Kimya Gerçekten Zor mu?

Kimya gerçekten zor mu? Gelin beraber karar verelim.
Kimya dediğimiz bilim sadece formüllerden ve sınavda karşımıza çıkan sorulardan ibaret olsaydı sıkıcı ve zor olduğunu düşünebilirdik. Ancak Kimya, düşündüğümüzden ve gördüğümüzden çok daha fazlası aslında. İçtiğimiz su, soluduğumuz hava, bu yazıyı okumamızı sağlayan cihazlar… Hepsinin içinde ya da kıyısında köşesinde Kimya’nın parmağı var. Nasıl yaşadığımızı, teknolojiyle bağımızı veya evrende gerçekleşen tepkimelerin nedenini öğreniyor olmak Kimya dersini sevmemiz için yeterli değil mi? Tüm bunları öğrenebilmek için formül ya da soru tipi ezberlememize gerek yok. Yorum yapabilmemiz yeterli.


Günümüz eğitim sisteminde öğrenciler olarak olayların nasıl gelişebileceğini düşünmekten ziyade sonuca odaklı olmayı tercih ediyoruz. Önümüzde bir formül olsun ve tüm soruları tek bir formülle çözelim ve bitsin, armut piş ağzıma düş misali. Formülün nereden geldiğini ya da hangi mantıkla bu formülün kullanıldığını merak eden pek olmuyor. Halbuki her şey doğada ve gündelik hayatımızda saklı. Etrafımıza bakıp öğrendiklerimizi hayatla pekiştirebilirsek Kimya pek de zor olmuyor sanki.


Kimya’ya ön yargıyla yaklaşmak yerine, hayatımızın içinde olup fark edemediğimiz birçok oluşumu fark etmemizi sağlayacak bu dersi sevmeyi ve neyin neden ve nasıl gerçekleştiğini öğrenmeyi iple çekmek tüm sorunları çözecektir. E tabi bu sırada kendimizi bilim insanı gibi hissetmemiz de çok olası.

İrem Türker

27.08.2021