Güzeli Daha Güzel Yapma Teknikleri

“En iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi en iyi daktiloya
sahip olan da en iyi romanı yazardı.”
‒Ara Güler‒

Merhaba inekle velisi, öğretmeni ve öğrencileri. Bizi etkileyen bir manzarayla karşılaştığımızda o anı ölümsüzleştirmek için hemen telefonlarımıza uzanırız. Fakat bir manzaraya bir çektiğimiz fotoğraflara baktığımızda aslında manzaranın gerçekte ne kadar da güzel, ne kadar farklı olduğunu düşünürüz. İşte tam burada size telefonla daha güzel fotoğraf çekebilmek için birbirinden önemli 3 ipucu vereceğim.

1) Altın Oran (1/3 Kuralı)

Doğada gördüğümüz hoşumuza giden her şeyde aslında altın oran vardır. Baktığımız objelerin bize hoş gelmesi veya rahatsızlık vermesi tamamen matematiksel oran ile alakalı. Peki nasıl? Telefon ekranından bakıldığında, görünen alanı, yatay ve dikey olarak üç eşit parçaya bölüyoruz. Bu parçalar dört ana noktada kesişiyor. Çekeceğimiz obje ekranın tam ortasında değil bu dört ana noktadan herhangi bir kaçında olmalıdır. Siz de akıllı telefonunuzla fotoğraf çekerken çok daha başarılı kareler elde etmek istiyorsanız, ızgara özelliğini kullanarak bunu başarabilirsiniz. Sadece matris çizgilerini aktif hale getirmelisin. Bu kadar!

açık, agave, aloe içeren Ücretsiz stok fotoğraf

2) Işığı Yönetin

Foto-graf, etimolojik olarak ışığı kaydetmek demektir; dolayısıyla ışık, fotoğrafın temel yapı taşıdır. Işığı nasıl göreceğini bilmek öğrenmesi en zor ve en çok zaman alan beceridir. Çünkü iyi bir görüntü oluşturmanın yolu, çekim için en uygun zaman dilimini beklemek ve ışık kaynağını farklı açılardan kullanmaktır. Örneğin önden gelen ışık, portre fotoğrafı çekmek için uygun değildir. Bunu sebebi önden gelen ışığın gölgeyi sıfıra indirmesi ve dolayısıyla derinliğin ortadan kaybolmasındandır. Güzeli daha güzel görmek için ön kamerayı aç ve ışığı yönet!

Altın Saat Boyunca Ağaç Silüeti

3) Perspektifi Ayarlayın

Bir konunun farklı bakış açısından değerlendirilmesini istediğimizde “ olaya bir de şu perspektiften bakalım” deriz. Ama fotoğraf söz konusu olduğunda acaba perspektiften kasıt nedir? Fotoğrafçılıkta perspektif, yakaladığınız sahne içindeki nesneler arasındaki uzamsal farkındalık olarak tanımlanabilir. Fotoğraflarda perspektif kullanmak, kameranın açısını ve konumunu değiştirerek ve yaratıcı kompozisyonlar kullanarak bir ölçek ve derinlik hissi uyandırmanıza olanak tanır. Yalnızca kamera açınızı veya vücudunuzun konumunu nesnenize göre değiştirerek, daha güçlü bir görüntü için yeni ve benzersiz bir perspektif oluşturabilirsiniz.

Cam Top Ahşap Küçük Resim

Hatice Feyza Ökçün

03.01.2022