Bilim ve Sanat Dünyasının Dehaları: Nikola Tesla ve Farid Farjad

Merhaba inekle Blog Okuyucusu, 

Kaleme aldığım ve sizlere anlatmak istediğim konu bilim insanlarından Nikola Tesla; sanat camiasından eşsiz isim, kemanı ağlatan adam olarak bilinen Farid Farjad ve ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir konu hakkındaki araştırmalarımı sizinle paylaşacağım.

Keyifli okumalar dilerim.

Fars Asıllı Keman Virtöz’ü: Farid Farjad

Fars asıllı müzisyen 1938 yılında Tahran’da doğmuştur keman çalmaya 8 yaşında başlayan müzisyen Tahran Müzik Konservatuvarında klasik müzik üzerine master yapmış daha sonra Tahran Senfoni Orkestrasında önemli görevler üstlenmiştir. İran’da 1979 yılında gerçekleşen devrim nedeniyle ülkesini terk edip ABD’ye yerleşmek zorunda kalmıştır. Devrimden sonra İran’da müzik haram ilan edilmesi ve yasaklanmasından sonra Farid Farjad ve birçok Fars müzisyenin ülkeye girmesi yasaklanmıştır. Ülkesinden sürgün edilmesi his dünyasını değiştirdiğini şu sözlerle ifade etmiştir:

“… Ülkemden dışarıda olmak sadece duygularımı, iç dünyamı, hislerimi değiştirdi. İran’da Mozart, Beethoven müziği ve parçalarıyla daha çok ilgileniyordum. Ancak sürgün edildikten sonra daha çok İran müziğine dayalı çalışmalara başladım.” 

Sözlerine kendi yorumumu da eklemek isterim sürgünün ruhunda derin izler bıraktığını yazdığı parçaların aslında ruhundan kopan feryatlar olduğunu kemanı ağlatan adam denilme sebebini bu sözleriyle daha iyi anlamış oluyoruz. 

Çağ Ötesi Bir Dahi: Nikola Tesla

İnsanlara modern dünyanın kapılarını ardına kadar açan elektriğin ustası ve büyük dahinin hayatından bahsedeceğim.

Günümüz Hırvatistan sınırları içerisinde yer alan dağlık yamaçlarda kurulmuş Smiljan kasabasında 10 Temmuz 1856 yılında şiddetli bir elektrik fırtınasının öfkeyle koptuğu gecede dünyaya gözlerini açmıştır.

Çocukluğunu burada geçirirken en büyük travmasını da burda yaşamıştır. Abisinin bindiği atı ürkütmesinden dolayı şaha kalkan attan düşen abisinin ölümünden kendisini suçlu bulmuş ve yaşadığı psikolojik tahribat kişiliğinde onarılmaz yaralar açmıştır. İnançlı babası onun papaz olmasını istiyordu oysa Nikola’nın henüz kimsenin bilmediği başka planları vardı.

Abisinin ölümünden kendisini sorumlu tutan Nikola işlediği günahlardan arınmanın bir yolunu arıyor ve bu yolu yalnızca insanlara hizmet etmekten geçtiğine inanıyordu. Zamanının çoğunu okuma yazma bile bilmeyen küçük ev aletleri tasarlayan annesini izleyerek geçiriyordu. Annesi Nikola için büyük bir ilham kaynağıydı. 17 yaşındayken babasının isteğiyle ruhban okuluna gitmeye hazırlanırken ölümcül olan koleraya yakalandı. Nikola eğer mühendis olmasına izin verilirse ayağa kalkacağını ve tarihin en büyük mucidi olacağı sözünü verdi.Babası Nikola ya olan bağlılığından dolayı izin verdi. Eğitimini tamamladıktan sonra Edison ile tanıştı. Nikola ve Edison’un çatıştığı bir nokta vardı. Edison DC(doğru akım) elektriğin taşınması gerektiğini savunurken Nikola AC(alternatif akımla) taşınması gerektiğini savunmuştur. Ancak Edison tüm işini DC üzerine kurmuştu. AC üzerine söylenen en ufak söz onu çileden çıkarmaya yetiyordu. Üstelik Edison, Tesla ‘nın fikirlerini saçma bulup onu küçük düşürüyordu.

Tesla bu durumdan dolayı Edisonsan ayrıldı birkaç blok ötede kendi laboratuvarını kurdu. 7 yıl boyunca çalışıp hayallerindeki alternatif akımla çalışan motoru geliştirmeyi başardı. Bu haberi alan Edison Tesla’nın laboratuvarını ateşe verdi. Sahip olduğu her şeyi kaybeden Nikola inzivaya çekildi. Son zamanlarını geçirdiği otel odasında yokluk içinde ölmüştür. Diğer mucitler gibi kendi çağında kıymeti bilinmeyen Tesla sayısız çalışma yapmıştır modern dünyada iletişimin bu kadar kolay sağlanmasında katkısı yadsınamaz bir gerçek. Tesla kardeşinin ölümünden kendisini sorumlu tutup işlediği günahtan arınma yolunu insanlığa hizmet olduğunu düşünüp bunca zorluğa bu amaç için göğüs gerdi o günahtan arındın mı bilmiyorum ama insanlığa büyük hizmetler yaptığın aşikar. Teşekkürler insanlığa hayatını adayan büyük dahi Nikola Tesla.

Bunu biliyor muydunuz?

Salgılanan gözyaşlarımızın yaşadığımız duyguya göre mikroskop altındaki görüntüleri farklı şekillere sahip bu da bize duyguların gözyaşları üzerine farklı etkilere olduğunu gösterir. 

Semra Doğan

14.12.2022

Leave a Comment