Akran Zorbalığı Nedir?

Merhaba Sevgili inekle Okuru,

Bu yazımda özellikle son zamanlarda daha sık duyduğumuz ve ciddiyetini her geçen gün daha da artıran akran zorbalığını ele aldım.

Öncelikle akran zorbalığının tanımını öğrenelim. Akran zorbalığı, okul yaşantısı içinde bir öğrencinin/öğrencilerin bir başka öğrenciyi/öğrencileri, tekrarlayan aralıklarla olumsuz etkilere maruz bırakması olarak tanımlanmaktadır. Örnek vermek gerekirse bir öğrencinin hedef olarak seçtiği bir öğrenciye sistematik olarak vurması, bir öğrencinin hedef olarak seçtiği bir öğrenciyle alay etmesi… Bu ve buna benzeri durumları ne yazık ki okullarda sıkça görmeye başladık. Bir öğrencinin başka bir öğrenciye bir kere vurması  ile o öğrenciye zorba diyemeyiz. Aynı davranışı aralıklarla sürdürüyorsa akran zorbalığından bahsedebiliriz.

Akran zorbalığı uygulayan öğrenciler genellikle empati becerisinden yoksun olurlar, öfkelerini kontrol edemezler, çevresinin dikkatini çekmek için olumsuz davranışlar uygularlar. Bir çocuğun daha önce zorbalığa uğraması, aile problemlerinin olması, şiddet içerikli programları izlemesi çocuğun akran zorbalığı yapmasının nedenleri arasında sayılabilir. Akran zorbalığı uygulayan çocuğun davranışlarının kontrol altına alınmaması kısa ve uzun vadede ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Akran zorbalığı uygulayan öğrencinin ailesi bu durumu fark ettiğinde okulun rehberlik servisine başvurmalı, rehber öğretmenin yönlendirmesi ile hareket etmelidir. Aileler “Benim çocuğum yapmaz.” demekten kaçınmalı çocuğu için çözüm yolu aramalıdır. Sorunu kabul eden ve çözüm arayan aileler çocuklarının geleceğine en büyük yatırımı yapmış olurlar.

Eğer çocuğunuz akran zorbalığı yapıyorsa çözüm yolları aramalısınız. Bu yazımda akran zorbalığına giriş yaptık. Diğer yazımda akran zorbalığına maruz kalan ve zorbalığa tanık olan çocukları ele alacağım. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Sena İnanç

21.12.2022

Leave a Comment