Aklında Kalmıyor mu? Çizgi Romanını Yap!

Merhaba Sevgili İnekle Öğrencisi, Öğretmeni ve Velisi,

Bazen bir konuyu defalarca çalışsak da unutabiliyoruz. Bunun birçok sebebi var: Dersi sevmeyebiliyoruz, konu ilgimizi çekmeyebiliyor ya da ezberlemeye çalışmak gibi yanlış bir yöntem tutabiliyoruz. Özellikle sözel dersler için ‘’Çalışıyorum çalışıyorum ama bir türlü aklımda kalmıyor!’’ yakınmalarına karşılık bir tavsiye vermek istiyorum. Başlıktan da anlaşılacağı üzere anlamadığın konu veya konulara uygun çizgi roman tasarlayabilirsin!

adam, araç, bağbozumu içeren Ücretsiz stok fotoğraf

Çizgi romanlar deyince aklımıza Wonder Woman, Thor, Hulk, Superman, Iron Man gibi sinemaya kazandırdığı güçlü ve popüler karakterler gelebilir. Çizgi roman deyince aklımıza sadece karikatürler de gelebilir fakat çizgi romanlar belirli bir senaryoya, ses efektlerine, olağanüstü unsurlara yer vermesi bakımından karikatürlerden çok farklı bir sanat türüdür. Peki çizgi romanı derslerimize, konularımıza nasıl dahil edeceğiz? Bunun için güzel bir program önerim olacak. Programımızın adı Pixton. Pixton, çizgi roman tasarımı için kullanılan eğitim alanında da ödül almış bir web arayüzüdür. Ücretsiz bir şekilde de kullanabileceğin Pixton ile anlamadığın bir konuyu önceden aklında kalacak bir şekilde dilediğin gibi kurgulayarak kendine eğlenceli bir ders notu hazırlayabilirsin. Birçok arka plan, karakter, kıyafet, odak noktası, ses efektleri imkanı sunmasıyla birlikte hem tasarlarken hem de çalışırken büyük bir keyif alacağını düşünüyorum.

Günümüzde özellikle ABD’de çizgi romanların eğitime dahil edilmiş olduğunu söyleyebilirim. Dersin öğretmeni tarafından veya bizzat öğrenci tarafından dersin konusu ile ilgili hazırlanmış olan çizgi romanların öğrenci başarısına olan olumlu katkısına da birçok makalede yer verilmiş durumdadır. Çizgi roman tasarlayarak:

•Anlamadığın konuları, kurgulayarak eğlenceli bir şekilde öğrenebilirsin.

•Yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini güçlendirebilirsin.

•Ezber, öğrenmenin en zayıf halkası olduğu için aklında kalmayan bir konuyu ısrarla

ezberlemeye çalışmaktansa kendi çabanla hazırladığın çizgi romanla birlikte bilgilerini kalıcı bir hale getirebilirsin.

•Pixton’ı öğrenerek bir web arayüzü bilgisine sahip olur ve çeşitli ödev, proje ve çalışmalarında da kullanabilirsin.

Kısa bir örnek ve fikir olması amacıyla Çocuk Hakları öğretimi ile alakalı tasarlamış olduğum çizgi romana göz gezdirebilirsin 🙂

Çocuk Hakları Çizgi Roman Örneği: https://share.pixton.com/qj2uend

Pixton: https://www.pixton.com/

Aklında kalmıyor mu? Çizgi romanını yap!

Kadriye ÇELİK

12.10.2021