İç Sesimiz Motivasyonumuzu Nasıl Etkiler?

Merhaba inekle velisi, öğrencileri ve inekle öğretmeni. 

Okyanusyada yer alan Solomon Adasındaki yerlilerin ağaç keserken ağaçları üfleyerek kestiğini biliyor muydunuz? Ağaçlar baltayla kesilemeyecek kadar kalınsa yerliler ağaçlara üflüyorlar ve ağaçlar yıkılıyormuş. Peki, bu nasıl oluyor? Yerliler birlik olup ağaca kötü sözler fısıldıyorlarmış. Bu ritüeli yaparken ağaçların birer ruh taşıdığına inanıyorlarmış. Kötü sözleri duyan ağaçlar zamanla kurumaya başlıyor ve ardından kendiliğinden devriliyorlarmış.

Cam Ayna üzerine Pembe Yapışkan Notlar


İnsanın en büyük düşmanı kendisidir. Kendi iç sesimiz, bazen ruhumuzda balta görevi görebilmektedir. Bir işte başarısız olacağımızı kendimize söylersek başarısız oluruz. Psikolojide bu durum “Kendini Gerçekleştiren Kehanet Etkisi” olarak adlandırılır. Günlük hayatımızda ise “Bir şeyi kırk kere söylersen o olur.” tabiriyle hayat bulur.  Başarılı olacağımızı söylersek ve başaracağımıza inanırsak başarılı oluruz. Bir işe başlamadan önce kendimize güvenmeliyiz, Solomon Adasındaki yerlilere benzeyen elalem, diye isimlendirdiklerimizin de söylediklerine kulak asmamalıyız. 

açık hava, aktivite, alıştırma içeren Ücretsiz stok fotoğraf

Motivasyonumuzu kaybetmemiz, sınav sürecinde inişler-çıkışlar yaşamamız gayet normal. Motivasyonumuzu kaybettiğimiz anlarda iç sesimiz, Solomon Adasındaki yerlilerden daha yaralayıcı olabilmektedir. Bu anlarda ders çalışamadığımız için strese girmektense bu durumun olağan bir durum olduğunu kabul edip bir iki gün sevdiğimiz aktiviteleri yapabiliriz. Kitap okuyabilir, mısır patlatıp en sevdiğimiz filmi ya da diziyi izleyebilir, arkadaşlarımızla ve ailemizle vakit geçirebiliriz. Bu öneriler sana sıradan da gelmiş olabilir. Peki, o zaman başka neler yapabiliriz?

çok Renkli Bontainer

Rutinlerimizin dışına çıkmamızı sağlayacak etkinliklerde yapabiliriz. Bu etkinlikler sayesine yaratıcılığımız da gelişir ve bir taşla iki kuş vurabiliriz. Dişimizi fırçalarken her zaman kullandığımız elimizle değil de diğer elimizi kullanmaya çalışabiliriz. Sağ elle yazı yazıyorsak sol elle yazı yazma çalışmaları yapabilir aynı şekilde sol elle yazı yazıyorsak sağ elimizi de kullanmaya çalışabiliriz.İki elimizi kullanmayı geliştirdikten sonra da iki elimizle yazı yazmaya çalışabiliriz. Evimize, dershanemize, okulumuza gittiğimiz yolların yerine farklı yolları kullanarak rutinlerimizin dışına çıkabiliriz.

Kahverengi Zarf üzerine Yazılmış Motivasyon Ifadesi

Sözlüğü açıp rastgele dört kelime seçip bu kelimelerden öykü de yazabiliriz. Bu öyküleri yazarken saçma oluyor, diye hayıflanmana da gerek yok.  Fatih Sultan Mehmet’in de gemileri karadan yürütmeye çalıştığını unutma. O zamanda yaşayan herhangi birine bu fikir saçma gelmiş olabilir. 

Bu aktivitelerle kaybettiğimiz motivasyonu geri getirebilir bununla birlikte beynimizin baskın olmayan lobu hangisiyse -sağ lob ya da sol lob- yapacağımız bu basit ama etkili aktivitelerle lobların gelişimine katkıda bulunabiliriz.

Cennet Karayanık