İngilizce Kelime Öğrenme Yolları

İngilizce dünya üzerindeki en yaygın dil. Eskiden İngilizce bilmek bir lüks sayılırdı fakat günümüzde artık bir gereklilik. Herkes hayatının bir parçası için İngilizce öğrenmeli fakat her bireyin İngilizce öğrenme amacı aynı değil. Bazıları yurt dışına çıkabilmek için, bazıları sınavları için, bazıları hayata daha kolay atılabilmek için bu dili öğreniyor. İngilizce öğrenirken izlenmesi gereken çeşitli yollar vardır ve bunların en önemlilerinden birisi: ”Kelime öğrenme”dir. Kelime bilgisi, İngilizce (ve diğer tüm diller) için çok önemli olması nedeniyle çeşitli kelime öğrenme teknikleri geliştirildi. Şimdi bu tekniklerin bir kısmına göz atacağız.

“Definition of the word – language, close-up shot from a dictionary.”

İngilizce kelime bilginizi geliştirebileceğiniz ilk yöntem: “Okumak”. Bol bol okuma sayesinde öğrenciler sağlam temelli kelime dağarcıkları oluşturabilirler. İnanılıyor ki öğrenciler özgürce okuma yaparken daha çok bilinmeyen kelimeyle karşılaşıyorlar ve bu da öğrencilere bilmedikleri kelimelerin anlamlarını kendileri tahmin ederek kelimeleri daha iyi öğrenme fırsatı oluşturuyor (Türkçeye çevrildi- Krashen, 1989). Kısaca, düzenli ve bol İngilizce yazılar okumak kelime öğrenimi için harika bir yoldur.

İkinci yöntem ise sözlüklerle haşır neşir olmak. Kaliteli bir sözlükle, günlük hayatta karşılaştığınız ve bilmediğiniz kelimelerin büyük bir kısmını öğrenebilirsiniz. Ayrıca kendi sözlüğünüzü oluşturmak da güzel bir yöntem. Herhangi bir yerde gördüğünüz ve bilmediğiniz kelimeleri araştırıp sözlük olarak belirlediğiniz bir deftere yazarsanız, o kelimeleri ileride tekrar etme ve öğrenme imkânını elde edersiniz.

Son yöntem ise önemli sınavlara çalışanlar için daha faydalı olabilir çünkü kısmen ileri düzey bir yöntem. İngilizce kelimelerin kökenlerinin çoğu Yunanca ve Latince kelimelere dayanıyor. Bu yüzden birçok kelime kendi aralarında benzerlik gösteriyor. Eğer bu kökleri araştırıp öğrenebilirseniz, aynı anda birden fazla kelime hakkında fikir sahibi olursunuz ve o kelimeleri öğrenmeniz kolaylaşır.

Özetlemek gerekirse, İngilizce çok yaygın bir dildir ve kelime bilgisi bu dili öğrenme aşamasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle, çeşitli kelime öğrenme yöntemleri geliştirilmiştir ve bir kısmına bu yazımda kısaca değindim. Umarım bu bilgiler sizin için faydalı olur.

Referanslar

Krashen, S. (1989). We acquire vocabulary and spelling by reading: Additional evidence for the input
hypothesis. The modern language journal, 73(4), 440-464. https://doi.org/10.1111/j.1540-4781.1989.tb05325.x

Metehan Öztürk


05.07.2021