Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş: Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler bunun için gerekli şartlar nelerdir ve ne zaman başvuru yapılır merak ediyorlar. Bu konularda detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.  Bu yerleştirme puanı ile yatay geçiş için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Şartları yerine getirdikten sonra yatay geçiş yapabilirsiniz.

1

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yaparak farklı bir üniversitede ve farklı bir bölümde eğitim görmeye devam edebilirsiniz. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta yatay geçiş yapılacak bölümün taban puanının üniversiteye girerken aldığınız puandan daha az taban puanla öğrenci alıyor olmasıdır.

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

Üniversitelere giriş için yapılan TYT ve AYT sınavlarına girdiniz ve yaptığınız tercih sonunda aslında çok da istemediğiniz bir bölüme girdiniz. Bu durumda yatay geçiş yapabilir ve daha çok istediğiniz bölümde eğitim hayatınıza devam edebilirsiniz. Bunun gerçek olması içinse merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş şartları nelerdir bilmeniz gerekir. İstediğiniz bölüme geçiş yapabilmeniz için şartlar şu şekildedir:

2
  • Geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin ve o bölümünün sizin TYT ya da AYT’ye girdiğinizde aldığınız taban puana eşit ya da daha düşük puanla öğrenci kabul etmesi gerekir. Daha yüksek puan gerektiren bir bölüme geçiş yapamazsınız. Burada önemli olan geçiş yapmak istediğiniz bölümün yine sizin sınava girdiğiniz yılda belirlemiş olduğu taban puandır. Daha sonraki yıllarda taban puanın yükselmiş olması bir sorun oluşturmaz.
  • Merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapmak istediğinizde en önemli noktalardan birisi de kontenjandır. Geçiş yapmak istediğiniz üniversite ve bölüme yoğun talep olması halinde en yüksek puanı alan öğrenciler bu hakkı kazanırlar.
  • Geçiş yapmak için gerekli belgeleri tam olarak hazırlamanız gerekir. Hazırladığınız belgeleri geçiş yapmak istediğiniz üniversiteye vermelisiniz.

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

3

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş ne zaman yapılır en fazla sorulan sorular arasında yer alıyor. Geçiş işlemini bahar ve güz dönemlerinde yapmanız mümkün olur. Bunun yanında yerleştirildiğiniz bölümde en az bir dönem boyunca eğitim almış olmanız gerekiyor. Yani üniversiteye kaydınızı yaptınız ve güz döneminde eğitim aldınız. Bu durumda başvurunuzu ağustos ayında yapmanız gerekiyor. Bahar döneminde eğitim alan öğrencilerin ise başvurularınız ocak ve şubat aylarında yapmaları gerekir.

6

Hazırlık okuyan öğrenciler de en az bir dönem boyunca hazırlık sınıfına devam etmelidir. Güz döneminin ardından geçiş için başvurularını yapabilirler. Her üniversitenin merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurularını kabul ettiği tarihler farklıdır. Siz de geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin resmi sitesinden bu konuda yapılan duyuruları takip edebilirsiniz. Böylece geçiş yapma hakkını elde edebilirsiniz. Bu şekilde geçişler alınan taban puanla olduğundan okuduğunuz dönemlerde derslerden başarısız olmanız ya da ortalamanızın düşük olması sorun olmaz.

Ders siteleri konusunda sitemizi tercih edin.

Leave a Comment