Cumhuriyet ile Kazanılan Haklar

Merhaba inekle Blog Okuyucuları. Ben inekle sayısal öğretmenlerinden Yağmur. Bugün size kadın, erkek fark etmeksizin Cumhuriyet’in ilanının bize kazandırdığı haklardan bahsedeceğim.

100 yıl önce kadın ve erkeğin eşit sayıldığı , bağımsızlığın daimiliğini, demokrasinin belirleyiciliğini, bilimin yol gösterici olduğunu gösteren Cumhuriyet, maddi manevi yıkıma uğramış topraklarda canlandı. Bizim topraklarımızda hayat bulan Cumhuriyet hepimize haklar sundu.

1.YAŞAMA HAKKI:

Engellenilemez ve alınamaz bir hak olan ”yaşama hakkı” bize Cumhuriyet kavramıyla beraber verildi. Önceki dönemlerde yetkili bir kişinin kararıyla elimizden alınabilecek bu hak, artık yasalarla desteklenmiş ve yetkili kişilerin eline bırakılmadan korunmuştur.

2.SAĞLIK HAKKI:

Hangi statüde ya da hangi yaşam yerinde olursak olalım sağlık kuruluşlarından yararlanma hakkımız hep vardır ve engellenemez.

3.EĞİTİM HAKKI:

Herkesin eğitim alma hakkı vardır. Yaş, iş göz önünde bulundurulmaz. Çünkü Cumhuriyet toplumsal bilinç eğitimini göz önüne koyar.

4.SEÇME-SEÇİLME HAKKI:

Cinsiyet ayrımı yapmaksızın Türkiye vatandaşı olup 18 yaşına girmiş her birey oy kullanabilir.

5.DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ:

Anayasa her dine eşit uzaklıktadır. Bu demek ki; her din eşit sayılır, yargılanmaz ve saygı içerisinde karşılanır. Her insan istediği dine inanma özgürlüğüne sahiptir.

6.BASIN, YAYIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ:

Başka bir bireyin özgürlük alanına girmeden istediğimiz yayını toplumsal kurallar içerisinde yapabiliriz.

7.KONUT DOKUNULMAZLIĞI:

Bireylerin evleri ya da yaşadığı yerler özeldir. İzinsiz girilemez. Karışılamaz ve müdahale edilemez. Toplumsal kurallara ve yasalara aykırı olmadıkça sorun olmayacaktır. 🙂

Okuduğunuz yazımda anlıyoruz ki Cumhuriyet bize yaşamamız ve kendimizi anlatabilmemiz için bazı haklar tanımıştır. Umarım siz de bu yazıyı okurken 100. yılımızın huzurunu ve Cumhuriyetin özgürlüğünün verdiği mutluluğunu hissedersiniz. Başka bir yazıda buluşmak üzere…

Yağmur Bostan

15.08.2023

Leave a Comment