Nanoteknoloji Üzerine

Merhaba sevgili İnekle Blog Okurları, ben inekle Soru-Cevap öğretmenlerinden Sıla. Kimya Mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Bugün sizlerle büyük teknolojilerin küçük adımları olan Nanoteknoloji üzerine konuşmak istiyorum. Bildiğiniz üzere 1 nm = 10-9m, nanoteknoloji, maddenin atom veya molekül düzeyinde kontrol edilebildiği ve manipüle edilebildiği bir teknoloji dalıdır. Yani nano düzeyde gelişen bir teknolojiden bahsediyoruz. Peki nanoteknoloji ne zaman ortaya çıkmıştır, çalışma alanları nelerdir, gelecekte nerelerde kullanılabilir gelin yakından bakalım:

1959 yılında fizikçi Richard Feynman’ın yaptığı bir konuşmada ileride küçük boyutlu maddeler üzerine çalışılabileceğini söylemiştir ama bunu terimselleştirmemiştir daha sonra Taniguchi ‘nin verdiği bir konferansta nanoteknoloji terimini kullandığı görülmüştür.

Nanoteknolojinin kullanım alanları çok geniş bir yelpazeye açılmıştır. Gıdaların raf ömrünü uzatmak, iletişim araçlarında yüksek kaliteyi sağlamak, leke tutmaz ve daha uzun süre giyilebilir kıyafetler üretmek, şarj edilebilir pil sistemleri ve verimliliği arttırma, uzay araçlarında daha az yakıt kullanma ve insan sağlığı için en önemli faydalarından birisi de nano tıp ilaçlarının spesifik olarak ilgili hastalıktan etkilenen hücreye hedeflenmesi; böylelikle vücudun geri kalan kısmının korunmasıdır.

Peki ya gelecekte? Gelin bilim insanlarının bu konu hakkındaki düşüncelerine bakalım:

Uzmanların görüşüne göre tıp alanında oldukça çarpıcı gelişmelere imkân tanıyacaktır. nanoteknoloji mikroskobik robotlaşma üzerine gelişecek. Bir başka öngörü ise nano algılayıcılar. Nano algılayıcıların hastalıkları çok önceden saptayabileceği düşünülmektedir. Nanomateryallerin de gelişeceği düşünülmektedir. Nanometaryallerin daha az enerji tüketmesi çevreyi de koruyacaktır.

Bu küçük adımların dünya için ne büyük anlamlar taşıdığını biraz yakından görmüş olduk. Biraz merak uyandırdıysa size daha fazla araştırıp gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Kendinize çok iyi bakın. Sevgilerimle!

Sıla Subaşı

15.04.2024

Leave a Comment