Derste Nasıl Not Tutmalı?

Derste Not Tutma

Sınavlara çalışırken kitaplara gömülüp önemli önemsiz her şeyi okumaktansa kendi notlarınızı hazırlayarak bu süreci daha kolay ve verimli hale getirebilirsiniz. Bu, sıkıcı ve uzadıkça uzayan yazılardan kurtulmanız için bir şans! Kendi notlarınızı hazırlamak, anlaşılır ve sonradan kullanabileceğiniz şekilde not tutmak belki de öğrenciliğiniz boyunca ciddi zaman ve emek harcamanız gereken en önemli adımlardan biri. Daha verimli not tutabilmeniz için birkaç öneri derledik. Sizin için uygun olanları kullanın!

Düzenli olun. Düzenli bir şekilde ve hep aynı defterde not tutun. Yırtık pırtık kağıt parçalarına not almayın.

Kendi tarzınızı belirleyin. Kendi not tutma sisteminizi kurun. Hızlıca ama sadece önemli noktaları yazın ve yazdıklarınız sonradan bir anlam ifade edecek şeyler olsun. Kendinize bir taslak belirleyebilirsiniz. Örneğin; sayfanızı bölmelere ayırabilirsiniz ya da şekillerle, oklarla anlatımlar yapabilirsiniz. Not tutarken ve sonrasında çalışırken sizin için açıklayıcı ve kullanışlı olan yöntemi bulun.

Her şeyi yazmayın. Öncelike bir robot gibi ne dendiğini dinlemeden daha da önemlisi tam anlamadan anlatılan ya da tahtada yazan her şeyi yazmayın. Konsantre olun ve kritik noktaları yakalayın, muhtemelen çok da önemli olmayan detaylarda boğulmayın. Sonradan baktığınızda ne olduğunu bilmediğiniz bir sürü not okumaktansa önce anlatılanı anlamaya çalışın.

Anlaşılır olun. Tuttuğunuz notların anahtar kelimelerden ve çok kısa cümlelerden oluşması önemli. Daha sonra geri dönüp bu notların içini doldurabilir, detaylandırabilirsiniz. Burada önemli olan kısa notlarınıza geri döndüğünüzde hatırlamanız ve ne demek istediğinizi anlamanız.

Özgün olun. Not alırken kendi kelimelerinizi kullanmaya özen gösterin – ancak anlatılanı yanlış yorumlayarak, yanlış bir şey yazmamaya da dikkat edin.

Bilerek yazın. Not almadan önce anlatılan konu hakkında biraz düşünün. Sadece bir şeyler yazmış olmak için not tutmayın. Daha sonra baktığınızda çalışmanızı kolaylaştıracak, bilgi veren notlar tutun.

Tutarlı olun. Kullandığınız kısaltmalar, şemalar ve şekiller her yerde aynı olsun ve sizin için bir anlam ifade etsinler. Sonradan ne olduğunu anlamakla zaman kaybedeceğiniz kısaltmalar kullanmayın.

Kısa ve öz olun. Detaylı anlatımları ve tanımlamaları bırakın. Notlarınız kısa ve direkt olsun. Anlatılanları olabildiğince anlaşılır biçimde, eksiksiz ama kısaca özetleyin ki daha sonra bir bakışta anlayabilin.

Endişelenmeyin. “Bir şey kaçıracağım” diye  endişelenmeyin. Siz notu tamamlayamadan öğretmen anlatmaya devam ettiyse daha sonra ekleme yapmak için büyük boşluklar bırakın. Daha sonra bildiğiniz konular hakkında konuşulurken ya da dersten sonra hemen eksiğinizi tamamlayabilirsiniz. Anlatılanı dinleyin ve anlayın, daha sonra notunuzu detaylandırabilirsiniz. Gerekirse daha fazla araştırın, okuyun ve ona göre notunuzu genişletin.

Önemliyi kaçırmayın. Öğretmen “Bu önemli” dediğinde mutlaka not edin ve önemli olduğunu belirtecek şekilde işaretleyin. Mümkünse anlatılanın kitabın hangi sayfasında olduğunu not edin.

Silmeyin, çizin. Yanlış bir şey yazarsanız tamamen silmekle ya da karalamakla zaman kaybetmeyin, konsantrenizi de bozmayın. Yanlış yazdığınız notun üstüne ince bir çizgi çekmeniz yeterli. Bu şekilde zaman kazanırsınız.

Önemliyse belirtin. Önemli yerleri ön plana çıkarın – Altını çizebilir, BÜYÜK HARF kullanabilir, kutu içine alabilirsiniz.

Bilmediğinize odaklanın. Zaten bildiğiniz şeylerden ziyade daha önce bilmediğiniz, size yeni olan bilgiler hakkında not almaya odaklanın. Önemli olduğu belirtilen yerleri eksiksiz not edin.

Daha sonra okumak isteyeceğiniz notlar tutun. Farklı renkler kullanabilir ya da notlarınızı çizimlerle/şekillerle hareketlendirebilirsiniz. Farklı şekillerde yazabilirsiniz. Örneğin başlıkları büyük harflerle yazabilir, örnekleri el yazısı ile yazabilirsiniz. Notlarınızın farklı ama anlaşılır olmasını sağlayabilirsiniz. Biraz yaratıcı olabilirsiniz! 🙂

Geleceğe yatırım yapın, biraz espri katın. Çok fazla olmamak kaydıyla notlarınızın arasına kendiniz için sürpriz espriler serpiştirebilirsiniz ya da komik hatırlatmalar. Daha sonra notlarınızı okurken çalışmanıza biraz eğlence katmış olursunuz.

Geri dönün. Not aldıktan kısa bir süre sonra geri dönün ve notlarınızın üzerinden geçin – yazım hatalarını düzeltin, eksik olduğunu düşündüğünüz yerleri tamamlayın. Hepimiz her şeyi çok çabuk unutabiliyoruz! Çok taze olduğunu düşündüğünüz bilgiler bir bakmışsınız uçup gitmiş. O nedenle bu adımı atlamayın.

Paylaşın. Notlarınızı başkalarıyla paylaşın. Arkadaşlarınızla not alışverişi yapmanız hem daha fazla materyal hem de daha fazla bilgi sağlayacaktır. Ayrıca, kaçırdığınız noktaları da yakalayabilirsiniz. Son olarak başkalarının da notunuzdan faydalanacak olması sizi  daha iyi ve anlaşılır not tutmanız için motive de edebilir.

Tekrar yapın. Düzenli olarak notlarınızı okuyun. Bu şekilde daha akılda kalıcı olacaklardır.

Leave a Comment