inekle Müzik Kutusu-Aralık Ayı

Günümüzde müzikle terapi, özellikle depresyon ve anksiyete tedavisinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri haline geldi. Yapılan birçok araştırma müziğin insan ruhuna iyi geldiği ve iyileştirici özelliği olduğu yönünde. İşte kaygıyı ve stresi azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmış 5 şarkı:

1.Ludovico Einaudi – “I Giorni”

Kariyerine klasik müzik bestecisi olarak başlayan Einaudi sonra pop, rock, folk ve dünya müziği gibi farklı tarzlarda da eserler vermiştir. Ayrıca birçok film müziği bestelemiş olup birden fazla ödül kazanmıştır. Ludvico Einaudi’nin “Günler” anlamına gelen “I Giorni” eseri, tekrar eden motiflere sahiptir. Sakin ve sabit bir şekilde ilerleyen dinlendirici bu şarkının kaygıyı azalttığı söylenmektedir.

2. Anouar Brahem – “Stopover at Djibouti”

Tunuslu bir ud sanatçısı ve besteci Anouar Brahem’in Arap klasik müziğini, halk müziğini ve cazı birleştiren bu eseri, alanında yenilikçi bir parça olarak geniş bir kitleye hitap ediyor. Bu eser, Dr. Coombes’e göre, neredeyse meditatif ve hipnotik motiflere sahip.

3. Mozart – “Canzonetta Sull’aria”

Mozart’ın ”Canzonetta Sull’aria” adlı bestesi, Figaro’nun Düğünü’nün 3. perdesinden kısa bir düettir. Obua ve telli çalgılar kullanılarak çalınan bu beste, 1994 yapımı ”Esaretin Bedeli” adlı filmin müzikleri arasında yer almaktadır.

4. DJ Shah – “Mellomaniac”

”Mellomaniac” adlı şarkı, ‘DJ Shah’ olarak da bilinen Roger Shah tarafından bestelenmiştir. Yapılan bazı araştırmalar Mellomaniac şarkısının kalp atışlarını %27’ye kadar yavaşlattığını ve hatta ağrıyı azaltıcı etkisinin olabileceğini göstermektedir.

5. Enya – “Watermark”

Bu şarkı çıktığı ilk andan itibaren Warner Music UK’nin yapımcısı Rod Dickins’i büyülemiştir. Dickins bu şarkıyı dinledikten sonra daha iyi uyuduğunu söylemiştir.

Kaygılı ve stresliyseniz, sınavlarınız yaklaşıyor diye başınıza ağrılar giriyorsa, biraz olsun rahatlamak için bu şarkıları dinlemeyi deneyebilirsiniz. ☺

Hatice Feyza Ökçün

20.12.2022

Leave a Comment