panik yapmamaları ve kendilerine bir plan çizmeleri; hangi konuları biliyorlar, bu konularla ilgili yeterince soru çözüldü mü, hangi konularda sıkıntı yaşıyorlar, bunların üzerinde duruldu mu? En önemli şeylerden biri ezberlemek yerine konuyu tam olarak anlamak. Bu aşamadan sonra da bol bol soru çözüp pekiştirmek, hız kazanmak.

“Sınava hazırlanan öğrenciler bence şu an farklı soru çeşitleri görmeliler. Biyolojiyi ezbere bildiğim halde Fen Bilgisi sınavında YGS’de 3 yanlışımın 3′ü de biyolojidendi maalesef. ”

“En iyi tavsiye sakin olmaları; çünkü stres altındayken yapabilinecek sorular bile gözden kaçabiliyor. Ve eğer son gün bile ders çalışmak istiyorsanız çalışın!

“Öncelikle bunun yalnızca bir sınav olduğunu asla unutmayın. Bu sınav sizin zeka seviyenizi veya yeteneklerinizi yansıtamaz. Bu sınav sadece kısıtlı zamanda, bilginizi ve test yeteneğinizi ölçmek için var. O yüzden öncelikle kendinize dürüst olun. Eksiklerinizden korkmayın. Açıkça eksiklerinizi ortaya koyun ve onları kapatmak için sistemli ve düzenli bir şekilde çalışın. Ta ki tamamen o konulardan emin olana kadar. Günlük yada haftalık hedefler koyun ve mutlaka yapıp yapmadığınızı kontrol edin. Elinizden geldiği kadar zamanla çalışın. Diğer bir önemli nokta, motivasyonunuzu yüksek tutun. Geçmişteki başarısızlıklarınızı değil, başarılarınızı hatırlayın. Kendinizi yorgun, yılmış ya da vazgeçmiş bulduğunuzda hayallerinizi aklınıza getirin.”

“Başlangıçta bu dönemde öğrenciler birçok zayıf noktasını keşfedecek. Uyku problemi, tembellik, konuları yetiştirememe, zaman problemi…Öncelikle kendinizle yüzleşin, zayıf noktalarınızı belirleyin ve onların üzerine gidin. Daha sonra eksiklerinizi, nelere çalışmanız gerektiğini belirleyin ve bunların hepsini en iyi şekilde size uyacak, sınırlarınızı zorlayacak haftalık, 10 günlük ders çalışma programlarıyla hayatınıza geçirin. Unutmayalım ki her zaman sistemli ve programlı çalışmak hayatınızı düzene sokar, sizi farklılaştırır.

“Sakın ama sakın ‘İlk önce YGS’yi hallediyim sonra LYS’ye çalışırım’ modunda olmayın, konuları yetiştiremezsiniz. Zayıf olduğunuzu düşündüğünüz dersler için daha fazla gayret gösterin, mümkünse etüt almaya çalışın.”

“Genelde öğrencilerim kendi başarılarını o gün içinde çözdükleri soru sayısıyla orantılı tutuyorlar. Ve konu çalışmalarını ihmal ediyorlar. Soru sayısından daha önemli bir şey var ki o da gün içinde ne kadar yeni şey öğrendikleri.

“Birçok öğrenci konuyu tam öğreneceği inancıyla bildiği konular hakkında sürekli çalışıp zaman kaybediyor. Hiç bilmediğim bir konu varken bildiğimde kendimi geliştirmeye çalışmak benim için ikinci plandadır. Diğer önemli nokta ise çözülemeyen sorular. Orijinal bulduğum soruları, bu soruyu gelecek hafta yapmaya kalksam yine yapamam dediğim soruları keserek saklardım. Sınavdan bir hafta önce kendime yapamadığım sorulardan oluşan bir deneme sınavı yapmıştım. Sınav bu kadar yakınken bile yapamadığım sorular çıkmıştı.”

“Öğrencilerimin bazısı kısa sürede konularını tamamlama çabası içindeler. Evet, konu çalışmak çok önemli. Ancak konu çalışacağım diye arka arkaya tüm konuları soluksuz çalışmak doğru değil. Konu çalışan öğrenci ardından kendini testlerle sınamalı ve konuları anladığına emin olmalı. Bunun yanı sıra farklı kaynaklardan soru çözmeyi bence ilke edinmeliler.”

Leave a Comment