Kişiselleştirilmiş Tıp Nedir? Sağlık Sektörünün Geleceği

Merhaba değerli inekle öğrencisi, velisi ve öğretmeni! Bu yazıda son yıllarda popülerleşen ve git gide daha çok duymaya başladığımız bir sağlık çalışma alanı olan kişiselleştirilmiş tıp alanından bahsedeceğim.

Ücretsiz Kan Kontrolü Yaptıran Kişi Stok Fotoğraflar

Kişiselleştirilmiş tıp, hastanın genetik bilgisi ile genetik profilini referans alarak potansiyel hastalıkların ve/ya hastada olan hastalıkların önlenmesini sağlamaya çalışan, hastalığın teşhisinin ve tedavisinin daha etkili olmasını sağlamaya çalışan bir sağlık çalışma alanıdır. Bu alan, tanımından da anlaşılabileceği gibi genetik bilimi ile ve klinik tıp bilimlerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkmış bir alandır. Bahsedilen kişinin genetik bilgisi ve profili kişinin, genetik sekansı, ailesinin genetik özellikleri ve sahip oldukları hastalıklar ile hasta ve ailesinin geçmişine bakılarak ortaya çıkarılmaktadır.

Eczacının Sesi :: Kişiselleştirilmiş Tıpa Doğru

Kişiselleştirilmiş tıp, sağlık sektörünün geleceği olarak görülmektedir. Bunun sebebi bu alanın herkese uygulanan fakat herkeste aynı derecede fayda sağlamayan, denemeye-yanılmaya ile önceki veriye dayanan tedavi yöntemlerinin, kişiye özel yapılarak her bireye en yüksek fayda sağlayacak özel tedaviler uygulanmasının hedeflenmesidir. Aynı zamanda, kişiselleştirilmiş tıp sayesinde hastalıkların daha erken teşhisinin yapılabilmesi öngörülmektedir. Kişiselleştirilmiş tıp alanın geliştirilebilmesi için DNA sekanslama, medikal görüntüleme yöntemleri, proteomiks, nanotıp, nanoteknoloji gibi alan ve tekniklerden yararlanılmaktadır ve bunlar geliştirilmeye çalışılmaktadır.  

Ücretsiz bilgisayar, dizüstü bilgisayar, doktor içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stok Fotoğraflar

Kişiselleştirilmiş tıp ile yalnızca tedavilerin artması beklenmemekte, aynı zamanda verilen tedaviler kişinin genetik profiline uygun olacağından uygulanan tedavilerin kişiye yan etkilerin de azalması beklenmektedir. Bu yöntemle tedavide kullanılan ilaçların belirlenmesinin yanı sıra hastaya daha uygun ilaç dozlarının da belirlenmesi beklenmektedir. 

Ücretsiz Beyaz Ve Bej Tıp Stok Fotoğraflar

Bu bilgiler ışığında, kişiselleştirilmiş tıp alanın geliştirilmesiyle, daha hızlı ve etkili teşhis yöntemlerinin geliştirilip kullanılması, tedavilerin faydalı etkilerinin artması ve ilaçların hasta üzerindeki yan etkilerinin azalması beklenilmektedir.

Daha detaylı bilgi için ilgili linklere bakabilirsiniz:

https://www.genome.gov/genetics-glossary/Personalized-Medicine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492710/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957753/

Beste Dipçin

14.08.2022

Leave a Comment