Egenin Gözdesi: Aydın

Merhaba sevgili inekle Blog Okurları, bugün sizleri Egenin baş tacı şehri Aydın ile tanıştırmak istiyorum. Söz konusu şehir, coğrafi olarak ülkemizin batısında ve Ege denizine kıyısı bulunmakta. Aydın; İzmir, Manisa ve Muğla ile komşu pozisyonunda olmakla birlikte turizm ve tarım açısından gelişmiş bir şehirdir. Peki, Aydın’a gelirseniz hangi rotaları ziyaret etmelisiniz?

1-Kuşadası: Şehir merkezine 45 dakikalık uzaklıkta yer alan bu ilçeye deniz tutkunlarının hayran olması çok muhtemel. Burada harika plajları gezebilir, ilçenin merkezine gidebilir veya Güvercinli Ada’yı ziyaret edebilirsiniz.

2-Didim: Yine denizle iç içe olan bu ilçede harika plajların yanı sıra Saplı Ada, Faustina Hamamı ve Apollon Tapınağı gibi bölgeleri de gezebilirsiniz.

3-Arapapıştı Kanyonu: Aydın’ın doğal güzelliklerinden bir diğeri de Bozdoğan ilçesinde bulunan Arapapıştı Kanyonu. Burada tekne turuyla gezintiye çıkabilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

4-Antik Kentler: Aydın denince akla ilk gelenlerden biri de Aydın’ın meşhur Antik kentleri olsa gerek. Bu şehre gelmişseniz ve şehrin tarihi yapılarını gezmeye niyetlenmişseniz ilk olarak merkezde bulunan Tralleis Antik Kenti ile başlayabilirsiniz. Günümüzde hala daha yeni buluntuların ortaya çıkarıldığı bu antik kentin harika bir hikayesi de mevcut.

Ziyaret edebileceğiniz diğer antik kent ise şehir merkezine 40 dakikalık uzaklıkta bulunan Karpuzlu ilçesinde. Burada yer alan Alinda Antik kenti, Tralleis’e göre daha büyük bir alana yayılmış durumda. Bu kentin içerisinde yer alan devasa yapılar sizi oldukça büyüleyebilir.

Önereceğim diğer antik kentin adını daha önce duymuş olabilirsiniz. Çünkü bu kent 2017’de Dünya Mirası olarak tescillenmiş. Bahsettiğim bu kent: Afrodisias Antik Kenti. Burada, antik tiyatroyu, Afrodit tapınağının kalıntılarını ve stadyumu ziyaret edebilirsiniz.

5-Müzeler: Tarihi bir şehre gelmişken müzeler de ziyaret etmeniz gereken yerler arasında olmalı. Aydın’da ise gezebileceğiniz birkaç müze önerisinde bulunacağım. İlki, şehir merkezinde bulunan Arkeoloji müzesi. Müze, iç tasarımıyla ve bulundurduğu yapıtlarla oldukça tatmin edici. Burada adeta kısa bir tarihi yolculuk gerçekleştirebilirsiniz. Önereceğim diğer iki müze Adnan Menderes ve Yörük Ali Efe müzeleri. Bu müzeler ilkinden farklı olarak adlarında yer alan kişiler anısına yapılmış ve bu kişilerin hayatlarını konu alan yerler.

Eğer Ege’ye sonrasında da Aydın’a yolunuz düşerse bu bölgeleri ziyaret etmeyi unutmayın!

Fatma Sıla Ay

22.07.2023

Leave a Comment