Kaliteli Uykunun Önemi

Merhaba inekle öğrencisi, umarım çok iyisindir. Senin hakkında bir şey merak ediyorum. Bugün kaç saat uyudun? Deliksiz uyuyabildin mi? Bu uyku sana yeterli geldi mi yoksa gün boyunca mayıştın mı? Merak ediyorum çünkü birçok uyku uzmanı mutluluğun sırrının iyi bir uykuda olduğunu ve uzun, sağlıklı bir hayatımız olmasını istiyorsak akşamları iyi uyumaya gayret etmemiz gerektiğini söyler. Sen bunlara inanıyor musun bilmiyorum ama ben bu görüşlere tamamen katılıyorum.

aile, Aşk, beyaz içeren Ücretsiz stok fotoğraf

      Uyku; genel anlamıyla dış uyarılara karşı uyarılma eşiğinin yükseldiği fizyolojik bir haldir. 3 yaşındaki bir bebekte 70 yaşındaki bir ihtiyarda hepimiz uykuya ihtiyaç duyuyoruz ve hayatımızın 1/3 ini uykuda geçiriyoruz. Fakat ne kadar az veya ne kadar uzun süre uyuduğumuz değil kaliteli bir uyku uyuyor muyuz önemli olan budur. İyi bir uyku hayatımızın kalitesini artırmada, işimizde, okulumuzda daha başarılı olmak için olmazsa olmazımızdır. Uyku beyni temizler, dinlendirir, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, stres ve kilo kontrolünü sağlamamıza yardımcı olur, kalbimizi korur, obeziteyi engeller, modumuzu yükseltir, kısacası tüm yaşama kalitemizi artırır.

Dizüstü Bilgisayara Yaslanırken Sandalyede Oturan Kadın

     Ya uykusuzluk? Uykusuz kaldığımız ya da kaliteli uyuyamadığımız zaman gözaltlarımız morarır ve şişer, sinirlerimiz bozulur, dudaklarımız büzülür, dikkatimizi toplamada güçlük çeker dengemiz bozulur. İnsan yemek yemeye, spor yapmaya, eğlenceye nasıl zaman ayırıyorsa uykuya da aynı şekilde zaman ayırmalıdır. Unutmayalım ki gün içerisinde karşılaştığımız sorunlarla baş edebilmemiz için sağlıklı ve kaliteli uykuya ihtiyacımız vardır. Peki, nasıl kaliteli bir uyku uyuruz?

aygıt, bağımsız çalışan, bağımsız çalışma içeren Ücretsiz stok fotoğraf
  • Her gün aynı saatte yatın ve kalkın,
  • Odanızı tamamen karanlık yapın ve gürültüden uzak durun, 
  • Ortam ne çok sıcak ne çok soğuk olmalıdır. Ortalama oda sıcaklığı 18-20 derece olmalıdır,
  • Yatma vakti yaklaşınca kafein, çay ve yemek tüketmeyin,
  • Bedeninizi uyumaya zorlamayın. Uykunuz daha çok kaçar. Uykunuz geldiğinde yatağınıza yatın.
  • Ortopedik yastık kullanın,
  • Yatakta telefon, tablet, bilgisayarla uğraşmayın,
  • Yatağınızı sadece uyumak için kullanın.

                                                                     Herkese iyi, kaliteli uykular ☺

Şevval Sert

08.02.2022