Bilgisayar Oyunlarıyla Dil Öğrenmek Gerçekten Mümkün mü?

Neredeyse her birimiz bilgisayar oyunlarıyla yabancı dil öğrendiğini iddia eden, oyunlar sayesinde farklı kültürlerden insanlarla tanıştığını söyleyen birilerini görmüşüz veya hatta bu durumu direkt olarak tecrübe etmişizdir. Peki ya bilgisayar oyunlarıyla dil öğrenmek gerçekten mümkün mü? İşin ehli dilbilimci Simone Bregni’nden oldukça kapsamlı bir çalışmaya göz atarak bu konuyu incelemeye başlayabiliriz.

Free Düz Ekran Bilgisayar Monitörü Stock Photo

ABD’deki Saint Louis Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bregni, verdiği İtalyanca derslerinde yirmi yılı aşkın süredir bilgisayar oyunlarından yararlandığını belirtiyor. Dr. Bregni, Tanımla-Edin-Oluştur (TEO) olarak adlandırdığı bu yöntemle, bireylerin oyun oynayarak yeni bir dile dair kelime ve dilbilgisi edinmelerini veya var olan bilgilerini pekiştirip geliştirmelerini amaçlıyor.  Bu yöntemde, Dr. Bregni bilgisayar oyunlarından uygun bölümleri seçip oyunlarda geçen sözcüklere ve dil bilgisi konularına dair alıştırmalar hazırladığını ve oyun sonrası öğrencilerinden konuyu tartışıp yazıya dökmelerini istediğini belirtiyor. Yöntemin verimliliğini ise Dr. Bregni’den bir dönem İtalyanca dersi alan öğrencilerin başarısı ile görebiliyoruz. Doktorun öğrencilerinin, müfredat programına göre iki katı hızda gelişme kaydettikleri ve dönem sonunda girdikleri sınavda diğer öğrencilere kıyasla daha başarılı oldukları görülüyor.

Free afrikalı amerikalı adam, asyalı adam, bilgisayar oyunları içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

Bu çalışmadan da gördüğümüz üzere, kimi zaman bilhassa ebeveynler tarafından sakıncalı veya vakit kaybı gibi görünse de bilgisayar oyunları yalnızca eğlenmemize değil, öğrenmemize de yarar sağlayabiliyor. Örneğin çok oyunculu oyunlar sayesinde farklı ülkelerden insanlarla beraber oyun oynamak, yabancı dildeki dinleme ve konuşma becerilerini bir hayli etkilerken hikaye bazlı veya rol yapma oyunları sayesinde öğrenilen dildeki okuma becerileri gelişmekte. Bunun yanı sıra oyunlar içerisinde sık sık geçen veya oyuncular tarafından sık kullanılan kelimeler sayesinde, oyunlardan hızlı bir şekilde bir hayli kelime öğrenimi gerçekleştirilebiliyor. 

Free Oyun Klavyesinin Yakın çekim Fotoğrafı Stock Photo

Oyunların yabancı dil öğrenimine katkıları olmakla beraber, oyun seçimlerimizi yaşımızı ve oyun içeriğini göz önünde bulundurarak yapmakta fayda var. Yetişkin değilsek ebeveynlerimizin de onayı ve kontrolüyle oyun seçimi yapmak, çok oyunculu oyunlarda beraber oynadığımız oyunculara karşı temkinli olup ebeveynlerimizi bu konuda haberdar etmek oldukça önemli.

Berfin Gamze Deniz

02.07.2022

Leave a Comment