Hayallerin Ötesinde İspanya

Merhaba sevgili inekle Blog Okurları, ben Ayşe Elif Baştürk. TED Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümü öğrencisiyim. Aynı zamanda Okul Öncesi Eğitiminde çift ana dal yapıyorum. ineklede ise sözel grubu öğretmeniyim. Bu yazımda sizlerle İspanya Erasmus deneyimimi paylaşacağım. Erasmus deyince özellikle üniversite öğrencilerinin aklına acayip eğlenceli serüvenler ve kocaman hayaller gelir.

Sonuçta yurt dışına gitmek, böyle bir deneyim yaşamak 20’li yaşlarda bir genç için fazlasıyla heyecan vericidir. İşte ben de o gençlerden biriydim. 21 yaşında o deli kanın verdiği heyecanla bir maceraya atılıp İspanyaya Erasmus yapmaya gittim. Başta aşırı derecede sakindim hatta okulumda yapılan dil değerlendirme sınavı sonrası kazanamayacağımı bile düşünmüştüm fakat yapılan sınavda bölümümden birinci olarak hiç kuşkusuz yurt dışına gitmeye hak kazandım. Tabii korkmuştum ilk başta, çünkü ben çift ana dal yapıyorum ve bir de yurt dışına gidersem okulu uzatıp mezuniyetimi sıkıntıya sokabilirdim. Fakat ailem, tüm bu tereddüt ve korkularımdan sıyrılmamı sağlayıp mutlaka gitmem gerektiği konusunda beni desteklediler. İyi ki de desteklediler çünkü benim için harika bir macera başlamış oldu. Bu deneyimin Türkiye ayağında vize ve pasaport konularında biraz zorlandım ve 1 ay gecikmeli gittim. Ancak bence bu tamamen şansla alakalıydı.

Tüm hazırlıklar tamamlandığında İspanyanın Jaen kentine gitmek için tek başıma yola çıktım. Yolculuğum biraz zorlu olacaktı fakat İngilizce biliyor olmama güveniyordum. Malaga Havaalanına indiğimde İngilizcemin hiçbir şeye yetmeyeceğini anlamam uzun sürmemişti. İspanyada çoğunlukla İngilizce bilinmediğini zaman içinde öğrendim ama yine de insanlar yardım etmek için ellerinden geleni yapıp saatlerce güler yüzleriyle sizinle hiç bilmediğiniz bir dilde sohbet ediyorlardı. Her zaman İspanyollar Türkler gibidir denir ya işte öyle sıcak kanlı ve rahatlardı. İnsanların bu tutumu gerçekten o peri masalında yaşamamı kolaylaştırdı.

Ayrıca orada koskoca bir Erasmus topluluğuyla tanışıp arkadaşlar edindim. Edindiğim arkadaşlarımla sadece İspanyayı gezmekle kalmayıp İtalya ve Almanyaya da gittim. Yani aslında zorlu ve korkutucu başlayan, ürkek adımlarla ilerlediğim bu yolda toplamda 3 ülkeyi kısmen gezip havasını solumuş oldum. Yeni insanlarla tanışmaktan, onların ülkeleri hakkında konuşmaktan ve farklı bakış açılarına şahit olmaktan büyük keyif aldım. İspanyadan Türkiyeye dönüş yolunda o kadar üzülmüştüm ki göz yaşlarımı tutamadım ama valizime çokça anı, tecrübe, gülüş, dost ve biraz da magnet sığdırmıştım. 😊

Hatta inekle ile de İspanyada, Türk bir dostum sayesinde tanıştım ve ekibin bir parçası oldum. Şimdi o zamanları düşününce iyi ki annemi ve babamı dinleyip yola çıkmaktan korkmamışım diyorum. Evet, belki Türkiyedeki eğitimim 1 dönem uzadı ama Avrupanın büyüleyici tarihi dokularını gözlerimle görme ve İspanyada 1 dönem eğitim alma şansına eriştim. Hayatta karşımıza çıkan fırsatların öylesine çıkmadığına, değerlendirmesini bilirsek o fırsatların kişiliğimizde ve kariyerimizin oluşumunda elimizden tutacak deneyimleri beraberinde getireceğine inanır oldum. Daha nice büyüleyici fırsatlara…

Ayşe Elif Baştürk

31.08.2023

One thought on “Hayallerin Ötesinde İspanya”
  1. Değerli deneyimini paylaştığın için teşekkürler. Umarım senin yolunda gitmek isteyenler için bir fener olur.

Leave a Comment