Hayatımızın  Muhteşem Üçlüsü: Hareket, Spor ve Sağlık


Sevgili inekle okuyucuları hepinize merhaba, bugün hayatımıza hayat katan, insana zevk veren hatta aynı zamanda insan sağlığını koruyan muhteşem bir etkinlikler bütününden bahsedeceğiz, işte bu etkinlikler bütünü ”spor”. Spor her ne kadar kelime olarak kısa ve sade görünse de içeriği uzun, hayatımızdaki yeri karmaşık. Spor hayatımızda başta sağlık olmak üzere bilim, sanat, kültür gibi çeşitli alanlarda söz sahibi bir aktivitedir. Şimdi gelin, bu spor denilen şey nasıl ortaya çıkmış, ilk çıktığı zamanlarda ne için ve nasıl yapılmış, sonraki süreçlerde nasıl gelişim göstermiş, bütün bu sorulara yanıtlar arayalım.

İlk İnsan ve Spor

Spor Tarihinin İlkleri | Barçın Sportmen Blog


Tarihte yaşayan ilk insanların hayvanlarla ve kendi cinsinden olanlarla girdikleri mücadeleler, onlara ilk olarak gerçekleştirdiği eylem olan kendi fiziksel gücünü kullanmayı öğretmiştir. Yürüme, koşma, atlama, tırmanma gibi hareketlerle ise beslenme ve olabilecek veya o anda olan tehlikelerden korunmak amaçlanmıştır. Tabi ki yapılan bu hareketlerin sonucu olarak ortaya bir koşma, atlama sporu olan atletizm, çoğunlukla tırmanma olarak bilinen dağcılık dediğimiz sporlar ortaya çıkmıştır.

Free Kadin, Yapıyor, Egzersiz Stock Photo


Yukarıda da bahsedildiği gibi insan ilk olarak kendi fiziksel gücünü kullanmayı öğrenmişti. Bu gücü bazen keyif almak için bazen de avlanmak için girdiği denizde de kullanmıştır. Zamanla yaptığı hareketlerle su üzerinde durma becerisi kazanmış ve bunun sonucu olarak yüzmeyi öğrenmiştir. İnsanlar çoğu zaman ”Az emek çok iş.” parolası ile yola çıktığı için yüzmeyi öğrenmesinin sonucu harcadığı enerjisini geri kazanmak ve daha fazla verim alabilmek için su üzerinde yüzen kayık türünden araçlar yapmıştır. Bu kayıklar günümüzde gemi, yat, balıkçı teknesi, yolcu taşıyan vapur gibi büyük ve çok amaçlı araçlara dönüşmüştür. 


Spor ve Sağlık 

Free Suda Yüzen Kişi Stock Photo


İşte insanoğlunun kendini tanıması ve bazen keyfi bazen mecburi girdiği mücadeleler sonucu ortaya çıkardığı haraket olarak bilinen spor kavramının, insanın hayatını büyük ölçüde etkilediğini söylemek mümkün. Bugün hemen hemen her yerde duyabileceğiniz ”spor sağlıktır.” cümlesi bunlardan bir tanesidir. Evet gerçekten de öyledir, spor sağlıktır. Sporun faydaları elbette ki saymakla bitmez, gelin biz birkaç tanesine göz atalım.

Free Masa Tenisi Topu Ve Ping Pong Raketinin Seçici Odak Fotoğrafı Stock Photo


1-) Spor alışkanlıkları bireylerin kalbini ve kaslarını güçlendirir.
2-) Fiziksel performansı artırır, obezite riskini azaltır, hastalıklara karşı direnç kazandırır.
3-) Günümüzde birçok hastalığa sebep olan teknolojik araçlardan uzak tutar.
4-) ”Sağlam kafa, sağlam bedende bulunur.” sözünden de anlaşılacağı gibi insanın zeka gelişimini de etkilemektedir.
5-) Yapanını dinç ve dik tutarken izleyicisine ise büyük bir zevk verir, zevk verirken aynı zamanda bilgi aktarımı da yapabilir, zamanını verimli kullandırır, hayatına renk katar.
Hayatınızın renkli, bedeniniz ve psikolojinizin sağlıklı, yaşamınızın hareketli olması için spor yapmayı hayatınızdan çıkarmayın. Sporla kalın, sağlıklı kalın, hoşça kalın.

Emre Kahraman

14.07.2022

Leave a Comment