Evdeyken Gezebileceğin 7 Harika Sanal Müze!

Merhaba sevgili İnekle okuyucusu! Bugün sana evdeyken kahveni veya çayını hazırlayıp zamanından, enerjinden ve parandan tasarruf ederek keyifle gezebileceğin bazı sanal müze önerilerinde bulunacağım. Bu müzelerden bazıları ülkemizde bazıları ise yurt dışında bulunuyor.


Öncelikle müzelerin gözden çıkarılan hazineler için sığınılacak bir liman görevi gördüğünü söyleyebiliriz. Gözden çıkarılan sanat, bilim, tarih ve kültürle alakalı bu eserleri incelemek hem geçmişi anlamamız, hem de eleştirel, empatik ve yaratıcı düşünme becerilerimizin gelişmesi için çok kıymetli! Artık sanal müzeler sayesinde gitme imkanımızın sınırlı olduğu müzeleri de rahatlıkla gezebiliyoruz. İlk olarak tek tuşla yurt dışında gezebileceğimiz sanal müzelere bir göz atalım:

 1) Louvre Müzesi:

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ve dünyadaki en büyük sanat müzelerinden birisi. Sanat müzeleri arasında en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşan bu müzede Antik Roma, Yunan, Antik Mısır ve Yakın Doğu eserlerini inceleyebilirsin. Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa tablosunu da bu müzede görebilirsin. 

Sanal tur için: https://www.youvisit.com/tour/louvremuseum

 2) Ulusal Kadın Tarihi Müzesi:

Geçmişte büyük ölçüde göz ardı edilen kadınların katkı ve başarılarını ortaya koyan ve bu boşluğu dolduran etkileyici müzelerden birisi. Ulusal Kadın Tarihi Müzesi sayesinde farklı ülke ve  kültürlerden kadınların hikayelerini okuyabilirsin. 

Sanal tur için: https://www.womenshistory.org/

 3) Ulusal Doğa Tarihi Müzesi:

Eğer doğaya ve canlılara karşı bir ilgin varsa bu müze tam sana göre! Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde bitkileri, hayvanları, fosilleri, mineralleri, kayaçları ve meteorları inceleyebilirsin. Dünyanın en çok ziyaret edilen doğa tarihi müzesi olduğunu söylemeden de geçmeyelim. 


Sanal tur için: https://naturalhistory.si.edu/visit/virtual-tour

 4) Frida Kahlo Müzesi: 

Meksikalı ressam Frida Kahlo 20. yüzyılın en ünlü kadın sanatçılarından birisi. Bu müzede Frida Kahlo’nun çizimlerini, kişisel eşyalarını, kıyafetlerini, kitaplarını ve ünlü tablolarını görebilirsin. 

Biraz da ülkemizde bulunan sanal müzeleri inceleyelim:  

5) Göbeklitepe: 

Göbeklitepe, tarihte bilinen en büyük ve en eski tapınak. 2011 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası geçici listesine girip 2018 yılında da kalıcı listeye alındı. Şanlıurfa’da bulunan ve 12.000 yaşında olduğu düşünülen Göbeklitepe’yi de oturduğun yerden tek tuşla gezebilirsin. 

Sanal tur için: https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/SANLIURFA-GOBEKLITEPE-ORENYERI/

 6) Harbiye Askeri Müzesi: 

İstanbul Harbiye’de bulunan bu müze de oldukça önemli müzelerden birisi. Müze daha çok Selçuklu, Osmanlı, İstanbul’un Fethi, I. Dünya Savaşı, Çanakkale gibi salonlara ayrılmış şekilde. Müzede Mustafa Kemal Atatürk’e ait bazı kişisel eşyaları ve öğrenim gördüğü sınıfı da inceleyebilirsin. 

Sanal tur için: https://askerimuze.msb.gov.tr/SANALGEZI/index.html

 7) İzmir Efes Müzesi:

Efes, yine aynı şekilde ülkemizde bulunan en önemli müzelerimizden birisi. Müzede sikkeler, Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, İsis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, Sokrates başı ve çeşitli mitolojik tanrı heykellerini görebilirsin. 

Sanal tur için: https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/izmir-efes-muzesi/

Keyifli gezmeler!

Kadriye ÇELİK 

10.12.2021