inekle Sinematek-Şubay Ayı

Merhaba inekle velisi, öğrencisi ve öğretmeni! inekle şubat ayı sinematek için birbirinden farklı türlerde filmler seçmeye özen gösterdim. Hadi, filmleri inceleyelim!

1.3 Aptal

3 iditos - 3 Ahmak filminin konusu ve oyuncuları - Kültür Sanat Haberleri

Rajkumar Hirani’nin 3 Aptal filminde Rancho Chhanched, Farhan Qureshi ve Raju Rastogi Hindistan’ın en önemli bir okulunda mühendislik okuyan ve okulun yurdunda aynı odada kalan üç öğrencidir. Bu okuldaki tipik eğitim sisteminin tüm özelliklerini barındırır. Bu tipik sisteme Rancho karşı gelerek okuldaki diğer öğrencilerden farklı olduğunu kanıtlıyor. Öğretmenlerde dahi farklı bakış açıları geliştirerek belirli miktarlarda değişimler yaratır. Rancho’nun okul serüveni boyunca yarattığı değişiklikleri ve verdiği mesajları göz ardı etmek imkansız.

3 Aptal’da verilen en önemli mesajlardan biri insanın sevdiği işi yapmasının ne kadar önemli olduğu. Bunu vurgularken hayattaki zorluklara rağmen kendine inanmanın motivasyon kaynağı olduğu da vurgulanıyor. Ayrıca, filmde üç arkadaşın yakın dostluğuna tanık oluyoruz ve güvenebileceğimiz arkadaşların desteklerine ihtiyaç duymamız gerektiğini anlıyoruz. Bu kadar değerli mesajlarla ve bu mesajları bağlayan komik kurgusuyla izlenebilecek keyifli bir film.

2. Kelebek Etkisi

AtakentHaber.com | Sinema haberleri...

Küçük bir çocuk olan Evan’ın hafıza kayıpları yaşamasıyla başlayan bir hikaye. Evan’ın babası psikolojik rahatsızlıklarından dolayı akıl hastanesine yatar. Evan annesiyle birlikte yaşar. Evan’ın nörolojik sorunu ise öğretmeninin okulda gelecekteki mesleklerini çizmelerini söylediğinde ortaya çıkar. Evan elinde bıçak ve yerde kanlar içinde yatan iki adam çizer. Olayın ilginç yönü ise Evan’ın çizdiği resmi hatırlayamamasıdır. Yaşı geçtikçe bu sorunu devam eden ve bunu günlük tutarak aşmaya çalışan Evan, Kayleigh ile çocukluğunda yaşadığı travmalarla film boyunca gizemi ve heyecanı korumuştur.

Bilim kurgu ve gizem severler için inanılmaz bir film olduğu kadar yavaş başlayan olayların film ilerledikçe sizi içine çektiğini göreceksiniz.

3. Sully

D-Smart GO - Sully

Chesley Sullenberger, yani Sully tecrübeli bir pilottur. 2009’da New York’dan kalkan uçağın, kalkıştan kısa bir süre sonra bir kuş sürüsüne çarpması sonucu motorları yanar. En yakın havaalanına dönmeye zaman olmadığı için Sully ve yardımcısı Jeff uçağı Hudson Nehrine indirmeyi planlar ve bunu başarır. Uçaktaki tüm mürettebat ve insanların kurtulmasına rağmen yetkililerin açtığı dava ile suçlamalarla karşı karşıya gelecektir. 

Filmin başrolünde usta oyuncu Tom Hanks ve yönetmen koltuğunda Oscar ödüllü Clint Eastwood yer alıyor. Filmin senaryosu ise Sullenberger ve Jeffrey Zaslow tarafından yazılan “Highest Duty” kitabından uyarlanarak yazıldı. Usta oyunculuklar ve gerçek bir hikayenin birleşmesiyle oluşan etkileyici bir film.

4. Forrest Gump

Forrest Gump - Uzm.Dr. Taner Canatar - Adana Terapi

“Run Forrest run!” sözleriyle hatırladığımız film, Forrest Gump isimli kurgusal karakterin baştan sona biyografisini anlatır. Film Forrest’ın bankta siyahi bir kadına hayat hikayesini anlatmasıyla başlar. Banktaki kadın kalkınca yerine başka bir kadın oturur ve aynı şekilde hikayeyi anlatmaya devam eder. Filmde saf bir çocuk olması ve bu yüzden arkadaşları tarafından dışlanmasını, çocukluk aşkı Jenny’i, koşma yeteneğini, Vietnam savaşında ve Amerikan’ın önemli tarihi olaylarında yer almasını izliyoruz. 

Filmin yönetmeni olan Robert Zemeckis, o yıllara rağmen öyle çekim teknikleri kullanmış ki hayran kalmamak elde değil. Forrest’ın çeşitli başkanlarla televizyon programlarına çıkması ve o bölümlerdeki montaj yeteneği inanılmaz.

Bunun dışında filmde işlenen ve efsane yapan noktalar oldukça önemli. Amerika’daki savaş gazilerinin savaş sonrası psikolojilerine farklı bir bakış açısıyla değinmesi, sosyal ortamlardan soyutlanan kişiliklere ışık tutması ve soyutlanan bu kişideki önyargının kırılabilmesi için senaryonun mucizelerle dolu olması filmi efsane yapan noktalardan birkaçı. Forrest Gump’ın heyecan dolu hayatını izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

5. Kuzuların Sessizliği

Kuzuların Sessizliği Filmi Konusu ve Oyuncuları

Hani bazı filmler vardır. Kaç kere izleseniz de tekrar izleyebileceğiniz filmler. İşte sizlere öyle bir tavsiyeyle geliyoruz ve listeyi sonlandırıyoruz. Jonathan Demme tarafından yönetilen filmde, kadınları öldürüp derisini soyan Buffalo Bill lakaplı seri katilin yakalanması için FBI’ın başvurduğu Dr. Hannibal Lecter, hastalarını öldürüp etini yemekten hüküm giymiş bir psikiyatristtir. Bu seri katil vakasını çözmek için FBI, daha eğitimini tamamlamamış ve asıl görevi katilin elinde bulunan kadını kurtarmak olan Clarice Starling’i Dr. Lecter’a akıl danışması için gönderir. Starling ve Lecter arasındaki sıradışı seansları ve Lecter’ın olağanüstü zekasını izleyeceğiniz bir başyapıt. 

Film korku-gerilim türünün en iyi örneklerinden biri. Çocukluk travmalarının gelecek için ne kadar önemli olduğunu ve psikoterapiyi vurgulamakta. Bu travmaları filmi çekmeden önce gidip birebir şahit olan ve gözlemleyen Anthony Hopkins seyirciye gerçekçi bir yaklaşımla yansıtıyor.

Merve Bayır

24.02.2022

Leave a Comment