Kimyacı Bilim İnsanları Final Yazısı: John Dalton    

Merhaba inekle Blog Okuyucuları. Ben İnekle sayısal öğretmenlerinden Kübranur Aktan. Sizlerle başladığımız serimiz Kimyacı Bilim insanlarının hayatlarına yolculuğun son bölümü ile karşınızdayım. Okulda kimya derslerimizde veya günlük yaşamımızda karşımıza çıkan bazı bilgilerin nerelerden geldiğini kimlerin bulunmasında rol oynadığını öğrendiğimiz serimizde bu hafta John Dalton’un hayatına yolculuk yapacağız. Yazımıza geçmeden önce küçük bir hatırlatma: Serinin diğer bölümlerine göz atmayı unutmayın! 😊 Şimdi bilim insanımızın hayatına geçebilirizzz.

  6 Eylül 1766’da Cumberland yakınlarında bir köyde hayata gözlerini açan John Dalton İngiliz kimyager, meteorolog ve fizikçidir. 14 yaşlarında hukuk veya tıp okumayı düşünen Dalton’un bu planları akrabaları tarafından destek görmüyordu. Ayrıca İngiliz Muhalifi kişilerin o dönemde İngiliz üniversitelerinden eğitim alması veya eğitim vermesi yasaktı. Ancak John Dalton, bilimsel bilgisinin çoğunu öğrenmesinde büyük rol üstlenen görme engelli filozof ve bilgin John Gough sayesinde İngiliz muhalifi olan okulların birinde matematik ve doğa bilimleri eğitimi vermeye başlamıştır. Sonrasında birçok yerde özel öğretmenlik yapmaya devam etmiştir.

Dalton Atom Teorisi

Atom bir maddenin en küçük yapıtaşı olarak adlandırılmaktadır. Günümüze kadar birçok bilim adamı tarafından atom ile ilgili birçok çalışma yapılmış ve teoriler ortaya atılmıştır. Bu bilim adamlarından biri de John Dalton’dur. Dalton atom modeli bilimsel kabul edilen ilk atom modelidir. Günümüzde kabul edilen modern atom kuramı Dalton atom modelinin bazı değişiklikler ile güncellenmiş haline dayanmaktadır. 

Dalton’un atom teorisi dört varsayıma dayanır;

  • Elementler, atom adı verilen son derece küçük, bölünemeyen taneciklerden oluşur.
  • Belli bir elementin tüm atomları birbirinin aynısıdır; yani bu atomların boyutları eşittir, hepsi aynı kütleye sahiptir ve kimyasal özellikleri aynıdır. Ancak bir elementin atomları diğer bütün elementlerin atomlarından farklıdır

Ayrıca Dalton atom modelinde karşımıza yeni bir kanun çıkmaktadır.

Katlı oranlar kanunu: Bu kanuna göre bileşikler birden çok elementin atomlarından oluşmuştur. Herhangi bir bileşikteki iki elementin atom sayıları arasında basit ve tam sayılarla ifade edilebilen bir oran vardır.

Dalton Atom Modeli Eksiklikleri

  • Bir elementin bütün atomları aynı değildir.
  • Atomların içi dolu değildir. Aksine boşluklu yapıya sahiptir.
  • Bilinen en küçük parçacık atom değildir. Günümüzde atom çekirdeğini oluşturan yetmişten fazla çeşit parçacığın var olduğu öne sürülmüştür.
  • Bir elementin bütün atomları aynı olmadığı gibi bir bileşiğin bütün molekülleri de aynı değildir.
  • Atomlar çekirdek tepkimeleri sonucu parçalanabilir.

Evet sevgili okur, maalesef ki her güzel şeyin bir sonu vardır. Beraber eğlendiğimiz ve öğrendiğimiz süreçte bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Yeni yazılarda görüşmek üzere. Bilimle kalın, inekle ile kalın! 😊

Kübranur Aktan

27.06.2023

Leave a Comment