Konfor Alanı Nedir? Neden Konfor Alanından Çıkmalıyız?

Evinizde genellikle aynı koltuğa oturup benzer türde filmler izler, benzer insanlarla mı arkadaşlık kurarsınız? Çoğumuzun seçimleri, davranışları benzer doğrultudadır. Farklılıkları denemeye çok açık olmayabilir, bizim için olumlu bile olsa değişim istemeyebiliriz. İşte tüm bu davranışlar ‘’konfor alanı’’na birer örnek.

Konfor alanı ifadesi, ‘’konfor’’ kelimesinden dolayı tatlı, olumlu bir izlenim vermiş olabilir ancak çoğumuz için hayatta zorluklar yaşamamıza sebep, başarılarımızın önünde büyük bir engel olabilir…

Nedir Bu ‘’Konfor Alanı’’?

Konfor alanının şöyle kısa bir tanımı olabilir: “İnsanın bulunduğu durumda her şeyi kolay kontrol edebildiğini düşündüğü ve kendini rahat hissettiği psikolojik evredir.’’ Bizleri rahat hissettiren şey her birimiz için farklı olabilir. Örneğin birimiz için bu bir şehir olabilirken bir diğerimiz için hep aynı bardaktan su içmek, aynı tip kıyafetler giyinmek olabilir…  Konfor alanımızdayken stressiz ve rahat oluruz. Bu alanda bulunan pek çok şey tanıdıktır ve bizler de belki farkında dahi olmadan her zaman o alanda kalmak isteriz ancak bu süreç, bizleri gelişimimizden alıkoyar. Örneğin pek çoğumuz sınavlara hazırlanırken yapabildiğimiz ders, konu veya soru tipi üzerine vakit harcayıp yapamadıklarımıza bakmak bile istememişizdir. Yapabildiğimiz şeylerle uğraşmak bize huzurlu ve güvende hissettirir ancak bunun gelişimimize katkısı olmaz.

Konfor Alanından Çıkmak ve Öğrenme Alanı

Konfor alanını bir katmansa; onun ardında, konfor alanından çıkışla beraber karşılaşılan öğrenme alanı katmanı vardır. Bu katmanda harekete geçmek, yeni şeyler öğrenmek, gelişmek ve bununla beraber yaşanan tatlı heyecanlar bulunmaktadır. Yine sınava hazırlandığımız dönemki halimizle bu katmanı örneklendirelim; artık zorlandığımız derse veya soru tipine odaklanıyoruz yani harekete geçiyoruz, gelişiyoruz ve bu değişimle beraber heyecanlar yaşıyoruz.  Heyecan sürecinin ardındansa artık zorlandığımız derste ilerliyor, zorlandığımız soru tiplerini rahatlıkla çözebiliyoruz…

akıllı, aygıt, bağ içeren Ücretsiz stok fotoğraf

Konfor alanından çıkmak tıpkı örneğimizde olduğu gibi; yaşadığımız sorunları çözebilmek, başarılara ulaşabilmek, gelişmek, yeni şeyler öğrenmek, yeniliklere açık olmak ve hatta daha renkli bir hayat yaşamak için gerekli. Bu süreç başlangıçta çok zorlayıcı olsa da zaman içerisinde kolaylaşıp normalleşecek ve kaygılarımız azalıp yok olacaktır.

Berfin Gamze Deniz

13.10.2021