Bir Kitaptan Fazlası: Harry Potter Evreni

İlk kez 1997’de Birleşik Krallık’ta okuyuculara sunulan Harry Potter ve Felsefe Taşı yedi kitaplık serinin ilk kitabıydı. Son kitap Ölüm Yadigarları 2007’de basıldığında edebiyata kocaman bir fantastik dünya kazandırılmıştı. Ancak Harry Potter serisi yedi kitaplık bir seriyle kalmayıp ek kitaplara, filmlere, tiyatro oyununa, oyun parklarına ve sayısız lisanslı ürüne dönüştü. 

Daha önce hiçbir çalışması yayınlanmamış J.K. Rowling tarafından yıllarca yazılan seri 80’in üzerinde dile çevrilip 500 milyon kopyadan fazla sattı, filmler gişe rekorları kırarak ödüller aldı. Filmlerde, kitaplarda geçen asalar, cübbeler ve koleksiyonluk eşyalar lisanslı olarak satılmaya başlandı. Ayrıca filmlerin çekildiği stüdyo Londra’da ziyaretçilere açıldı. Harry Potter hem kurgusal dünyada hem de gerçek dünyada tanınan bir karaktere dönüşebilmeyi başardı. Serinin devamı niteliğindeki hikâye ise çeşitli ülkelerde tiyatro sahnelerinde oynanmaya devam ediyor ve Büyücülük Dünyası’nı yaşamak isteyenler için çeşitli oyun parkları hizmet veriyor. 

Harry Potter serisi nasıl bu kadar başarılı olabildi? 1997’de televizyonlara ve oyun konsollarına dalmış olan çocuklar nasıl bu kitapları okudu? Sanırım buna verilebilecek en iyi cevap kitapların sunduğu kaçış deneyimiydi. Gerçek dünyadan kaçıp en az bizimki kadar gerçekçi olan dünyaya adım atıp orada sihirler yapabilmek her çocuk, genç ve yaşlı için çekici bir fikirdir. 

J. K. Rowling’in detaylı bir şekilde kaleme aldığı serinin bu kadar büyük bir evrene dönüşmesi ve milyonlarca insanın dâhil olması tarihte nadiren gerçekleşen bir olay. İlk kitabın çıkışından 26 yıl geçmiş olmasına rağmen halen daha serinin bu kadar talep görmesi ise Harry’nin daha yıllarca bizimle kalacağı ve bir çocuk klasiği olarak dünya edebiyatında yerini koruyacağını gösteriyor.

Berkay Şerbetci

23.03.2023

Leave a Comment