Feynman Tekniği│Daha Etkili Öğrenme


Her öğrencinin kendine has çalışma yöntem ve teknikleri vardır. Kimisi yazarak daha iyi öğrenir kimisi okuyarak. Geçmişten günümüze birçok araştırmacı daha etkili ve kalıcı öğrenme adına bu teknikler üzerinde düşünmüş ve sayısız araştırma yapmışlardır. Bu yazımda iyi bir şekilde uygulandığında potansiyelinizi açığa çıkaracak bir teknikten bahsedeceğim: Feynman tekniği. Adını Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman’dan alan bu teknik derin bir anlayış geliştirmeye zorlayan bir öğrenme yöntemidir. Bu yöntem 4 adımdan oluşur.


1. Adım: Konuyu Belirleyin:

üç Farklı Renkli Kalemle Açılmış Defter

İlk adım en kolay olanıdır. Tek yapmanız gereken bir konu seçmek, çalışmak ve bu konu hakkında bildiğiniz her şeyi boş bir kâğıda yazmak. Konu hakkında daha fazla bilgi edindikçe, sayfanıza ekleyin. Ayrıca farklı renkte kalemler kullanarak çalışma isteğinizi ve motivasyonunuzu arttırabilirsiniz. Konuyu anladığınızı düşündüğünüzde 2. adıma geçin.

2. Adım: Konuyu Bilmeyen Birine Anlatır gibi Anlatın:

adam, bakmak, beyaz kadın içeren Ücretsiz stok fotoğraf

Artık konuyu anladığınızı düşündüğünüze göre konuyu hiç bilmeyen birine öğretiyormuş gibi kendi kelimelerinizle açıklayın. Anlatımınızın bir çocuğun bile anlayabileceği şekilde olmasına dikkat edin. Bu, konuyu daha derin seviyede anlamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda yazdıklarınızı sesli bir şekilde tekrar edin.

3. Adım: Takıldığınız Noktada, Kaynağa Geri Dönün:

adam, beyaz kadın, ders çalışmak içeren Ücretsiz stok fotoğraf

2. adımda eksik olduğunuzu düşündüğünüz yerler varsa çalıştığınız kaynaklara geri dönün. Öğrendiklerinizi bilmeyen birine anlatabilecek hâle gelinceye kadar ilgili konuya çalışın. Sözgelimi matematikten sınavınız var ve türev kavramını basit cümlelerle açıklamakta zorlanıyorsunuz. Matematik kitabınızı açın ve türev ile ilgili kısmı yeniden okuyun. Şimdi kitabı kapatın. Öğrenmiş olduklarınızı yazın. Sorunsuzca yazabildiyseniz, asıl çalışma kâğıdınıza dönerek çalışmaya devam edebilirsiniz.

4. Adım: Basitleştirin ve Benzerlikler Kurun:

ahşap, basitlik, benzerlik içeren Ücretsiz stok fotoğraf

Artık kâğıda yazdıklarımızı gözden geçirebiliriz. Yazdıklarınızda çok sayıda teknik terim veya karmaşık dil kullandığınız alanlar varsa, bu kısımları daha sade hale getirin. Yazdıklarınızın, sahip olduğunuza inandığınız bilgiye sahip olmayan biri tarafından anlaşılabileceğinden emin olun. Bu kadar!


Herkese iyi çalışmalar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. 👋

Hatice Feyza Ökçün

03.02.2022