İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü İçin Kitap Önerileri

Merhaba sevgili inekle öğrencileri! Bu yazıda sizlere İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü için önemli olan başlıca kitaplardan bahsetmek istiyorum. Tabii ki bu kitapları sayıyla sınırlamak doğru olmaz çünkü çok sayıda önemli ve okunması gereken kitap var ve üniversiteye göre okutulacak kitaplar değişiklik göstermekte. Ama bu kitapların hepsi bölümünüzde okutulmasa bile mutlaka derslerde atıfta bulunacağınıza ve okumaktan keyif alacağınıza eminim. Gelin bu kitapları beraber inceleyelim.

1. Hamlet – William Shakespeare

İlk sırada İngiliz edebiyatı deyince hepimizin aklına gelen isim olan Shakespeare yer alıyor. Shakespeare İngiliz bir şair, oyun yazarı ve aynı zamanda oyuncudur. Sadece Hamlet yazmama rağmen aslında Shakespeare’e ait olan Macbeth, Romeo ve Juilet, Venedik Taciri, Bir Yaz Gecesi Rüyası ya da Othello gibi diğer eserlerinin de okunmasında fayda var. Şimdi kısaca Hamlet’ten bahsedelim. Hamlet bir tiyatro eseridir ve hikaye Danimarka’da geçer. Prens Hamlet’in amcası Claudius, onun kral olan babasını öldürür ve annesi Gertrude ile evlenir. Bunun üzerine Hamlet amcasından intikam almak ister ve hikayede tam olarak bunun üzerine kuruludur. Eğer “Shakespeare” dersi alıyorsanız ya da alacaksanız bu kitapları analiz ederek okumanız size büyük fayda sağlayacaktır çünkü Shakespeare İngiliz edebiyatının en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. 

2. Beowulf

Beowulf, M.S 700 ila 750 yıllarında ortaya çıkan eski bir İngiliz epik şiiridir. Eski İngiliz edebiyatının en önemli ve en çok tercüme edilen eserlerinden biridir. Beowulf bir kahramanlık şiiridir ve cesaret ve güç gibi temalara sahiptir. İngiliz edebiyatının ilk destanı olarak sayılan bu kitabı okumanız da bölümünüz için çok faydalı olacaktır.

3. İlyada ve Odysseia – Homeros

İlyada 10 yıl boyunca süren Truva Savaşı’nı ele alır. Odyseeia ise Truva’nın yenilmesinden 10 yıl sonra Odysseus’un İthaca’ya, yani evine dönünceye kadarki zamanı ele alır. Yani, İlyada bir olayı ele alırken Odysseia ise bir kişinin destanını anlatır. İki eserde de birçok mitolojik karakter vardır ve bu yüzden bu karakterleri ve hikayeleri öğrenmek okuyacağınız diğer eserler ve Mitoloji gibi dersler için de büyük bir katkı sağlayacaktır çünkü birçok derste bu kitaplara atıfta bulunulur.

4. Kral Oedipus – Sophocles

Sophocles Yunan trajedisinin en önemli yazarlarından biridir. Kral Oedipus ise İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde adını sıklıkla duyacağımız bir karakterdir. Hikaye “Oedipus kompleksi” denilen psikanalitik bir teoriyi ortaya çıkarmıştır ve kaderden kaçınılamayacağını anlatan bir mesaj vermektedir. Diğer eserler gibi Kral Oedipus’da birçok derste referans olarak kullanılır ve analiz edilir bu yüzden bu trajik hikaye hem büyük bir heyecanla okuyacağınız hem de gerek teması gerek türü açısından derslerinizde analiz edip yorumlayacağınız bir kitap olacaktır.

5. Medea – Euripides

Medea, ilk olarak Euripides tarafından MÖ 431’de yazılan eski bir Yunan trajedisidir ve Jason ve Medea karakterlerinin hikayesini ele alır. Aynı hikaye Romalı yazar Seneca tarafından da ele alınmıştır. Medea gibi bir kadın kahramanın hikayesini okumak, trajedinin özelliklerini analiz etmek ve diğer birçok eserde de bahsedilen bir hikayeyi öğrenmek açısından bu eseri okumak sizin için oldukça keyifli ve faydalı olacaktır.

Burçin Aksoy

09.10.2022

Leave a Comment