Endonezya’da Rüya Gibi Bir Okul

Endonezya’nın Bali Adası’nda, alışageldiklerimizden çok farklı bir okul bulunuyor. Doğayla iç içe kampüsü, birbirinden keyifli ve öğretici dersleri ve kendine özgü eğitim felsefesiyle hem ebeveynleri hem de öğrencileri kendine hayran bırakan bu okulun ismi ‘’Yeşil Okul’’. Yeşil Okul’un öğrencileri; gün içinde bitkiler ve hayvanlarla ilgilenebiliyor, okul mutfağında yemek ve tatlı hazırlıyor, egzersiz yapabiliyor ve yeşille iç içe sınıflarda ders dinleyebiliyor.

Son derece çevreci olan bu okulun inşasında ve okul içerisindeki pek çok eşyanın yapımında genel olarak çevrede çokça bulunan bambular, geri dönüştürülmüş materyaller kullanılmış. Okul için gerekli olan enerjinin büyük kısmıysa okul kampüsünde bulunan güneş panellerinden sağlanıyor. Ayrıca Yeşil Okul’da duvarlar bulunmuyor, öğrenciler sınıflarda dahi doğadan ayrılmıyor. Okulun bulunduğu Bali Adası’nda tropikal iklim görüldüğünden dolayı, bu durum okulun sıcaklığını etkilemiyor.

Farklı Okul, Farklı Vizyon

Okulun temel amaçlarından biri doğaya karşı saygılı, bilinçli ve dünyada büyük değişimler meydana getirebilecek bireyler eğitmek. Okulun en büyük temennisi, öğrencilerinin ileride doğayı seven ve koruyan liderler, doktorlar veya sanatçılar olması. Doğaya bu denli önem veren Yeşil Okul; ayrıca dürüstlük, sorumluluk, empati, sürdürülebilirlik, barış, eşitlik ve adillik kavramlarını temel ilkesi olarak belirlemiş.

Okulun kurucusu John Hardy; düşünebilen, sorgulayabilen, neyi neden yaptığını bilen bireyler eğitmek istediklerini, dersler süresince bilgileri farklı birçok yolla aktarmayı amaçladıklarını ve öğrencilerin öğrendiklerini hayatta ne zaman ve nasıl kullanacaklarını bilmeden dersten çıkmamalarını hedeflediklerini belirtiyor.

Yeşil Okulda Öğrenci Olmak

Bu denli farklı bir okulun öğrencisi olmak da keza sıra dışı. Dünyanın pek çok yerinden aileler, çocuklarının Yeşil Okul’ da ayrıcalıklı ve kaliteli eğitim almasını istiyor. Dolayısıyla okulda neredeyse her ülke ve kültürden öğrenciler bulunuyor. Okulun vizyonu ve eğitim imkanlarının yanı sıra bu kültürel çeşitlilik de öğrencilerinin kişisel gelişimine ve dünya görüşüne büyük katkı sağlıyor.

Temiz havada süreçten keyif alarak öğrenen öğrenciler, okul yaşamlarından çok mutlu olduklarını ve öğrenmekte zorluk yaşamadıklarını belirtirken bazı velilerse böylesi bir okulda okudukları için öğrencilere imrendiklerini itiraf ediyor.

Bali'de yeşil eğitim; ekolojik bir okul

Yeşil Okul, inşasında kullanılan geri dönüşüm materyallerinden belirledikleri ilkelere kadar tamamıyla örnek bir eğitim ortamı. Yeşil Okul gibi kurumların çoğalması ve tüm öğrencilerin böyle kaliteli eğitim hayatına sahip olması dileğiyle.

Berfin Gamze Deniz

06.03.2022

Leave a Comment