Değişen Dünya

Merhaba sevgili inekle Blog Okurları. Bu yazımda hepimizin bildiği ve çok önemli olan bir konu üzerinde durmak istiyorum. Konumuz: Küresel Isınma. Hepimiz farkındayız ki özellikle son yıllarda aşırı sıcaklıklarla, doğal afetlerle ve değişen bu düzenle savaşmaktayız. Küresel ısınmanın ve etkilerinin ne olduğundan bahsetmeme gerek yok diye düşünüyorum. Fakat bugün Küresel Isınmanın önüne biraz olsun geçebilmek için yapabileceklerimizi hatırlatmak istiyorum.

1-Toplu Taşıma Araçlarının Kullanımı: Yapabileceğimiz en basit eylemlerden biri kendi aracımızdan çok toplu taşıma araçlarını tercih etmek. Her geçen gün daha fazla araç trafiğe çıkmakta ve bu arabaların yaydığı egzoz gazları karbon salınımını artırarak çevreye zarar vermekle beraber Dünya’nın ısınmasına yol açmakta.

2-Elektronik Cihazları Düğmelerine Basarak Kapatmak: mümkünse bu cihazların prizlerini çekmek hem bütçemize katkı sağlayacak hem de küresel ısınmanın etkisini azaltacak kolay bir uygulama. Çünkü evlerimizde kullandığımız elektriğin yaklaşık %70’i termik santrallerde çoğunluğu kömür olmak üzere fosil yakıtlarla elde ediliyor. Bu yüzden kullanmadığımız zamanlarda elektrik tüketimini durdurmak oldukça önemli.

3-LED Ampuller / Çevre Dostu Eşyalar: LED ampuller hiç ısı yaymaması ve klasik ampullere nazaran neredeyse %90 daha az elektrik tüketmesi sebebiyle tercih edilmelidir. Yine evdeki elektronik ürünlerimizi en fazla elektrik tasarrufu yapabilen cihazlardan yana seçmemiz önemli. Unutmayalım ki her ne kadar az elektrik kullanımı Dünya için daha az ısınma anlamına gelir.

4-Isı Yalıtımı: Evlerimize yalıtım yaptırmak hem uzun vadede bizleri maddi açıdan karlı çıkaracak hem de evimizi ısıtmak ve soğutmak için gereken enerji miktarının da bir nebze önüne geçmiş olacak. Yapılan hesaplamalar, doğru şekilde yalıtım yapılan evlerin eskisine oranla yaklaşık %25 daha az enerji kullanımı olduğunu göstermiştir.

5-Paketli Gıdaların Kullanımı: Satın aldığımız gıdaların hemen hemen hepsi tek kullanımlık malzemeler içerisinde bizlere ulaştırılıyor. Fakat, bu malzemeler dünyamız için büyük tehlikelere sahip. Öyle ki her sene deniz ve okyanuslara sadece 300 milyon ton plastik maddenin karıştığı söyleniyor. Sadece bununla da sınırlı değil. Plastik ürünlerin üretimi esnasında da büyük bir enerji tüketimi söz konusu. Bu yüzden elimizden geldiğince tek kullanımlık plastiklerden uzak durmalıyız.

6-Ağaç Dikmek: Doğaya bağışlayacağımız her bir ağaçla küresel ısınmanın önüne biraz daha geçmek mümkün. Çünkü bildiğiniz üzere, ağaçlar sadece oksijen üretmekle kalmayıp fotosentez sırasında küresel ısınmanın temel sebebi olan karbon dioksit alırlar.

7-Farkındalık Yaratmak: Küresel ısınmanın önüne geçebilmek için yapabileceğimiz pek çok eylem söz konusu. Maalesef ki, pek çoğumuz küresel ısınmanın öneminin ve yapabileceklerinin farkında değil. Bu yüzden bizler dünyamız adına bunun ne kadar önemli bir konu olduğunu ve hayatımızda buna dair bazı adımlar atmamız gerektiğini çevremizdekilere hatırlatmalıyız.

Unutmayalım ki bu Dünya hepimizin!

Fatma Sıla Ay

03.08.2023

Leave a Comment