İnekle Sinematek!-Ekim Ayı

Merhaba inekle velisi, öğrencisi ve öğretmeni! inekle Ekim ayı sinematek için birbirinden farklı türlerde filmler seçmeye özen gösterdim.

1.The Truman Show

Listeye iddialı ve ütopik bir atmosfere sahip bir filmle başlamak sizleri de heyecanlandıracaktır diye düşünüyorum. Peter Weir’ın yönettiği ve Jim Carrey’nin başrolünü üstlendiği bu filmde gelmiş geçmiş en güzel adalardan birinde yaşayan halk çok mutlu bir hayat sürer. Ana karakter Truman da bu güzel hayatın bir parçasıdır ve harika bir ailesi vardır. Bu ütopik hayat, Truman bir gün ölen babasını yolda gördüğünde sorgulanmaya başlar. Bu denli ütopik dünyanın falsoları da olacaktır tabii ki ve Truman da peş peşe bunlara denk gelir. Film, Truman’ın hayatını sorgulayışını, gerçeği arayışını, mükemmeliyetçiliği içeriyor. Jim Carrey’nin oyunculuğuyla ve harika senaryosuyla bütünleşmiş bir baş yapıt.

2. Joker

İkinci sırada Amerika yapımı, psikolojik gerilim türünde bir filmle devam ediyoruz. DC Comics karakteri, Batman serisinin kötü karakteri olan Joker’i 2019 yılında sinemaya filmin yönetmeni Todd Phillips taşıyor. Filmde karakterin nasıl “Joker” olduğunu izliyoruz bir bakıma. Arthur Fleck (Joker) komedyen olmak için çırpınan ama bir türlü bu hayalini gerçekleştiremeyen bir karakterdir. Gotham şehrinde, yani işsizliğin ve suçun şehrinde yaşar. Arthur’un eline geçen bir silah ve işinden atılması sonucu tüm olaylar patlak verir ve Joker serüveni başlar. Filmde Joker’in psikolojik sorunlarından biri olan gülme imgesi, kapitalizm, işsizlik konuları sık sık ele alınır ve bu imgelerin altında yatan mesajlar oldukça derindir. Aslında filmdeki sahneler, bazı eleştirmenler tarafından şiddete ve başkaldırıya teşvik ettiği için eleştirilmekte, fakat bu başkaldırı insanların hayatlarındaki sorunları öne çıkardığından ana fikre kapılan da oldukça fazla. Siz de filmin yıldızı Joaquin Phoenix’in olağanüstü oyunculuğuna, özellikle de dans ve başkaldırı sahnelerine bayılacaksınız, eminim.

3. Rose Adası’nın İnanılmaz Hikayesi

Giorgio Rosa adındaki genç bir mühendis ilişkisinde ve ailesinde yaşadığı sorunlar sonucunda kendini herkesten soyutlamak ister. İşte Rose Adası’nın hikayesi bu psikolojiyle başlar ve Giorgio kendi dünyasını kurabilmek için bir ada inşa eder. Başına geleceklerden bir haberdir aslında ve bu adanın bir numaralı düşmanı da İtalyan Hükümetidir. İdealist karaktere sahip olan mühendisimizin bağımsızlığını koruyabilmek için ne kadar çaba sarf ettiğine inanamayacaksınız. Üstelik bu senaryonun hayattan bir kesit olduğunu bilerek izlediğinizde büyüleneceksiniz.

4. Black

Biraz da sizleri Bollywood’un dramlı sahnelerine sürükleyelim. Film, Helen Keller’ın gerçek hayat öyküsünü anlattığı otobiyografik kitabı The Story of My Life’dan uyarlanmıştır. Paul ve Catherine çifti mutlu bir yaşam sürerken Michelle isminde göremeyen ve duyamayan bir kızları olur. Michelle gün geçtikçe hırçınlaşmaya ve aile için bir “sorun” haline gelmeye başlar. Bu sırada çiftin Sara adında bir kız çocukları daha olur ve Paul Michelle’i evden uzaklaştırmak ister. Debraj Sahai adında özel bir eğitmen Michelle’nin hayatına şans eseri girer. Michelle ve Debraj’ın içimizi ısıtan, yer yer hüngür hüngür ağlamamıza sebep olan güzel dostluğu filme bambaşka bir boyut kazandırıyor. Eğer filmin Türkiye uyarlamasını izlemek isterseniz Beren Saat’in başrolünü üstlendiği “Benim Dünyam” filmine de göz atabilirsiniz.

5. Muhteşem Gatsby

F. Scott Fitzgerald’ın aynı isimli kitabından uyarlanan, başrollerini Leonardo DiCaprio ve Carey Mulligan’ın paylaştığı bu film bir Amerikan rüyasını konu almaktadır. Jay Gatsby oldukça zengin ve yakışıklı bir adamdır. Yazar olmak için çaba harcayan Nick Carraway’in New York’a gelip Gatsby ile tanışmasıyla tüm hikâye başlar. Gatby’nin göz kamaştıran, partilerle dolu ve rüya gibi hayatına adım atar. Nick, Gatsby’nin hayatına Daisy’yi sokar ama yaşayacakları aşkı ve sonrasında getireceklerinden bir haberdir. Filmin en güzel yanlarından biri ise 3D ile çekilmiş olması, eğer 3D gözlüklerle izleme şansınız olursa siz de Gatsby’nin büyüleyici dünyasına katılabilirsiniz.

Merve Bayır

26.10.2021