LYS Nedir?

LYS nedir? LYS sınavını YGS sınavından ayıran nedir?

Kısa zaman içerisinde yapılacak olan LYS sınavı ile ilgili hem öğrencilerin hem velilerin akıllarını kurcalayan bazı soru ve sorunlara açıklık getirebilmek için öncelikle iki sınavı da iyice analiz edip yorumlayabilmek gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan YGS sınavı, 2006 yılına kadar üniversite yerleştirmelerinde tek sınav olarak yapılmaktaydı. Bütün derslerin en temel hallerinin öğrencilere soruldugu bu sınav sonradan yanına ikinci aşamayı da aldı.

 

Öncelikle bu sürecin sebeplerini iyi algılamamız gerekli. Neden tek aşama olan sınav tekrardan iki aşamaya dönüştü? Bunun sebepleri arasında bizi en çok ilgilendiren, üniversite yönetimlerinin ve eğitmenlerinin duruma gösterdikleri tepkidir. Türev – İntegral – Limit gibi bütün mühendislik dallarının temelini oluşturan matematik konuları YGS kapsamında yok. Bu da üniversitelere öğrencilerin bu konulara hakim olmadan gitmelerine sebep oluyor.

 

Bazı üniversiteler yaz okulları vasıtasıyla öğrencilerin bu eksikliklerini kapatma yoluna giderken, bazı üniversiteler ise, ‘Bu konular lise müfredatında var.’ diyerek öğrencilerin bilmeleri gerektiklerini farzediyor. Ancak her iki durum da, üniversite eğitiminde sıkıntılara sebep oluyor. Çünkü YGS neredeyse sadece 9. Sınıfı kapsayan dar bir sınav. LYS ise lise eğitiminin tamamını (daha yoğun bilgiye dayalı) kapsayan bir sınav. Bu yüzden YGS daha çok performans ve yetenek sınavıyken, LYS daha çok bilgi ve emek sınavıdır demek çok da yanlış olmaz.

 

Sayısal dersler için ne yapılmalı?
Hiç şüphesiz sayısal dersler olan Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji dersleri çok büyük bir bilgi ve formüller okyanusu. Bir haftalık, bir yıllık değil; bir öğretim hayatlık bilim dalları. Ancak LYS’deki matematik sorularını yapabilmek için öğrencinin 3 yaşında türev almaya başlaması, 4 yaşında ise integral kullanarak hacim alabilmesi gereklidir demek yanlış olur. Çünkü bu sınav bilim sınavı olduğu gibi aynı zamanda bir strateji sınavıdır.

 

Peki kısa süre kala nasıl bir yol izlenmeli? LYS’nin konseptine yukarıdan geniş olarak baktığımızda, YGS konularının sorulması yasaktır gibi bir durumla karşılaşmıyoruz. Özellikle 2012 senesinde, kimi öğrencilere göre ÖSYM’nin ters köşesi söz konusuydu. Hatırlarsak YGS konusu olarak bilinen temel kavramlardan -sayılar ve bölünebilme konularından- 3 tane soru sorularak öğrenciler şaşkınlığa uğratılmıştı./span>

 

İlk tavsiyemiz, YGS konularının hepsi karşınıza çıkabilecekmiş gibi düşünmeniz. İkinci tavsiyemiz, öğrencilerin korkulu rüyası olarak adledilen Limit – Türev – İntegral üçlüsü hakkında. Bu konular aslında sanılanın aksine, tam son zamanlarda çalışabilecek konular. Çünkü çok fazla formül ve ezbere dayalı konular. Bizim tavsiyemiz, öğrencilerin bu üç konuyla ilgili bir formül ve bir soru şeklinde illerleyecekleri bir çalışma kağıdı hazırlamaları ve bu kağıtla önümüzdeki zaman dilimini geçirmeleri.

 

Fizik bölümü için yakın zamanlarda karşımıza daha sık çıkan Modern Fizik formülleri, Kimya için Organik Kimya, Biyoloji için ise Sistemler üzerinde durulmasını öneriyoruz. Fizik ve Kimya için soru çözümü önemli, çünkü ÖSYM bu dersler için geçtiğimiz yıllarda yaratıcı sorular üretmeya başladı. Biyoloji için ise dersin yapısı gereği yaratıcılık sınırlı olduğundan, geçmiş yılların soruları ve konuların tekrarı kalan sürede izlenecek en iyi yol olacaktır.

 

Leave a Comment