Çelik Gibi Bir İradeye Sahip Olmak

Merhaba inekle Blog Okuyucuları, ben sayısal ders öğretmeni Mert Turhan Güçlü. Bu yazımda sizlere nasıl çelik gibi bir iradeye sahip olabileceğimizden bahsedeceğim. İradenin sözlük anlamıyla başlayalım. İrade, bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücüdür. Örneğin bir amacımız var ve bunu yapmak için çaba göstermemiz gerekiyor. Bu çaba irade gücü sayesinde oluyor.

Düşüncelerin gerçekleştirilmesi için yani düşüncelerin irade üzerinde etkili olabilmesi için tutkularımızla beslenmesi şarttır. Ancak tutkularımız her zaman yaptığımız işle ilgili olmayabilir. Her insanın ilgi alanları, yapmaktan hoşlandığı şeyler dolayısıyla tutkuları farklıdır. Diyelim ki yaptığımız şey ilgi alanımızla hiç ilgili değil. Asıl önemli olan bu alanda sürekli çalışmaktır. Bu da disiplin sayesinde olur. Motivasyon kısa süreli çalışma gücü verir ancak disiplin süreklilik arz eder. Motivasyon bir parça sıcak kek gibidir. Kısa süreli keyif ve mutluluk verir ancak disiplin şahmerdanla dövülmüş kılıç gibidir. Mutlak güç ve hakimiyet verir. Disiplinli insan yorgunken de çalışır, mutsuzken de çalışır, hastayken de çalışır. Disiplinli olmanın yolu ise düzen ve istikrardır.

İradenin güçsüz olmasındaki en önemli engellerden biri isteksizliktir. İsteksizliği yenmek için az da olsa düzenli ama sürekli olan çalışmalar yapmalıyız. Bu çalışmalar uzun molalar içeren yüksek eforlu çalışmalardan daha güçlüdür ve daha değerlidir. Başarısız insanlar anlık büyük çabalardan sonra uzun dinlenmeleri tercih eder. İrademizi nasıl güçlendireceğimizin farkına varmak için neyle meşgul olduğumuzun ve fikirlerimizin irademiz üzerinde nasıl etkili olduğunu bilmemiz gerekiyor. Peki bir fikrin irademizi zayıflatıp zayıflatmadığını nasıl anlayabiliriz? Cevabı çok basit. Tembelliğe sebep olan tüm fikirler, psikolojik tüm güçler bize zarar verir. Aksi yönde çalışan güçler ise bize fayda sağlar. Belli bir uğraşı olan kişinin zamanı dolu olur. Zamanı dolu olduğu için onu tembelliğe itecek fikirler ona nadiren gelir. Burada çıkarmamız gereken şey eğer güçlü bir iradeye sahip olmak istiyorsak zamanımızı doldurmalıyız. Boş durmamalıyız.


İrademizi güçlendirmek ve çalışma düzenimizi oturtmak için kendimizi tanımamız çok önemlidir. Görsel olarak mı daha iyi anlıyoruz, işitsel olarak mı daha iyi anlıyoruz? Yazarak mı iyi anlıyoruz yoksa dinleyerek mi iyi anlıyoruz? Bunları bir not defterine yazarak kolaylıkla farkına varabilirsiniz.
İrade güçsüzlüğünü hafıza zayıflığına da bağlayan kişiler elbette olacaktır. Onlar için söyleyeceğim birkaç şey var. Yeni şeyler öğrenmek için hafızanın çok güçlü olmasına gerek yoktur. Kısıtlı hafızası olan imkanlarını verimli kullanmaya çalışacaktır. Daha fazla tekrar edeceği için bilginin daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.


Çevremizdeki insanların her dediğini de önemsememeliyiz. Onların düşüncelerinin tesirinde kalmamalıyız. Bu konuda arkadaşlık tercihlerine dikkat etmeliyiz. İrademizi zayıflatan düşünceleri ve fikirleri dikkate almamalıyız. Bizi üzen ve sürekli olarak yapıcı olmayan kişilerle aramıza mesafe koymalıyız. İrademizin güçlü olmasının yolunun disiplinden geçtiğini söyledik. Disiplinli bir şekilde sürekli çalışmalıyız.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sevgili inekle blog okuyucuları, esen kalın.

Mert Turhan Güçlü

07.06.2023

Leave a Comment