Aileler Çocuklarının Ödevlerine Yardım Etmeli mi?

Çocuklarınız için yapabileceğiniz en büyük iyilik ona kendisinin yapabileceğini fark ettirmek. -Sena İn., Kastamonu Üniversitesi, Sınıf Öğretmenliği

İlkokul ikinci sınıf öğrencisi Görkem’e öğretmeni, iki sayfa okuma ödevi, bir sayfa yazı çalışması verdi. Eve gittiği zaman annesi Görkem’e ödevini sormaktansa öğretmenine mesaj atıp ödevini öğrendi. Annesi, Görkem yemek yedikten sonra onunla çalışma masasına geçti. Görkem okuma yapmaya başlarken annesi müdahalelerde bulundu. Yazı yazmaya başladığı zaman ise Görkem’in elinden tuttu ve Görkem’i annesi yönlendirdi. Görkem’in çok uykusu geldi. Yazı çalışmasını bitiremeden uyudu. Geri kalan yazı çalışmasını da annesi yaptı. Görkem’in çantasını hazırlayıp annesi de uyudu.

Çoğu evde yaşanan sahne ne yazık ki böyle. Ebeveynler tamamen iyi niyetle çocuklarının ödevlerini kendi ödevleri olarak görüyor. Görkem’in hikayesinden yola çıkarak bu durumun olumsuz sonuçlarına bakalım.

Çocuklarınız için yapabileceğiniz en büyük iyilik ona kendisinin yapabileceğini fark ettirmek. Bunun en önemli adımı da ödevlere müdahale etmeyip uzaktan gözlemci olmak. Ödevlerini yaptığı zaman sorun yaşadığı konuda sizden destek isterse yardım etmek. Ödev saatlerini çocuğunuzla beraber belirleyin. O saatlerde ona uygun ortamı hazırlayıp ödevleri ile onu yalnız bırakın.

Kısacası ödev bir tekrar çalışması ve çocuğun sorumluluğudur. Çocuk zorlanıp yardım isterse destek sağlanmalıdır.

Sena İn.
Kastamonu Üniversitesi / Sınıf Öğretmenliği

Leave a Comment