Bilimin Sırları

Sevgili inekle ailesi, bu yazımızda bilimin ortaya çıkarmaya ve anlamaya çalıştığı bazı konulardan bahsedeceğiz. Bilim; evrenin, evrendeki olayların bir kısmını ele alıp deneylere başvurarak, gerçeğe ve gerçekliğe dayanarak yasalara ulaşan bilgidir. Bilgiye ulaşırken birçok yoldan geçer. Ancak her yolun sonunu göremez. Her bilgiye ulaşamaz. Her deneyin sonucunu bulamaz. Bu bilinmeyenler de bir sır olarak hayatımızda yer almaya devam eder.Bilim aslında iç dünyamızın ortaya çıkardığı düşüncelerle ilgilenir. Bir insanın iç dünyasının yaratıcısı da yine kendisidir. Şimdi evren ve zaman arasında kalmış hâlâ açıklanamayan bu olaylara bakalım:

1.DÜNYA DIŞINDA YAŞAM VAR MI ?

Gri Ve Siyah Galaxy Duvar Kağıdı


Bilim insanlarının görüşleri bu konuda ikiye bölünüyor. Bazı bilim insanları bu kadar büyük bir evrende yaşayan, düşünebilen ve üretebilen başka canlıların var olabileceğini, evrende yalnız olmadığımızı düşünüyor. Bazı bilim insanları ise bizim dışımızda evrende yaşanan bir canlı varsa bu zamana kadar çoktan keşfedilmiş, iletişime geçilmiş veya bir ize rastlanmış olması gerekirdi diye belirterek bu düşünceyi reddediyor. Bu nedenle “Dünya dışında yaşam var mı?” sorusu bilim dünyası için hala bir sır olarak kalmaya devam ediyor.

2. AKIL NEDİR ?

akıl, akıllı, ampul içeren Ücretsiz stok fotoğraf


Akıl, şartlı bir refleks olarak tanımlanmaktadır. Aynı düşünceye sahip olan insanlar bile bu düşüncesini dışarıya farklı şekilde yansıtırlar. Beynimizi analiz edebilecek, çalışma sistemini tam anlamıyla çözebilecek veya anlatabilecek bir sistem henüz yoktur. Bu nedenle akıl, düşünce ve beyin ile ilgili bulguları, soruları açıklamak mümkün olmuyor. İnsanın bilinci ile ilgili sorular da yanıtsız kalıyor.

3. EVRENİN BAŞLANGICI

Galakside Süpernova Fotoğrafı


Evrenin nasıl başladığı hakkında bazı teoriler ortaya atılmış ve bunun üzerine yorumlar yapılmış olsa da kesinliği henüz bilinmemektedir. Evrenin başlangıcı için Big Bang denilen bir teori üzerinde duruluyor. Bu teoriye göre atomlardan oluşan evren uzun zaman önce büyük bir patlama ile oluştu ve bugünkü halini aldı. Ancak bu patlama nasıl başladı? Kim tarafından başlatıldı? Nasıl etkiler görüldü? Bu sorular cevapsız kaldığı için evrenin başlangıcı hala bir sır olarak kalmaya devam ediyor.

4. EVRENİN SONU

Gece Yıldızların Zaman Atlamalı Fotoğrafı


Evrenin başlangıcı hakkında kesin bir bilgi olmadığı gibi sonu hakkında da kesinlik oluşturacak düşünceler henüz yok. Ancak bunun üzerine de birtakım yorumlar yapılmış. Mesela dünya sonsuzluğa doğru genişleyecek ya da yerçekimi maddeyi hızla yakalayacak ve evren yavaşlayarak tekrar bir nokta haline gelecek. Bir başka yorum ise atomların doğallığı bozulacağı için dünyanın sistem düzensizleşecek ve evren bu düzensizlikle yavaş yavaş yok olacak. Tüm bunlar birer teori olduğu için henüz açıklanabilmiş değil. Bu nedenle evrenin sonu bilimin başka bir sırrıdır.

5. ZAMAN

geri sayım, kapatmak, kavramsal içeren Ücretsiz stok fotoğraf


Çoğu insan hayatının devam etmesini sağlayan etkenin zaman olduğunu düşünebilir. Ancak bilim tarafından bakıldığında çok yönlü bir anlama sahiptir. Belki bir madde, belki bir düşünce, belki de bir illüzyon. Her şeyden önce zaman bir sırdır. Çünkü zaman her şeyi oluşturur. Ancak bunu açıklamaya çalıştığımızda uygun bir kelime bulmak oldukça zordur. Biz insanlar zamanı hayatımıza uyarlayıp, onu somutlaştırıp evimizin duvarına kadar getirdik. Onu basitleştirdik. Belki bu yüzden zaman bize gerçek yüzünü göstermiyor.

Bilimde her ne kadar gerçeklik söz konusu olsa da zihin ve evren bunun dışında kalıyor. Bundan dolayı gerçekler sırları bozamıyor. Bilim bu sırları zamanla çözer mi bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey var. Düşünceler gerçektir.

Berşan Baybaş

09.05.2022

Leave a Comment