Dengeli ve Düzenli Beslenme

Merhaba sevgili inekle okuyucuları,

Bugün hayatımızın çok önemli bir parçası olan ama bazılarımızın yeterince dikkat etmediği ya da önem vermediği konu olan ‘‘ beslenme ’’ ile ilgili olan yazımla karşınızdayım. Dengeli ve düzenli beslenerek yaşam kalitemizi büyük oranda arttırabiliriz. Örneğin düzgün beslenerek birçok hastalığa yakalanma riskimizi azaltabiliriz. Hatta dengeli ve düzgün beslenmenin kanser görülme sıklığını %30 – 40 oranında azalttığını biliyor muydunuz? Hepimizin korktuğu sonu ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olan kansere sadece düzenli beslenmeyle yakalanma riskimizi azaltma şansı elimizde varken çoğu insan bunu bilmediği ya da dikkat etmediği için maalesef kansere yakalanıp uzun ve yorucu bir tedavi görmek zorunda kalıyor. Aslında bunu başta engellemek bizim elimizde.

Free ahşap, beslenme, biber içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

Peki dengeli ve düzenli beslenme nasıl olmalı? Şu an çoğu kişinin çok tehlikeli olarak gördüğü karbonhidratları hayatımızdan çıkarırsak sağlıklı olur muyuz örneğin ekmeği? Bir beslenme ve diyetetik öğrencisi olarak cevabım hiç sanmıyorum. Temel besin maddelerinden biri olan karbonhidrat, insan vücudunun temel enerji kaynağıdır. Vücudumuzun enerji üretmek için kullandığı ilk ve en önemli besin öğesi karbonhidrattır. Vücudumuzdaki birçok organ enerji gereksinimini karbonhidrattan sağlamaktadır. Hatta beynimiz yakıt olarak sadece ve sadece glikozu kullanabilmektedir.

Free ahşap, apple, arka fon içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

Bu yüzden karbonhidratlar bizim için önemlidir. Peki, karbonhidrat almalıyız ama karbonhidratları hangi besinden ne kadar aldığımız bizim için önemlidir. Tabi ki sağlıklı kaynaklardan ve dengeli miktarda almalıyız. Örneğin; bitkilerden ya da sütteki laktoz şekerinden, lifli gıdalardan, tam tahıllı besinlerden yani tam buğdaylı ekmek veya kepekli ekmek gibi ya da meyve ve sebzelerden almalıyız. Böylece hem vücudumuza uzun süreli tokluk sağlamış oluruz hem de kilomuza dikkat etmiş oluruz aynı zamanda da vücudumuzun ihtiyacı olan besin öğesini alıp sağlıklı oluruz.

Free ahşap, besleyici, bıçak içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

Beslenme hayatımız için gerçekten çok önemli bir konu ve çok da detaylı, geniş bir konu. Ben bu yazımda küçük de olsa bilgiler vermeye ve doğru bilinen yanlışlara değinmek istedim. Herkese sağlıklı günler diliyorum. 😊

Setenay Ayşe Asarkaya

11.06.2022

Leave a Comment