Laboratuvar Araç ve Gereçleri

Merhaba sevgili inekle Blog Okuru, bugün yazımda size laboratuvar araç ve gereçlerinden 5 tanesini tanıtmak istiyorum. Daha önce laboratuvara girmemiş ve bu konuda meraklı olan kişilere yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hadi başlayalım! 😊

1. Pipet

İlk olarak pipet ile başlamak istiyorum çünkü laboratuvarda pipet olmazsa olmazlarımızdan biri. Pipet, belirli hacimdeki sıvıları bir yere aktarmada kullanılır. Deneylerde bazen sadece pipet kullanıldığı bile olmakta. Pipet kullanabilmek gerçekten çok önemli. Hatta şöyle diyebiliriz ki, yazı yazarken kalem kullanmak neyse laboratuvarda pipet kullanmak da aynısı.

2. Beherglas

Beherglas, her laboratuvar ortamında bulunması gereken temel bir araçtır. Sıvı ürünlerin saklanması, ısıtılması veya karıştırılmasında kullanılan önemli bir malzemedir. Genellikle camdan yapılır, bundan dolayı da ısıya dayanıklıdır.

3. Balon Joje

Balon joje, titrasyon işlemlerinde ayarlı çözelti hazırlamak için kullanılır. Balon joje sayesinde sıvı hacimlerini hassas bir şekilde ölçebiliriz. Balon joje kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise balon jojeye konulan sıvının sıcaklığıdır. Sıvı, balon jojeye konulurken sıvının sıcaklığının balon joje üzerinde belirtilen sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir.

4. Baget

Baget, kimyasal karışımlar hazırlanırken maddeleri karıştırmak için kullanılan ve içi dolu olan kalın bir çubuktur. Başka işlemlerde de yardımcı araç olarak kullanılabilir. Laboratuvarda ve deney sırasında eğer herhangi bir karışım yapılıyorsa gözümüzün ilk aradığı malzeme kendisi oluyor genellikle.

5. Spatül

Spatül veya spatula, toz ya da macun kıvamındaki maddeleri tartmak istediğimizde bu maddeleri taşımak için kullandığımız laboratuvar gerecidir. Bu malzemeler genellikle laboratuvar ortamında kullanılabilecek olan birçok maddeye karşı da dayanıklıdır. Bu özelliğinden dolayı da kullanması rahat bir malzemedir.

Bugünlük size anlatmak istediğim laboratuvar araç ve gereçleri bu kadar. Tabii ki daha bahsedemediğim ve laboratuvarda çokça kullandığımız malzemeler de var ama benim laboratuvarda en çok kullandığım ve sizin de tanımanızı istediğim malzemeler bunlar. Umarım bu malzemeleri tanımanızda yardımcı olabilmişimdir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. 😊

Sıla Ülküseven

11.01.2024

Leave a Comment