Çin Çıkışlı Zeka Oyunu: Tangram

Tangram Nedir?

Tangram, taş, kemik, plastik veya tahtadan yapılmış olan geometrik biçimlerdeki yedi adet parçayı bir araya getirerek çeşitli formlar oluşturma esasına dayalı yaratıcı bir zeka oyunudur. Hedeflenen form, geometrik bir şekil, hareket halindeki bir insan figürü, hayvan figürü, alfabedeki bir harf ya da benzeri bir şey olabilir. Hedef olarak belirlenen formu oluşturabilmek için, yedi parçanın tamamını kullanmak gerekir. Bu parçalar, farklı büyüklüklerdeki beş adet üçgen, bir adet kare ve bir adet paralelkenardır. Bu yedi parçanın Güneş, Ay, Mars, Jüpiter, Satürn, Merkür ve Venüs’ü temsil ettiği söylenmektedir.

Indirim Çocuk Manyetik Ahşap Yap-boz Tangram Oyunu Kapalı Açık çocuk 3d  Erken öğrenme Eğitici Oyuncak çocuklar Için Hediyeler > Alışveriş \  Kolay-Taze.today

Tangramın Tarihi

Çin’de geliştirilen bu oyunun ortaya çıkışı çok eski tarihlerde olmuştur. Çin’de, Song Hanedanı zamanında yapılan ‘yanjitu’ denilen mobilya takımlarına dayanmaktadır. Bu mobilyalar, altı parçadan oluşmaktadır. Sonrada üçgen şeklinde yedinci bir parça daha eklenmiştir ve bu yedi parça gerektiğinde bir araya getirilerek kare şeklinde büyük bir masa oluşturulabilmektedir. Ming Hanedanı döneminde bu mobilyaların çeşitli versiyonları üretilmiş ve daha sonra küçük tahta parçalarından oyun setleri üretilmeye başlanmıştır. Bilinen ilk numune 1780’den kalma Utamaro’ya ait bir tahta parçasıdır. Bilinen en eski tangram kitabı ise 1813 Çin baskısıdır.

Tangram Nedir ? (Flash Tangram Oyunu Download)

Tangram Oyunu Nasıl Oynanır?

Tek kişiliktir. 5 yaş ve üstü herkes için uygun, eğlenceli bir oyundur. Oyunun amacı ise bu parçaları kullanarak farklı formlara ait şekiller oluşturmaktır. Tangram kolay, orta ve zor seviyeden oluşur. Oyunun başında oyuncu için bir form belirlenir ve oyuncu şekilleri kullanarak bu formu oluşturmaya çalışır. Bir hedef belirlenir. Belirlenen hedef bir hayvan, geometrik bir şekil, bir harf ya da yürüyen bir insan vb. olabilir. Oyuncu 7 parçayı da kullanarak belirlenen hedefi oluşturmaya çalışır. Oyun basit bazı kurallara uyarak oynanmalıdır, Tangram oyununun kuralları;

Tangram - Projedenizi

● Hedef form oluşturulurken 7 parçada kullanılmalıdır.
● Parçalar düz olarak kullanılmalı, dik ya da farklı kullanılamaz.
● Parçalar üst üste konularak hedef oluşturulamaz.
● Hedef oluşturulurken parçalar birbirine temas edecek şekilde
yerleştirilmelidir.

Tangram 10 Al - Microsoft Store tr-TR

Tangram oyunu günümüzde sıklıkla oynanmaktadır. Birçok bilim insanı tarafından da oynanması tavsiye edilmektedir. Sevgili inekle ailem sizde tangram oyunu oynayarak eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.

Saadet Durmuş

13.05.2022

Leave a Comment